- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 4 Φεβρουαρίου
#IAmAndIWill: Ενημερώνουμε, Διεκδικούμε, Εμπνέουμε
Ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς αλλαγή της κρατούσας κατάστασης στην αντιμετώπισή του, ο καρκίνος σύντομα θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, με 1 στους 2 Ευρωπαίους να διαγιγνώσκονται με κάποιο είδος καρκίνου. Όλα αυτά τη στιγμή που η έξαρση της πανδημίας COVID-19, έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρη πίεση στα συστήματα υγείας παγκοσμίως, επιβαρύνοντας την προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο και επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα μεγάλα προβλήματα, που βιώνουν ασθενείς και ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό.
Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αποτελώντας μία ημερομηνία-ορόσημο για ολόκληρη την ογκολογική κοινότητα, τους ασθενείς και τους οικείους τους. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου τιμάται εν μέσω μίας ιδιαίτερα σοβαρής συγκυρίας, με την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 να είναι στο επίκεντρο.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ΕΛΛΟΚ έχοντας ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και με σύνθημα #IAmAndIWill : Ενημερώνουμε, Διεκδικούμε, Εμπνέουμε, διοργανώνει το 5ο Ετήσιο Συνέδριο με τίτλο: «2021: Κατακτώντας τον Καρκίνο» το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά από την Πέμπτη 4, έως το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.
Αφιερωμένη παράλληλα και στην Πανδημία COVID-19, η πρώτη μέρα του Συνεδρίου, περιλαμβάνει Ενότητες για τις ιατρικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στη φροντίδα του καρκίνου και τους τρόπους διασφάλισης της συνέχειας της εν μέσω αυτής, καθώς και για το νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο & τις αντίστοιχες Εθνικές Πολιτικές.
Η Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου στην ομιλία της στο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ με τίτλο «World Cancer (and COVID-19) Day» θα αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο “Europe’s Beating Cancer Plan” και στις στρατηγικές της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του καρκίνου που περιλαμβάνουν και την εξαιρετικά φιλόδοξη και απαιτητική «Αποστολή Καρκίνος» στο Πρόγραμμα Horizon Europe.
Το Σχέδιο της Ε.Ε. προβλέπει μια ολιστική προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερες εκβάσεις στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, αυξημένη και ισότιμη πρόσβαση στον έλεγχο και τη θεραπεία και σχεδιασμός της θεραπείας με τις ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο. Για να επιτευχθούν όλα αυτά, ο σχεδιασμός προβλέπει,
- την υποστήριξη της βασικής ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας,
- την ενδυνάμωση του τομέα της υγείας σε κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα (περιβάλλον, γεωργία, ψηφιακός μετασχηματισμός, διατροφή),
- την αξιοποίηση των δεδομένων των συστημάτων υγείας,
- την βελτίωση της πρόληψης μέσω της αντιμετώπισης βασικών αιτιών εμφάνισης του καρκίνου (κάπνισμα, παχυσαρκία, έκθεση σε καρκινογόνες & βλαβερές ουσίες),
- την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων
Επιπλέον προϋπόθεση αποτελεί η αντιμετώπιση του Καρκίνου ως ύψιστη προτεραιότητα όλων των κρατών-μελών, με σαφείς συστάσεις για τα επόμενα βήματα και πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα μία Ευρωπαϊκή συντονισμένη και αποτελεσματική εκστρατεία αντιμετώπισης του καρκίνου, σε όλα του τα στάδια, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση έως την περίθαλψη και την θεραπεία, με την δημιουργία μίας άτυπης «Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας» (“European Health Union”).
Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για εναρμόνιση της ελληνικής πολιτικής και νομοθεσίας για τον καρκίνο με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Η υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών οι οποίες αντιμετωπίζουν τον καρκίνο ως ζήτημα μέγιστης προτεραιότητας για την χώρα, ικανοποιώντας χρόνια αιτήματα της ογκολογικής κοινότητας, όπως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού Εθνικού Προγράμματος Δράσης για τον Καρκίνο, η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών θα είναι μια καλή αρχή.
Η Ευρώπη, χρειάζεται επειγόντως μια νέα δέσμευση για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου, η οποία να αναγνωρίζει τις αυξανόμενες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Χρειαζόμαστε μια σφαιρική προσέγγιση της πολιτείας, που να εστιάζει στον ασθενή και να μεγιστοποιεί τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και πληροφοριών, να ενισχύει τη συνεργασία και τις ευκαιρίες για προστιθέμενη αξία, να εξαλείφει τις ανισότητες στην πρόσβαση στην αντιμετώπιση του καρκίνου και η οποία να προσφέρει καλύτερες εκβάσεις στους ασθενείς.
Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο είναι η απάντηση της ΕΕ σε αυτές τις ανάγκες. Αντικατοπτρίζει μια πολιτική δέσμευση για δράση κατά του καρκίνου χωρίς να αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Σηματοδοτεί την κινητοποίηση της συλλογικής δύναμης της ΕΕ για αλλαγή προς όφελος των πολιτών, περιέχει συγκεκριμένες, φιλόδοξες δράσεις που θα υποστηρίξουν, θα συντονίσουν και θα συμπληρώσουν τις προσπάθειες των χωρών μελών να μειώσουν τα δεινά που προκαλούνται από τον καρκίνο. Σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στην πρόληψη και φροντίδα του καρκίνου, όπου οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό έλεγχο, θεραπείες και τις τελευταίες τεχνολογίες αιχμής και υποστήριξη που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και την εξειδίκευση των υπηρεσιών υγείας.
Έχοντας ως στόχο να αποτελέσει ένα παραγωγικό φόρουμ διαλόγου, το 5ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ διεξάγεται διαδικτυακά, με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, είναι ανοιχτό προς το κοινό και μεταδίδεται ζωντανά από τη σελίδα της στο Facebook και την πλατφόρμα Hopin. Για να δηλώσετε συμμετοχή & να παρακολουθήσετε ζωντανά, πατήστε εδώ https://bit.ly/3agamWP
Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, με τίτλο «2021:Κατακτώντας τον Καρκίνο» μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπo της ΕΛΛΟΚ. (https://ellok.org/2021-conference/).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.