Health & Fitness

Κολχικίνη: Ελληνική εταιρεία χρηματοδότησε την κλινική μελέτη

Η GRECCO-19 και τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη χρήση του φαρμάκου σε θεραπεία κατά του κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλινική μελέτη για τον κορωνοϊό και τη θεραπεία κατά της Covid-19 (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Κλινική μελέτη για τον κορωνοϊό και τη θεραπεία κατά της Covid-19 (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN ήταν αυτή που χρηματοδότησε την πρώτη κλινική μελέτη για την κολχικίνη σε θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Μεγάλη δημοσιότητα έχει δοθεί στην κολχικίνη, το φάρμακο που χορηγείται σε κατ' οίκον θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό.

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN ήταν αυτή που πρόσφερε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους στην έρευνα για το κατά πόσο η κολχικίνη μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, χρηματοδότησε την ελληνική κλινική μελέτη GRECCO-19, η οποία «ήταν η πρώτη δημοσιευμένη τυχαιοποιημένη μελέτη για τη διερεύνηση της κολχικίνης».

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα έχει παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα πολιτών στα φαρμακεία για την κολχικίνη. Πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο, πολίτες ζητούν από τους φαρμακοποιούς να τους δώσουν το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο πήρε έγκριση και στην Ελλάδα για χρήση σε θεραπεία κατά του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΦ εξέδωσε ανακοίνωση για τον τρόπο χορήγησης, ξεκαθαρίζοντας ότι ένας πολίτης μπορεί να αγοράσει κολχικίνη μόνο με ιατρική συνταγή.

Για το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο κυκλοφορεί σε χάπι, μίλησε και ο Ηλίας Μόσιαλος, ενώ ο καθηγητής Καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης ήταν ξεκάθαρος για την κολχικίνη, καλώντας τους πολίτες να μη λαμβάνουν προληπτικά το συγκεκριμένο φάρμακο. Από τη μεριά του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε για την κολχικίνη: «Την κολχικίνη τη δίνουμε στα πρώτα 24ωρα της νόσου, στο σπίτι, σε ασφαλή δόση χωρίς παρενέργειες. Αν κάποιος γνωρίζει ότι νοσεί, πρέπει να τη λάβει άμεσα».

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN - Η ανακοίνωση που έκανε για την κολχικίνη και τη χρήση της σε θεραπεία για τον κορωνοϊό

«Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την ένταξη της κολχικίνης στο πρωτόκολλο θεραπειών για ασθενείς με κορωνοϊό, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης που έλαβε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
 
» Επισημαίνεται ότι η ελληνική κλινική μελέτη GRECCO-19  ήταν η πρώτη δημοσιευμένη τυχαιοποιημένη μελέτη για τη διερεύνηση της κολχικίνης. Υλοποιήθηκε από Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων κορυφαίους καρδιολόγους, πνευμονολόγους και λοιμωξιολόγους. Χρηματοδοτήθηκε από την ELPEN και χορηγός της ήταν η Ελληνική Ρυθμολογική Εταιρεία.

» Η χώρα μας πρωτοστάτησε στη διερεύνηση της κολχικίνης, ως μια ενδεχόμενη απάντηση στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της GRECCO-19 σηματοδότησαν μια σπουδαία διεθνή διάκριση για τη Ελλάδα και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για περαιτέρω διερεύνηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

» Στο πλαίσιο αυτό, η καναδική μελέτη COLCORONA, στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.000 ασθενείς, επιβεβαίωσε τις αρχικές διαπιστώσεις της GRECCO-19 και απέδειξε επιπρόσθετες ευεργετικές επιδράσεις, οδηγώντας την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην ένταξη της κολχικίνης για χρήση σε ασθενείς με κορωνοϊό, εκτός νοσοκομείου.
 
» Με βαθιά πίστη στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και με κοινωνική ευαισθησία η ELPEN στήριξε την ελληνική κλινική μελέτη GRECCO-19 για την κολχικίνη. Ένα οικονομικό και δοκιμασμένο φάρμακο που όπως αποδείχθηκε αποτελεί "όπλο" στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.