Health & Fitness

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 «ανεβάζει» και την ερωτική διάθεση

Τι δείχνει η νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί το εμβόλιο κατά της COVID-19 «ανεβάζει» και την ερωτική διάθεση;

Έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου για τις αλλαγές στην ερωτική ζωή με το εμβόλιο κατά της Covid-19

Το υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας του πρώτου εγκεκριμένου εμβολίου ενάντια στον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ανεβάζει και τις «μετοχές» στο «χρηματιστήριο» της ερωτικής διάθεσης! Νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου έδειξε ότι σχεδόν οι επτά στους δέκα (ποσοστό 68,67%) θεωρούν ότι η αναγγελία εύρεσης αποτελεσματικού εμβολίου θα οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας των ερωτικών επαφών.

Στην έρευνα συμμετείχε δείγμα 1.000 ατόμων, ανδρών και γυναικών, από όλη την Ελλάδα, ηλικίας από 25 έως 44 ετών. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος διαδικτυακού ερωτηματολογίου μέσω της πλατφόρμας Pollfish. Πάντως «ο φόβος φυλάει τα έρμα». Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα (78,67%) είπαν ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές με άτομα που δεν γνωρίζουν καλά. Πιο τολμηρό το 21,33%, δεν λέει όχι σε ερωτικές συνευρέσεις με νέες γνωριμίες…

Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και επικεφαλής της έρευνας, δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (https://andrologia.gr/), επισημαίνει: «Η τελευταία μας έρευνα (Δευτέρα 7 – Τρίτη 8 Δεκεμβρίου) προσπαθεί να αποτυπώσει αλλαγές στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, με την αναγγελία του πολυπόθητου εμβολίου, αλλά και  τις αλλαγές στις ερωτικές συνήθειες κατά το δεύτερο lockdown. O εγκλεισμός αναστάτωσε την ελληνική κοινωνία και συνεχίζει να την επηρεάζει αρνητικά, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής».

grafima_1.jpg

grafima_2.png

grafima_3.jpg

Στις τέσσερις διαδοχικές έρευνες του Ανδρολογικού Ινστιτούτου από την έναρξης της πανδημίας, αποτυπώθηκαν αλλαγές στις συνήθειες των πολιτών, που είχαν σχέση με τη σεξουαλική συχνότητα («Τα «κρούσματα» βίας, σεξ και… διαζυγίων  στη χώρα μας την εποχή του νέου κορωνοϊού»), την ενδοοικογενειακή βία («Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 4 στις 10 γυναίκες δεν μιλούν», την απιστία («Υπερμετάδοση της απιστίας μετά το lockdown») και την αύξηση της μεταδοτικότητας μετά την άρση του εγκλεισμού («Έρωτας είναι η αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων»).

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το 35% των ερωτηθέντων δεν έκανε καθόλου σεξ τον Νοέμβριο. Το 27% είχε μόλις μία επαφή και το 24,67% είχε 2-3 ερωτικές συνευρέσεις. Ένα 7% έκανε σεξ 5-6 φορές μέσα στον μήνα και ένα 6,33% έκανε πάνω από έξι φορές.

«Η διατύπωση πως η παγκόσμια κοινωνία δεν έζησε τόσο δραματικά γεγονότα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δυστυχώς ταιριάζει στη νέα αυτή πραγματικότητα, με μια διαφορά: τότε ο πόλεμος έπληξε κυρίως τα εμπόλεμα κράτη, ενώ σήμερα η πανδημία αφορά σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας τόσους θανάτους, που μόνο με την βαρβαρότητα ενός πολέμου μπορεί να συγκριθεί. Καμιά προηγούμενη πανδημία τον 21ο αιώνα δεν αναστάτωσε όλες τις χώρες του κόσμου με τέτοιο συντριπτικό τρόπο και χωρίς αντίσταση, παρά την υπεροπλία της σημερινής τεχνολογίας, της επιστήμης και τον πλούτο των χωρών του σήμερα, σε σχέση με την φτώχεια της εποχής εκείνης», υπογραμμίζει ο δρ Κωνσταντινίδης.

Οι επιστημονικές ανακοινώσεις στην εποχή της πανδημίας είναι τόσες, που είναι πρακτικά αδύνατο να διαβαστούν και να αξιολογηθούν από κάποιον επιστήμονα, λέει ο Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Οι πληροφορίες δύο ημερών σήμερα μπορούν να συγκριθούν με την δημοσιευμένη παραγωγή επιστημονικής γνώσης από την αυγή της πολιτισμένης ζωής μέχρι το 2006 (πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης ζωής και επιστημονικής σκέψης).

grafima_4.jpg

grafima_5.jpg

«Παρά την υπεροπλία της γνώσης, του πλούτου και της οικονομικής ισχύος του πλανήτη μπροστά στην ιογενή αυτή επιδημία, έναν χρόνο σχεδόν μετά δεν έχει δοθεί συνολική λύση. Η αναγγελία της παραγωγής αποτελεσματικών εμβολίων πιστεύουμε πως άλλαξε τα δεδομένα, δίνοντας σοβαρή και επιστημονική λύση σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα», αναφέρει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας. «Αυτή την ελπίδα θελήσαμε να αποτυπώσουμε στην πιο πρόσφατη έρευνά μας, που είχε αντικείμενο το πώς αλλάζει η διάθεση των πολιτών με την αναγγελία του εμβολίου. Στους πίνακες φαίνεται πως οι Έλληνες θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι με το εμβόλιο θα αυξηθεί η ερωτική τους επιθυμία, γιατί  θα απομακρύνει τον φόβο της μετάδοσης, που μέχρι σήμερα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα στις στενές ανθρώπινες επαφές, άρα και στον έρωτα», συμπληρώνει.

Το 61% λέει απερίφραστα ναι στον επικείμενο εμβολιασμό. Όχι λέει το 39%. Το 53,5% υποστηρίζει ότι δεν ανησυχεί για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Πολύ κοντά το 46,5% εκφράζει την ανησυχία του. Οι πολλές απαγορεύσεις, που ισχύουν από την έναρξη της πανδημίας, ήταν φυσικό να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα και καταθλιπτική ατμόσφαιρα, εκνευρισμό, θυμό, φόβο. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες και την αλλαγή των συνηθειών των ανθρώπων, εξαφάνισαν την ερωτική διάθεση.

Η γνωστή στερεοτυπική προσέγγιση ότι σε μεγάλες απειλές, φυσικές καταστροφές αλλά και πολεμικές συρράξεις οι άνθρωποι δένονται, ερωτεύονται και κάνουν παιδιά (babyboom) δεν επιβεβαιώθηκε σε καμιά χώρα του κόσμου, αντίθετα εμφανίστηκαν αρνητικές και βίαιες συμπεριφορές, με αποκορύφωμα την ενδοοικογενειακή βία.

Η πανδημία ήταν για την ανθρωπότητα μια πρωτοφανής απειλή, που εξουθένωσε όλα τα αμυντικά όπλα της σύγχρονης επιστήμης, που σήμερα βρίσκεται κατά γενική ομολογία σε υψηλότατο επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταχεία παρασκευή του εμβολίου, που μοιάζει να είναι η λύση του προβλήματος.

Ο κ. Κωνσταντινίδης βάζει και μια άλλη παράμετρο. «Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν άνθρωποι, που αμφισβητούν την επιστημονική σκέψη, γι’ αυτό και οι αρνητές του εμβολίου είναι ένα σημαντικό ποσοστό, που συμπληρώνει τον αριθμό πολιτών, οι οποίοι θεωρούν πως πανδημία είναι μια συνωμοσία των εξουσιών, που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτού του παράδοξου, αλλά υπαρκτού προβληματισμού σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε πόσοι θα κάνουν το εμβόλιο, με 7 στους 10 συμπολίτες μας να είναι απόλυτα σύμφωνοι», καταλήγει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.