- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει και σε υφάσματα έως και τρεις ημέρες, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.
Στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει και σε υφάσματα, καταλήγει μια νέα βρετανική έρευνα. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι ο κορωνοϊός παραμένει πάνω επιφάνειες και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να απολυμαίνουμε τα πάντα πολύ καλά. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα του ΒΒC ιδιαίτερα «ένοχα» ως προς τη διασπορά του ιού είναι και τα ρούχα.
Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου De Montfort στο Λέστερ, ιοί όμοιοι στο στέλεχος που προκαλεί τη νόσο Covid μπορούν να «ζήσουν», πέρα από τις σκληρές επιφάνειες, πάνω σε υφάσματα έως και για τρεις ημέρες.
Το BBC τονίζει πως τα αποτελέσματα δείχνουν πως με τα πολυεστερικά υφάσματα ο ιός έχει τη δυνατότητα να μεταπηδά και σε άλλες επιφάνειες. Στα 100% βαμβακερά ο ιός επιβιώνει για 24 ώρες και στα πολυβαμβακερά (polycotton), μόλις για 6 ώρες.
«Οταν ξεκίνησε η πανδημία, υπήρχε πολύ περιορισμένη γνώση σε ό,τι αφορά το χρόνο επιβίωσης του κορωνοϊού στα υφάσματα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τρεις από τους πλέον δημοφιλείς τύπους υφασμάτων αποτελούν κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αν οι νοσηλευτές και υγειονομικοί παίρνουν στο σπίτι τους τις στολές τους, τότε μπορεί να αφήνουν ίχνη του ιού σε άλλες επιφάνειες» σημείωσε η Λερντ.
Πώς πρέπει να πλένονται τα ρούχα
Στην ίδια έρευνα, σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες εξέτασαν και τους πιο αποδοτικούς τρόπους πλυσίματος των βαμβακερών ρούχων, ώστε να απομακρύνεται ο ιός. Τι διαπίστωσαν; «Μόνο όταν χρησιμοποιείται απορρυπαντικό πλυντηρίου και η θερμοκρασία είναι στους 67 βαθμούς Κελσίου ο ιός διαλύεται τελείως. Η έρευνα έδειξε όμως πως δεν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης άλλων, καθαρών ρούχων, που πλένονταν μαζί με αυτά που είχαν ίχνη του ιού πάνω τους», αναφέρει το BBC.
H Λερντ υποστηρίζει ότι οι οδηγίες για το πλύσιμο στολών και ρούχων που είχε εκδώσει το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας βασίζονται σε παλαιότερα στοιχεία. Η οδηγία αυτή ανέφερε όπως όταν δεν ήταν δυνατή η πλύση σε ειδικά πλυντήρια (σε νοσοκομεία κ.ό.κ.) τότε το προσωπικό θα μπορούσε να τα παίρνει στο σπίτι του για να τα πλύνει. «Αυτή η έρευνα ενισχύει την αρχική μου σύσταση ότι οι στολές υγειονομικών πρέπει να πλένονται επί τόπου, στα νοσοκομεία ή σε ειδικά “βιομηχανικά” πλυντήρια», σχολίασε η ερευνήτρια.
Αυτή τη στιγμή, η έρευνα έχει ήδη υποβληθεί σε επιστημονικό περιοδικό και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από επιστήμονες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις