Αυξημένος κίνδυνος δεύτερου καρκίνου όσων ξεπέρασαν τον πρώτο
Τι δείχνει έρευνα αμερικανικού ινστιτούτου
Οι επιβιώσαντες από καρκίνο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, να εμφανίσουν νέο καρκίνο.
Αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης μίας δεύτερης μορφής καρκίνου σε όσους ασθενείς έχουν ξεπεράσει ήδη μία φορά τον καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα αμερικανικού ινστιτούτου.
Ένας δεύτερος καρκίνος μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, στις προηγούμενες αντικαρκινικές θεραπείες (χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες) ή στη συνέχιση ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής (κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης, κακή διατροφή, παχυσαρκία, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κ.α.).
Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, με επικεφαλής τον δρα Αχμεντίν Τζεμάλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Journal of American Medical Association" (JAMA), ανέλυσαν στοιχεία για 1,54 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 60 ετών, που επιβίωσαν από ένα πρώτο καρκίνο για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Από αυτούς, 156.442 εμφάνισαν δεύτερο καρκίνο και σχεδόν 88.900 πέθαναν εξαιτίας του.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου και 45% μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρου δεύτερου καρκίνου, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η αύξηση κινδύνου ήταν αντίστοιχα 10% και 33% για τις γυναίκες που είχαν επιβιώσει από πρώτο καρκίνο και είχαν εμφανίσει αργότερα ένα δεύτερο.
Ο κίνδυνος δεύτερου καρκίνου στους άνδρες είναι πιθανότερος σε όσους είχαν στο παρελθόν διαγνωσθεί με καρκίνο του λάρυγγα ή με λέμφωμα Hodgkin, ενώ θανατηφόρου δεύτερου καρκίνου για όσους είχαν καρκίνο της χοληδόχου κύστης. Για τις γυναίκες ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεύτερου καρκίνου αφορούσε τους καρκίνους λάρυγγα και οισοφάγου, ενώ θανάτου τον καρκίνο του λάρυγγα.
Γενικότερα, συχνότεροι είναι οι δεύτεροι καρκίνοι που συνδέονται με το κάπνισμα και την παχυσαρκία, δύο παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να ελεγχθούν έγκαιρα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου. Ειδικότερα, οι καρκίνοι που σχετίζονται με το κάπνισμα (πνευμόνων, ουροδόχου κύστης, στόματος, οισοφάγου κ.α.) αποτελούν το 26% έως 45% των δεύτερων καρκίνων και των εξαιτίας τους θανάτων. Μόνος του ο καρκίνος των πνευμόνων ευθύνεται για σχεδόν το ένα τρίτο (31% έως 33%) όλων των θανάτων από δεύτερο καρκίνο. Εξάλλου τέσσερις καρκίνοι σχετιζόμενοι με την παχυσαρκία (εντέρου, παγκρέατος, ενδομητρίου και ήπατος) ευθύνονται για το 22% έως 26% όλων των θανάτων από δεύτερους καρκίνους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.