Health & Fitness

Εμβόλια Pfizer/ΒιοΝTech και Moderna: Ομοιότητες και διαφορές

Πώς λειτουργούν, πόσο αποτελεσματικά είναι, ποιες είναι οι παρενέργειες και τι ισχύει με τη θερμοκρασία μεταφοράς και αποθήκευσης

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά και σε τι διαφέρουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

To εμβόλιο της Moderna είναι το δεύτερο, μετά από αυτό της Pfizer, που λαμβάνει έγκριση για χρήση στις ΗΠΑ.

Ο Άντονι Φάουτσι, ο διάσημος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της Moderna.

Το Cyprus Mail κάνει μια σύγκριση μεταξύ των δύο εμβολίων, αναδεικνύοντας ομοιότητες και διαφορές. Όπως αναφέρει, μια από τις βασικές ομοιότητες είναι η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιούν.

Τρόπος λειτουργίας: Τα περισσότερα συμβατικά εμβόλια περιλαμβάνουν αντιγόνα (σ.σ. πρωτεΐνες του παθογόνου παράγοντα), τα οποία μόλις γίνουν αντιληπτά από το ανοσοποιητικό σύστημα, αντιμετωπίζονται ως «ξένα», με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία επιτίθενται στα αντιγόνα.

Στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna δεν υπάρχουν αντιγόνα στο εμβόλιο, καθώς αυτά παράγονται από τα ανθρώπινα κύτταρα. Τα συνθετικά mRNA που υπάρχουν στα δύο εμβόλια περιέχουν κατασκευαστικές οδηγίες για πρωτεΐνη του κορωνοϊού, η οποία του επιτρέπει να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.

Μέσω του RNA ο οργανισμός αρχίζει να παράγει την πρωτεΐνη σαν να έχει ήδη μολυνθεί από τον ιό, παράγοντας αντισώματα. Στη συνέχεια το mRNA αποδομείται από τον οργανισμό και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν ούτε αλληλεπιδρούν με το ανθρώπινο DNA, όπως αναφέρουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna δεν εισάγουν στον οργανισμό εξασθενημένο ή νεκρό ιό.

«Τα εμβόλια τύπου "mRNA" δίνουν οδηγίες στα κύτταρα μας να παράγουν δομικά τμήματα του κορωνοϊού, όπως τις ακίδες που έχουν στην επιφάνειά τους (ή τμήμα αυτών). Συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αναγνωρίζουν αυτό το "ξένο σώμα" και ξεκινά η πολύπλοκη -να εξηγηθεί αλλά τυπική για το σώμα- διαδικασία της ανοσοαπόκρισης.

» Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και στη φυσική λοίμωξη από Covid-19. Στο τέλος της διαδικασίας, το σώμα μας έχει μάθει πως να μας προστατεύει από μελλοντικές μολύνσεις» είχε αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος.

Αποτελεσματικότητα: Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μετά τις κλινικές δοκιμές, το εμβόλιο των Pfizer/ΒιοΝTech είναι κατά 95% αποτελεσματικό, ενώ της Moderna κατά 94%. Και τα δύο χορηγούνται σε δύο δόσεις. Το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις είναι 21 ημέρες για το σκεύασμα της Pfizer και 28 ημέρες για αυτό της Moderna.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι και τα  δύο προσφέρουν μερική προστασία κατά του κορωνοϊού 2 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

Ο Άντονι Φάουτσι κάνει το εμβόλιο της Moderna για τον κορωνοϊό © EPA/Patrick Semansky

Γι' αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστεί η χρήση της μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και η υγιεινή των χεριών -κάτι που οι λοιμωξιολόγοι δεν σταματούν να το επαναλαμβάνουν, επισημαίνοντας με νόημα ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει αυτόματα και τέλος των μέτρων κατά της διασποράς της Covid-19.

Εμβόλια Pfizer/ΒιοNTech και Moderna - Ποια είναι η βασική τους διαφορά

Η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να διατηρηθούν, είναι η βασική διαφορά των δύο εμβολίων.

Αυτό της Pfizer πρέπει να παραμείνει σε ειδικά ψυγεία με θερμοκρασία μείον 70 βαθμών Κελσίου (-94 Φαρενάιτ). Μόλις βγει από αυτό το περιβάλλον μπορεί να ψυχθεί μόνο για 5 ημέρες. Γι' αυτό και απαιτείται ειδικό δοχείο αποστολής, συσκευασμένο με ξηρό πάγο, για να διατηρηθεί στη σωστή θερμοκρασία.

Το εμβόλιο της Moderna μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες κατάψυξης -20 βαθμών Κελσίου (-4 Φαρενάιτ) για χρονικό διάστημα έως και 6 μήνες. Μετά την απόψυξη, μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγείο για έως και 30 ημέρες.

Παρενέργειες από εμβόλια Pfizer και Μοderna - Τι δείχνουν οι μελέτες

Σε κανένα από τα δύο εμβόλια δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές μακροπρόθεσμες παρενέργειες.

Στο δημοσίευμά του το Cyprus Mail επισημαίνει ότι το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να σχετίζεται με ελαφρώς πιο έντονες περιπτώσεις εμφάνισης κόπωσης και πρόκλησης πονοκεφαλού. Μετά τη δεύτερη δόση έχει παρατηρηθεί και η εμφάνιση πυρετού για μια με δύο ημέρες ειδικά σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Το εμβόλιo της Pfizer έχει συνδεθεί με μερικές περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο καταγεγραμμένες περιπτώσεις σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις αμέσως μετά τη λήψη του εμβολίου. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο ιατρικός ρυθμιστής της Βρετανίας έχει ανακοινώσει ότι οποιοσδήποτε έχει ιστορικό αναφυλαξίας ή σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακο ή φαγητό, δεν πρέπει να λάβει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Ωστόσο, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θεωρεί ότι είναι ασφαλές για άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.

Η Σάντρα Λίντσεϊ τη στιγμή που κάνει το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού - Ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στις ΗΠΑ © EPA/MARK LENNIHAN

Σημειώνεται ότι υγειονομικό προσωπικό μέσης ηλικίας στην Αλάσκα εμφάνισε εξάνθημα σε όλο το πρόσωπο, δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) και αυξημένους καρδιακούς παλμούς (ταχυκαρδία) εντός 10 λεπτών από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου της Pfizer. Έλαβε επινεφρίνη (σ.σ. αδρεναλίνη) και κορτικοστεροειδή και παρέμεινε για νοσηλεία στο νοσοκομείο για 1 ημέρα. Την επόμενη ημέρα τα συμπτώματα είχαν εξαφανιστεί.

Ξεκινά την Κυριακή ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Με τα πρώτα εμβόλια της Pfizer

Σημειώνεται ότι αύριο Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 ξεκινά ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Στη χώρα μας έχουν φθάσει οι πρώτες 9.750 δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε 5 νοσοκομεία αναφοράς Covid-19 στην Αττική και μία ημέρα αργότερα θα ξεκινήσουν στη Θεσσαλονίκη. Κυριάκος Μητσοτάκης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Σωτήρης Τσιόδρας θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις