- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Covid 19: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα με τη χρήση βλαστοκυττάρων
Μια κλινική μελέτη βασισμένη στην κυτταρική θεραπεία με μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα
Μια πρωτοποριακή μελέτη από Έλληνα επιστήμονα για τη θεραπεία από Covid 19 που βασίζεται στα βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου.
Ο Δημήτρης Κουρούπης, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι μας μίλησε για την πρωτοποριακή του μελέτη για την αντιμετώπιση του Covid 19. To πειραματικό πρωτόκολλο που πήρε έγκριση από τον FDA την προηγούμενη άνοιξη αποτέλεσε το έναυσμα για μια νέα θεραπεία που βασίζεται στη λεγόμενη κυτταρική θεραπεία με μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα.
Πού και πότε ακριβώς ξεκίνησε η κλινική σας μελέτη;
Η κλινική μελέτη έγινε με επίκεντρο το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και σε συνεργασία και με άλλα πανεπιστήμια της Αμερικής όπως το εκείνο του Κλίβελαντ και της Αριζόνα, αλλα παράλληλα και σε συνεργασία με πανεπιστήμια και νοσοκομεία στην Κίνα. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε στα μέσα της άνοιξης του 2020 μετά από κατάθεση του πειραματικού μας πρωτοκόλλου και έγκρισή του από τον οργανισμό φαρμάκων της Αμερικής (FDA).
Με ποια αφορμή ξεκινήσατε την κλινική σας μελέτη;
Την περίοδο που ο κορωνοϊός είχε εξαπλωθεί στην Ευρώπη και Αμερική και υπήρχαν βαριά νοσούντες COVID-19 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) που χρειάζονταν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση των συμπτωμώτων τους, προέκυψε η ανάγκη για νέες αποτελεσματικές θεραπείες.
Πού βασιζεται η θεραπεια που προτείνετε στην κλινική σας μελέτη;
Η θεραπεία βασίζεται στη λεγόμενη κυτταρική θεραπεία με μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα. Στη δική μας κλινική μελέτη απομονώνουμε τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από τον ιστό του ομφάλιου λώρου που φυλάσσεται μετά το πέρας των τοκετών/καισαρικών τομών. Η συγκεκριμένη θεραπεία στηρίζεται σε πλειάδα προκλινικών και κλινικών μελετών των προηγούμενων τουλάχιστον 15 ετών.
Τι ιδιαίτερο έχουν τα βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου;
Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, και ειδικά τα βλαστοκύτταρα του ιστού του ομφαλίου λώρου, έχουν ισχυρότατες αντι-φλεγμονώδεις και αντι-ινωτικές ιδιότητες. Έτσι περιορίζουν την φλεγμονή και την ίνωση που εμφανίζεται στους πνεύμονες σε βαριά νοσούντες ασθενείς με COVID 19.
Πώς διασφαλίσατε την αξιοπιστία της μελέτης σας;
Αρχικά όπως ανέφερα πήραμε άδεια από τον εποπτεύοντα φορέα (FDA). Επίσης η κλινική μελέτη είναι τυχαιοποιημένη και περιλαμβάνει δύο ομάδες βαριά νοσούντων COVID-19 ασθενών που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ:
α) την ομάδα θεραπείας που έλαβε τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα και
β) την ομάδα ελέγχου που έλαβε την κλασσική θεραπευτική αγωγή του νοσοκομείου
Συνεπώς το μεγάλο πλεονέκτημα της κλινικής μας μελέτης είναι ο συγκριτικός χαρακτήρας της σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες που δέχονται COVID-19 ασθενείς.
Ποια τα αποτελέσματα της θεραπείας σας;
Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, η επιβίωση των ασθενών που έκαναν τη θεραπεία των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων ανήλθε στο 91%, έναντι 42% για την ομάδα ελέγχου σε βάθος χρόνου ενός μηνός. Ακόμη όλοι οι ασθενείς κάτω των 85 ετών ήταν ζωντανοί μετά από ένα μήνα θεραπείας. Τέλος πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι μετά το πέρας δύο εβδομάδων από τη έναρξη χορήγησης της θεραπείας, περίπου το 50% των ασθενών στην ομάδα θεραπείας είχε αναρρώσει και πολλοί ασθενείς ήδη είχαν βγει από το νοσοκομείο και επιστρέψει στις οικογένειες τους.
Ποια τα επόμενα βήματα στην κλινική σας μελέτη;
Θα μελετήσουμε τη χορήγηση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων σε ασθενείς που δεν έχουν ακόμη νοσήσει βαριά από COVID-19, αλλά ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες κινδύνου για εισαγωγή στις ΜΕΘ και διασωλήνωση τους, όπως οι διαβητικοί, ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα κτλ. Θέλουμε δηλαδή να παρέμβουμε νωρίτερα στις εξέλιξη της νόσου σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών ώστε να προλάβουμε τη βαριά νόσηση τους. Έως ότου εγκριθεί από τον FDA για ευρύτερη έκτακτη χρήση, η θεραπεία των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων που προτείνουμε στη μελέτη μας θα είναι διαθέσιμη σε αμερικάνικα νοσοκομεία για πολύ σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 ασθενών.
Θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα άμεσα;
Από προηγούμενη εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα, μπορώ να σας πω ότι υποδομές για την παραγωγή των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων υπάρχουν ήδη άριστες. Απαραίτητη είναι η έγκρισή του από τον ΕΟΦ και το ελληνικό κράτος για αρχικά χορήγηση της θεραπείας σε επιλεγμένα νοσοκομεία στην Ελλάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.