- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!
Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την ορθή χρήση των φαρμάκων
H φαρμακευτική εταιρεία Servier Hellas υλοποιεί Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση Φαρμάκων με τίτλο «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!»
Λαμβάνουμε τη φαρμακευτική αγωγή που μας συστήνει ο γιατρός μας για να θεραπευτούμε από την ασθένεια από την οποία πάσχουμε. Αυτός είναι ο ρόλος των φαρμάκων, να θεραπεύουν! Κι όμως τα ίδια αυτά φάρμακα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα και να απειληθεί η ζωή μας αν κάνουμε αλόγιστη και μη ασφαλή και ορθή χρήση αυτών. Ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού και δεν επιλέγουμε ποια φάρμακα θα πάρουμε πότε, ή ποια θα ελαττώσουμε, γιατί νοιώθουμε καλύτερα ή γιατί αυτό έκανε και ο γείτονας που πάσχει από την ίδια νόσο. Ο μόνος αρμόδιος για να καθορίσει την αγωγή και τη δοσολογία είναι ο θεράπων ιατρός μας.
«Παίρνω αυτό το φάρμακο αρκετό καιρό, δεν πειράζει να το σταματήσω για λίγο».
«Αποφάσισα να μην επιβαρύνω τον οργανισμό μου με πολλά φάρμακα. Θα παίρνω τη θεραπεία μου μόνο όταν αισθάνομαι κάποιο σύμπτωμα».
«Παίρνοντας κάθε μέρα φάρμακα, νιώθω σαν να είμαι σοβαρά άρρωστη. Όμως εγώ αισθάνομαι μια χαρά. Ας τα σταματήσω για λίγο»
Οι παραπάνω φράσεις αντικατοπτρίζουν τη νοοτροπία πολλών ασθενών που επιλέγουν να μην ακολουθήσουν σωστά τη φαρμακευτική αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός τους και να γίνουν οι ίδιοι… γιατροί του εαυτού τους!
Είναι διαπιστωμένο ότι μεγάλος αριθμός ασθενών επισκέπτεται τα επείγοντα των νοσοκομείων εξαιτίας προβλημάτων που προκαλούν οι ίδιοι αλλάζοντας (αυξάνοντας/μειώνοντας ή παραλείποντας) τη φαρμακευτική αγωγή τους.
Αναγνωρίζοντας ότι η εσφαλμένη αυτή αντίληψη και συμπεριφορά θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ασθενών, η φαρμακευτική εταιρεία Servier Hellas υλοποιεί Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση Φαρμάκων με τίτλο «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!». Η εκστρατεία φέρει την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.
Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αλλά και το ευρύ κοινό, για την αναγκαιότητα της απαρέγκλιτης τήρησης της αγωγής που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός – αναγκαιότητα που εν μέσω της πανδημίας COVID-19, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.
Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί ασθενείς είτε τροποποιούν τη δόση και τη συχνότητα λήψης των φαρμάκων τους, είτε διακόπτουν την αγωγή τους, χωρίς προηγουμένως να έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό τους. Η συμπεριφορά αυτή, που ορίζεται ως «χαμηλή προσήλωση στη θεραπεία», αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής ή επιπλοκών του νοσήματος από το οποίο πάσχουν, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, ακόμη και θανάτου.
Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος στις μεγάλες ηλικίες, όχι μόνο λόγω της γήρανσης αλλά και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φαρμάκων που συνήθως παίρνουν.
Γι’ αυτό η εκστρατεία της Servier Hellas επιδιώκει να παρακινήσει τους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους εάν έχουν οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σχετικά με τη λήψη της αγωγής τους.
Tο πρόβλημα της χαμηλής προσήλωσης είναι διαχρονικό, καθώς είχε ήδη αναγνωριστεί από τον Ιπποκράτη, σημειώνει ο Ziad Matta, Γενικός Διευθυντής Servier Ελλάδας και Κύπρου και επισημαίνει ότι για τη Servier η αφοσίωση στη θεραπευτική πρόοδο για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών αποτελεί την ουσία της αποστολής της εταιρείας. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι στην επιστήμη της ιατρικής, η γνώση συμβαδίζει με την θεραπευτική προσπάθεια, η Servier Hellas υλοποιεί την Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση Φαρμάκων με τίτλο «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!», πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει τους ασθενείς και τους Επαγγελματίες Υγείας να επιτύχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στη βελτίωση της ζωής των ασθενών.
Για την επίτευξη των στόχων της καμπάνιας και τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.akolouthotinagogi.gr, η οποία περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση για τα αίτια και τις επιπτώσεις της χαμηλής προσήλωσης, καθώς και χρήσιμες συμβουλές και εργαλεία που βοηθούν τον ασθενή να ακολουθεί σωστά την αγωγή του.