- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
Μελέτη: Τα τηγανητά φαγητά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος
Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος.
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![Τηγανητά φαγητά Τηγανητά φαγητά](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2021/01/19/tiganita.jpg)
Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τηγανητών φαγητών από κάποιον άνθρωπο, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος να υποστεί κάποιο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά τηγανητά φαγητά (πατάτες, ψάρια, σνακ κ.α.), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Φουλάν Χου του Κέντρου Επιστημών Υγείας του κινεζικού Πανεπιστημίου της Σεντσέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό "Heart", ανέλυσαν στοιχεία από 17 έρευνες έως το 2020, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 563.500 ανθρώπους, στους οποίους είχαν παρουσιασθεί 36.726 εμφράγματα ή εγκεφαλικά, καθώς και από μια δεύτερη ομάδα έξι μελετών που αφορούσαν συνολικά 755.000 άτομα και σχεδόν 86.000 θανάτους σε βάθος δεκαετίας, εστιάζοντας στη σχέση ανάμεσα στα τηγανητά και στους καρδιαγγειακούς θανάτους.
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους τρώνε τα λιγότερα τηγανητά μέσα στην εβδομάδα, όσοι τρώνε τα περισσότερα, έχουν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού περιστατικού (εμφράγματος ή εγκεφαλικού), 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και 37% για καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος για έμφραγμα/εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται κατά 3%, 2% και 12% αντίστοιχα για κάθε έξτρα 114 γραμμάρια τηγανητού φαγητού την εβδομάδα.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα τηγανητά περιέχουν λιπαρά και γεννούν επιβλαβή ‘τρανς' λιπαρά οξέα από το τηγάνισμα με υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Επίσης το τηγάνισμα αυξάνει την παραγωγή χημικών υποπροϊόντων που εμπλέκονται στις διαδικασίες φλεγμονής στο σώμα. Ακόμη ορισμένα φαγητά, όπως το τηγανητό κοτόπουλο και οι τηγανητές πατάτες, συνήθως επιβαρύνουν επιπρόσθετα την υγεία λόγω του αλατιού τους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πιο συχνή διαταραχή στις γυναίκες
Στο επίκεντρο οι συνεργασίες στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα
Εμφανίζονται περισσότερο στις γυναίκες και παρουσιάζονται συνήθως μέχρι την ενηλικίωσή μας
Μια συζήτηση με την καθηγήτρια Βάια Λαμπαδιάρη
Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος χωρίς νοσηλεία
Στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος «Week of Possibilities»
Ως προς τα ESG κριτήρια: Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση
Αναμένονται έρευνες σε μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού
Οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο ότι μια υγιεινή διατροφή είναι προτιμητέα
Το 3% του συνόλου των καρκίνων αποτελεί το κακοήθες μελάνωμα
Η αξονική τομογραφία με υψηλή πρόβλεψη της οστεοπόρωσης
Ελπίδες για μελλοντικές εφαρμογές στον άνθρωπο
Αποφυγή της μεγάλης διάρκειας έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για όσους χρησιμοποιούν ινσουλίνη
Σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις για τους πάσχοντες
Το «ΔΕΗ 3×3 PΟWER TO THE HOOD by Eurohoops» βάζει καλάθι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά
Περίπου 2 στους 10 άνδρες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση κάποια στιγμή
Νέα καμπάνια του GIVMED, με την υποστήριξη της Thenamaris
Συνομιλία με τον χειρουργό Σάββα Παπαγρηγοριάδη
O Μάρκος Βανταράκης, μιλά στην Athens Voice για το πώς μπορείς να αναβαθμίσεις την εμπειρία του Pilates σε κάτι περισσότερο από απλή γυμναστική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.