AstraZeneca:Περιορισμένη προστασία από νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Τα πρώτα δεδομένα από τη δοκιμή
Εμβόλιο AstraZeneca: Λιγότερο αποτελεσματικό κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κορωνοϊού. - Τι δήλωσε εκπρόσωπος της.
Περιορισμένη είναι η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της ήπιας νόσησης που προκαλεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού, με βάση τα πρώτα δεδομένα μιας δοκιμής, όπως ανακοινώθηκε εχθές Σάββατο (6/2).
Σύμφωνα με τους Financial Times, η μελέτη του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου Βιτβάτερσραντ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε πως το εμβόλιο έχει σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα εναντίον της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις παραλλαγές του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή πιο ανησυχητικές για τους επιστήμονες και τους ειδικούς της δημόσιας υγείας είναι οι αποκαλούμενες βρετανική, νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη παραλλαγές, που φαίνεται να εξαπλώνονται ταχύτερα απ' ό,τι άλλες. «Σ' αυτή τη μικρή δοκιμή φάσης Ι/ΙΙ, τα πρώτα δεδομένα έδειξαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα κατά της ήπιας νόησης που οφείλεται κυρίως στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή B.1.351», ανέφερε εκπρόσωπος της AstraZeneca απαντώντας στο δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, κανένας από τους περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν νοσηλεύθηκε, ούτε κατέληξε. «Εντούτοις δεν μπορέσαμε να βεβαιώσουμε το αποτέλεσμά της κατά της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας δεδομένου ότι αυτοί που πήραν μέρος στη δοκιμή ήταν κυρίως υγιείς νεαροί ενήλικες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca.
Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι το εμβόλιό της μπορεί να προστατεύσει από τη σοβαρή νόσηση, δεδομένου ότι ο σχηματισμός αντισωμάτων ήταν ίσος με αυτόν άλλων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, τα οποία έχουν αποδείξει πως προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση. Η δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 2.026 άτομα, στα μισά από τα οποία χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο (placebo), δεν έχει εξετασθεί από ομοτίμους, ανέφεραν οι Financial Times.
Έχουν προκύψει χιλιάδες μεμονωμένες αλλαγές καθώς ο ιός μεταλλάσσεται σε νέες παραλλαγές, ελάχιστες απ' αυτές είναι πιθανό να είναι σημαντικές ή να αλλάξουν τον ιό με αξιόλογο τρόπο, σύμφωνα με την επιθεώρηση British Medical Journal.
«Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca έχουν αρχίσει να προσαρμόζουν το εμβόλιο κατά αυτής της παραλλαγής και θα προχωρήσουν ταχέως στην κλινική ανάπτυξη ώστε να είναι έτοιμο για παραδόσεις το φθινόπωρο εφόσον χρειασθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca. Την Παρασκευή η Οξφόρδη ανακοίνωσε πως το εμβόλιό τους έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα κατά της βρετανικής παραλλαγής του κορονοϊού με εκείνη που έχει κατά των παραλλαγών που κυκλοφορούσαν προηγουμένως.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οδοντίατρος επισημαίνει μερικά λάθη ακόμα που κιτρινίζουν τα δόντια μας
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.