- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΠΟΥ - Moderna: Με διαφορά 6 εβδομάδων ο εμβολιασμός
«Οι διεθνείς ταξιδιώτες δεν πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα»
ΠΟΥ: Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού μπορεί να γίνεται με διαφορά 6 εβδομάδων ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση.
Η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 μπορεί να χορηγείται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έως και έξι εβδομάδες μετά την πρώτη, ανακοίνωσε σήμερα, 26 Ιανουαρίου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εμβολιασμό.
Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE) του ΠΟΥ, η οποία συνεδρίασε στις 21 Ιανουαρίου, ανέφερε επίσης, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου, πως οι διεθνείς ταξιδιώτες δεν πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, εκτός από όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ συνεδρίασε αυτή τη φορά για να συζητήσει ιδιαίτερα το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τη Moderna και το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές χωρών.
Αντίθετα ο ΠΟΥ δεν έχει προχωρήσει στην επείγουσα έγκριση του εμβολίου της Moderna. Όμως η αξιολόγησή του αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, οι ειδικοί του ΠΟΥ συνέστησαν σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε δύο δόσεις με διαφορά 28 μερών, όμως ανέφεραν πως η δεύτερη ένεση μπορεί «να αναβληθεί και για 42 ημέρες», αν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις που συνδέονται με την ισχυρή παρουσία της νόσου σε μια χώρα σε συνδυασμό με έλλειψη εμβολίων.
Αντιθέτως δεν συνιστούν να μειωθεί η δόση στο μισό.
Γενικότερα η ομάδα των εμπειρογνωμόνων δεν συνιστά επίσης να χορηγείται το εμβόλιο σε εγκύους.
Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν αν τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερβαίνουν τους ενδεχόμενους κινδύνους από το εμβόλιο για τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες ή για το υγειονομικό προσωπικό που διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να μολυνθεί.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ συνιστούν επίσης να εμβολιάζονται και οι γυναίκες που θηλάζουν και ανήκουν στο υγειονομικό προσωπικό.
Υπογραμμίζουν επίσης πως ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 πρέπει να προτείνεται επίσης ανεξάρτητα από αν είχε προηγουμένως μολυνθεί κάποιος, είτε είχε εμφανίσει συμπτώματα είτε ήταν ασυμπτωματικός.
Τέλος, υπογραμμίζοντας πως τα δεδομένα δείχνουν ότι μια νέα μόλυνση με συμπτώματα μέσα στους έξι μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό είναι «σπάνια», συνιστούν στα πρόσωπα, που διαγιγνώσκονται θετικά μέσω τεστ PCR στη διάρκεια των έξι προηγούμενων μηνών, να καθυστερούν τον εμβολιασμό μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.
Αναφορικά με τα διεθνή ταξίδια, οι ειδικοί του ΠΟΥ επανέλαβαν τη θέση τους του Ιανουαρίου, ενώ αυξάνεται η πίεση για την καθιέρωση «διαβατηρίων εμβολιασμού».
«Κατά την τρέχουσα περίοδο που η προσφορά εμβολίων είναι πολύ περιορισμένη, ο κατά προτίμηση εμβολιασμός των διεθνών ταξιδιωτών θα αντέβαινε στην αρχή της ισότητας», αναφέρει στις συστάσεις της η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE).
«Γι' αυτό το λόγο και επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο της μετάδοσης, ο ΠΟΥ δεν συνιστά αυτή τη στιγμή τον εμβολιασμό των ταξιδιωτών κατά της Covid-19», προσθέτουν, αναφέροντας πως η σύσταση αυτή θα επανεξετασθεί στο βαθμό που η προσφορά εμβολίων θα αυξηθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις