- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κορωνοϊός: Επιστήμονες εντόπισαν ανωμαλίες στα μάτια ασθενών
Το πόρισμα της μελέτης τους
Γάλλοι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μαγνητικές απεικονιστικές εξετάσεις, βρήκαν σημαντικές ανωμαλίες στα μάτια μερικών ασθενών με σοβαρή Covid-19.
Η σοβαρή μόλυνση από κορωνοϊό συνδέεται με δυνητικά επικίνδυνες ανωμαλίες στα μάτια μερικών ασθενών, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες
Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη οφθαλμολογικής εξέτασης των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη από κορωνοϊό, έτσι ώστε, στο μέτρο που χρειάζεται, να τύχουν -έγκαιρα- της κατάλληλης θεραπείας.
Ενώ ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 -πρωτίστως- πλήττει τους πνεύμονες, έχει συνδεθεί, επίσης, με παθήσεις των ματιών, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια και η επιπεφυκίτιδα. Έως τώρα, όμως, έχει υπάρξει περιορισμένη έρευνα πάνω στη φύση και στη συχνότητα αυτών των ανωμαλιών στα μάτια σε συνάρτηση με την Covid-19.
Για να γίνουν γνωστά περισσότερα πράγματα, η Γαλλική Εταιρεία Νευροακτινολογίας προχώρησε στη μελέτη 129 ασθενών με σοβαρή Covid-19, οι οποίοι έκαναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Από αυτούς, οι εννέα (ποσοστό 7%) εμφάνιζαν αφύσικα ευρήματα στους βολβούς των ματιών τους, κυρίως έναν ή περισσότερους όζους στο πίσω μέρος του βολβού.
Οι οκτώ από τους εννέα ασθενείς είχαν περάσει καιρό διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσοκομείου ή σε στάση μπρούμυτα, κάτι που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στα μάτια. Και οι εννέα είχαν όζους στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, στο πίσω μέρος του ματιού που ευθύνεται για την κεντρική όραση (οι οκτώ και στα δύο μάτια). Από τους εννέα, οι δύο είχαν διαβήτη, οι δύο υπέρταση και οι έξι ήταν παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ογκουστίν Λεκλέρ του Πανεπιστημίου του Παρισιού και του Τμήματος Νευροακτινολογίας του Νοσοκομείου του Ιδρύματος Αντόλφ ντε Ροτσίλντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Radiology» της Ακτινολογικής Εταιρείας της Β. Αμερικής, ανέφεραν ότι όλοι οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 θα πρέπει να εξετάζονται με βυθοσκόπηση, οπτική τομογραφία συνοχής κ.ά.
Ο δρ Λεκλέρ τόνισε ότι τα σοβαρά προβλήματα στα μάτια μπορεί να περάσουν απαρατήρητα στο νοσοκομείο, ιδίως στις ΜΕΘ, επειδή οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα για τη ζωή τους και η προσοχή των γιατρών είναι στραμμένη αλλού.
Ο βιολογικός μηχανισμός πίσω από τη δημιουργία όζων στα μάτια στους ασθενείς με Covid-19 παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να σχετίζεται με τη φλεγμονή που πυροδοτεί ο ιός. Οι τυχόν οφθαλμολογικές επιπτώσεις στους ασθενείς με λιγότερο σοβαρή Covid-19 βρίσκονται υπό εξέταση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.