Ο αγώνας δρόμου των κοινωνικών λειτουργών στα νοσοκομεία αναφοράς
“Πείτε του χρόνια πολλά”, “Δεν τον ξεχνάμε” είναι συνήθως τα μηνύματα που μεταφέρουν οι συγγενείς των ασθενών στους κοινωνικούς λειτουργούς
Μιλήσαμε με τους κοινωνικούς λειτουργούς του νοσοκομείου Παπανικολάου που επικοινωνούν με τους συγγενείς των ασθενών covid για να τους στηρίξουν ψυχολογικά
Οι κοινωνικοί λειτουργοί στα νοσοκομεία αναφοράς δίνουν τη δική τους «μάχη» καθημερινά, στις δύσκολες καταστάσεις που δημιουργούνται από το φορτισμένο κλίμα που επικρατεί εκτός των ΜΕΘ. Είναι κατά κάποιο τρόπο οι ενδιάμεσοι ανάμεσα στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, με τους οποίους επικοινωνούν ώστε να τους στηρίξουν ψυχολογικά. Η κ. Βαρβάρα Τσόφλη, με 20 περίπου χρόνια υπηρεσίας στην κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Παπανικολάου, μας μιλά εκ μέρους των κοινωνικών λειτουργών του νοσοκομείου. Η σημερινή πρωτόγνωρη κατάσταση είναι από τις πιο δύσκολες που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ στο επάγγελμά της, όπως μας εξηγεί.
«Οι ασθενείς με covid φτάνουν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο χωρίς όμως κάποιον δικό τους μαζί λόγω της μεταδοτικότητας του ιού. Τότε ξεκινά και η ταλαιπωρία των οικογενειών τους. Τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν. Εμείς βρίσκουμε σε ποια κλινική και δωμάτιο νοσηλεύονται οι ασθενείς, ενημερώνουμε τους συγγενείς και μεταφέρουμε τα μηνύματά τους στους νοσηλευόμενους με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού. “Πείτε του χρόνια πολλά”, “Δεν τον ξεχνάμε” είναι συνήθως τα μηνύματα που μας αφήνουν, ενώ δεν λείπουν και τα τηλεφωνήματα συγγενών από το εξωτερικό που αγωνιούν για τους ανθρώπους τους.
» Στο γραφείο ενημέρωσης κοινού, έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος όπου παραλαμβάνουμε πακέτα συγγενών για τους ασθενείς. Γράμματα, φορτιστές και προσωπικά είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία διανέμονται στις κλινικές από το γραφείο της εποπτείας. Οι συγγενείς πολλές φορές ζητούν απεγνωσμένα από εμάς και μια ιατρική ενημέρωση για την κατάσταση που είναι ο άνθρωπός τους. Ερχόμαστε σε δύσκολη θέση γιατί αυτό είναι έργο των γιατρών. Η αγωνία τους εξελίσσεται σε εκνευρισμό κι εμείς πρέπει να διαχειριστούμε τον θυμό τους σαν σάκοι του μποξ. Άλλοι συγγενείς κλαίνε σαν μικρά παιδιά. Χρειάζεται γερό στομάχι.
» Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ασθενών που μπορεί να νοσηλεύονται για περισσότερο από ένα μήνα και δεν εμφανίζεται κάποιος δικός τους να τους αναζητήσει. Πρόκειται συνήθως για μοναχικούς υπερήλικες που στερούνται περιβάλλοντος και σε αυτή την ειδική περίπτωση, αν καταλήξουν, εμείς αναλαμβάνουμε τις συνεννοήσεις με τα γραφεία τελετών για την παραλαβή των σορών. Θα έλεγε κανείς ότι είμαστε κατά κάποιον τρόπο οι μοναδικοί συγγενείς των ανθρώπων αυτών.
» Κουράγιο παίρνουμε από τα χειρόγραφα ευχαριστήρια μηνύματα που συνοδεύουν πολλές φορές τα πακέτα που φτάνουν για τους ασθενείς με Covid ή μέσα από τα τηλέφωνα των ίδιων όταν αναρρώνουν και παίρνουν εξιτήριο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.