Οι θεραπείες ομορφιάς που θεωρούνται χειμερινές: Ποιες είναι και πώς μπορείτε να τις εφαρμόσετε
Αν και οι περισσότερες θεραπείες ομορφιάς είναι πάσης εποχής και παντός καιρού, υπάρχουν, όμως, και ορισμένες που «αντιδρούν» στον ήλιο, γεγονός που τις καθιστά κατά κύριο λόγο «χειμερινές».
Η περίοδος που διανύουμε έχει τη λιγότερη ηλιοφάνεια, ενώ οι περιορισμοί στην κυκλοφορία λόγω της πανδημίας, συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, καθιστώντας την εποχή ιδανική για την εφαρμογή τους.
Πρόκειται για θεραπείες που αντιμετωπίζουν κυρίως μελάσματα (πανάδες, φακίδες), ρυτίδες, κηλίδες (marks) στα χέρια, στο σώμα και στο πρόσωπο, υπερκερατώσεις, εξωτερικά θηλώματα, ραγάδες, ρυτίδες καπνιστών, ουλές (υπερτροφικές, μετατραυματικές, μετεγκαυματικές, ακμής), χηλοειδή κ.ά.
«Η αντιμετώπιση των παραπάνω βλαβών γίνεται με τη χρήση μηχανημάτων λέιζερ και RF (ραδιοσυχνότητες), επιλέγοντας τα κατάλληλα για κάθε περίπτωση προγράμματα. Για τις πιο μακροχρόνιες βλάβες εφαρμόζονται πιο “επιθετικές” θεραπείες με μηχανήματα λέιζερ προηγμένης τεχνολογίας ή ακόμα και μηχανήματα που συνδυάζουν λέιζερ και ραδιοσυχνότητες και δρουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Επίσης, μπορεί να γίνει χρήση εξωτερικών σκευασμάτων σε υγρή μορφή αλλά και ενέσιμων θεραπειών με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ (https://drseferi.gr/), MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).
Ανάλογα με το εύρος και το βάθος της βλάβης, οι θεραπείες μπορεί να εφαρμοστούν μόνες τους ή σε συνδυασμό και να ολοκληρωθούν σε μία ή περισσότερες συνεδρίες.
«Οι βλάβες αυτές συχνά είναι αθροιστικές. Με την πάροδο των χρόνων το πρόβλημα γίνεται βαθύτερο και εντονότερο και για να αντιμετωπιστεί, απαιτείται πιο επιθετική θεραπεία.
Εάν μετά την εφαρμογή της το δέρμα εκτεθεί στο φως, παρότι η βλάβη έχει αντιμετωπιστεί, μπορεί να δημιουργηθεί ερύθημα ή σκιά, κατά συνέπεια το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Οπότε συνιστάται να εφαρμόζονται κατά τους χειμερινούς μήνες, από το Νοέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο, έτσι ώστε αφενός να μην εκτεθεί το δέρμα αμέσως στον ήλιο, αφετέρου να έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία μέχρι να έρθει η άνοιξη και το καλοκαίρι. Ο εγκλεισμός που επιβάλλεται για τον έλεγχο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού καθιστά πιο εύκολη την αποθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση αντηλιακού υψηλής προστασίας είναι απαραίτητη σε κάθε έξοδο από το σπίτι», εξηγεί η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.
Δυσχρωμίες
Η αντιμετώπιση των δυσχρωμιών, σήμερα γίνεται με τη χρήση μηχανημάτων (λέιζερ και ραδιοσυχνότητες) και ενέσιμης μεσοθεραπείας.
Τα μηχανήματα εξαχνώνουν την στοιβάδα του δέρματος όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, αφαιρώντας παράλληλα το πλεόνασμα της μελανίνης. Τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα αντιμετωπίζουν τις δυσχρωμίες γρήγορα και χωρίς να αφήνουν σημάδια, επιτρέποντας έτσι την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Ωστόσο, η κατάσταση του δέρματος στην περιοχή από την οποία αφαιρείται μελανίνη δεν είναι ίδια με αυτή στη γειτνιάζουσα περιοχή. Επειδή ο ήλιος ευνοεί την παραγωγή μελανίνης, η έκθεση σε αυτόν μετά τη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει εκ νέου βλάβη.
«Όταν αντιμετωπίζουμε μία πανάδα, μία υπερκεράτωση ή κηλίδες το «φρέσκο» δέρμα αποκτά μία ροζ απόχρωση, αλλά στην υπόλοιπη επιφάνεια, έχει το φυσιολογικό του χρώμα. Εάν το «φρέσκο» δέρμα εκτεθεί σε έντονη ηλιοφάνεια, όπως αυτή της άνοιξης και του καλοκαιριού, για να προστατευθεί θα κάνει παραγωγή μελανίνης. Έτσι, εάν έχει αφαιρεθεί μεγάλο στρώμα μελανίνης, θα παρουσιαστεί στο σημείο εκείνο μία σκιά και το αισθητικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το καλύτερο δυνατό», εξηγεί η δρ Σεφέρη Δανιήλ.
Χημικό πίλινγκ
Η έκθεση στον ήλιο μετά από χημικό πίλινγκ μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αντίδραση. Με την εφαρμογή του αφαιρείται η ανώτερη στοιβάδα του δέρματος και το «φρέσκο» και ευαίσθητο δέρμα μένει ακάλυπτο. Με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκληθεί φωτοαλλεργία και ερεθισμός ή ακόμα και έγκαυμα.
Αποτρίχωση με λέιζερ
Η χειμερινή περίοδος είναι κατάλληλη και για τη ριζική αποτρίχωση με λέιζερ, καθώς το δέρμα έχει επανακτήσει την κανονική του απόχρωση, μετά το καλοκαιρινό μαύρισμα. Η εφαρμογή του λέιζερ αποτρίχωσης σε μαυρισμένο δέρμα μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό της επιδερμίδας, δημιουργώντας «μπαλώματα» ή ακόμα και σοβαρά εγκαύματα.
Επιπλέον, η έναρξη της θεραπείας κατά τους χειμερινούς μήνες επιτρέπει την ολοκλήρωση του θεραπευτικού πλάνου μέχρι το καλοκαίρι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έμφαση στο νερό και στα απλά ντρέσινγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.