Health & Fitness

Γ. Μπουλμπασάκος: Στον «Ευαγγελισμό» δεν φτάσαμε στο «μη παρέκει»

Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του ιδρύματος μιλάει στην ATHENS VOICE

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροφωτογραφία του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Αθήνα
© EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέντευξη: O συντονιστής διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Γιώργος Μπουλμπασάκος μιλά για τη διαχείριση πανδημίας

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος είναι ο συντονιστής διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός» και από τα βασικά στελέχη της κλινικής COVID – 19 του ιδρύματος.

Μιλάει σήμερα στην ATHENS VOICE για τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας και, ιδιαιτέρως, στον «Ευαγγελισμό», προκειμένου να διαχειριστούν μία εξόχως δύσκολη κατάσταση, με διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19, ενώ, παράλληλα, συνεχίζουν να «βλέπουν» κανονικά και ασθενείς με μη COVID – 19 νοσήματα. Μας μιλάει επίσης για την άρση του lockdown και τις επιφυλάξεις του για μία πρόωρη έξοδό μας στον δημόσιο χώρο.

Αυτή η συζήτηση περί άρσης του lockdown, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας, είναι επίκαιρη ή σας ανησυχεί;
Κοιτάξτε να δείτε. Από τότε που εφαρμόσθηκαν για πρώτη φορά τα περιοριστικά μέτρα στο δεύτερο κύμα της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, δεν πέρασε μία εβδομάδα και αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε πότε θα αρθεί το lockdown… Δεν είναι το καλύτερο δυνατό, το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Δημιουργούμε προσδοκίες, χωρίς να στηριζόμαστε σε στοιχεία. Πρέπει να μη ζήσουμε προβληματικές στιγμές με αυτό το άνοιγμα. Δεν πρέπει να δούμε κόσμο να συνωστίζεται πάλι στις ουρές, στις στάσεις… Η κυβέρνηση, η οποία είναι η μόνη αρμόδια για να λάβει σχετικές αποφάσεις, πρέπει να επιμείνει στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία διαθέτει. Και να δει όχι αυτό το οποίο έχει προταθεί από πολλούς, δηλαδή τη λεγόμενη «φυσαρμόνικα», αλλά μία σταδιακή άρση του lockdown με καλή εποπτεία των μέτρων, αλλά και με διαφοροποίηση όσον αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας. Ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής.

Στο νοσοκομείο σας, τον «Ευαγγελισμό», φτάσατε ποτέ στο «μη διαχειρίσιμο»; Δηλαδή σε ένα σημείο, από το οποίο και πέρα ξέρατε ότι δεν θα μπορούσατε να διαχειριστείτε τις εισαγωγές και τις νοσηλείες των ασθενών;
Μπορώ να πω ότι, με πολλή δουλειά και πολύ κόπο, έχει πραγματοποιηθεί μία πολύ σημαντική διαχείριση στον «Ευαγγελισμό». Πολύ προσεκτική. Δεν μπορώ να πω ότι φτάσαμε στο «μη παρέκει». Πάντα είχαμε μία δυνατότητα να «ανοίξουμε» νέες κλίνες. Και στην κλινική COVID – 19 και στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Φτάσαμε σε μία κατάσταση οριακή στον «Ευαγγελισμό», με την έννοια ότι θα μας δημιουργούσε πρόβλημα ένα μεγάλο συμβάν, μία μεγάλη συρροή., η οποία θα διατάρασσε μία ευαίσθητη ισορροπία. Πάντως, μέχρι στιγμής, τη διαχειριζόμαστε την κατάσταση.

Παρατήρησα ότι δεν υπήρχε πολύς κόσμος, πολλοί προσερχόμενοι πολίτες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου. Βλέπετε, τελικά, ασθενείς με άλλα νοσήματα, πλην COVID – 19, ή ο κόσμος φοβάται να προσέλθει στα νοσοκομεία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό;
Έχουμε ζήσει και την κατάσταση με το πρώτο lockdown και εκεί μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι, μετά από δύο – τρεις μήνες, είδαμε περιστατικά παραμελημένα, καρκίνους παραμελημένους, χρόνιες αναπνευστικές ανεπάρκειες καθυστερημένες, ακόμη και εμφράγματα καθυστερημένα! Δεν σας κρύβω, είχαμε τρομάξει τότε! Έτσι, η πρώτη μας πρόνοια ήταν στον «Ευαγγελισμό» να σώσουμε «σήμα» στον κόσμο ότι μπορεί να έρχεται για ό,τι τον απασχολεί ιατρικώς, για να μην μείνουν πίσω θεραπείες, γιατί δεν μπορούν να μείνουν πίσω οι θεραπείες. Μετά, εκ των υστέρων, είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπισθούν αυτά. Το γεγονός ότι το «Σωτηρία» έκλεισε για τα πνευμονολογικά περιστατικά έχει δημιουργήσει ένα επιπλέον βάρος για εμάς, στον «Ευαγγελισμό», και μπορώ να πω ότι όλη αυτή την περίοδο την περάσαμε με γεμάτη την κλινική, καλύπτοντας όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχει το νοσοκομείο στα πνευμονολογικά περιστατικά, αλλά, παρ’ όλο το προστιθέμενο βάρος, θα έλεγα στον κόσμο να προσέρχεται κανονικά για να δούμε τα προβλήματά του. Στο πρώτο κύμα είχαμε δει ότι υπήρχε μικρή προσέλευση για μη COVID – 19 περιστατικά. Τώρα, ευτυχώς, έχουμε αρκετά σημαντική προσέλευση, μπορώ να πω.

Γιώργος Μπουλμπασάκος
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Άρα αυτή η φημολογία περί προώρων εξιτηρίων, προκειμένου να εξασφαλισθούν κενές κλίνες νοσηλείας, δεν φαίνεται να ισχύει, για τον «Ευαγγελισμό» τουλάχιστον…
Εδώ έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Χρησιμοποιήθηκαν κάποια βοηθητικά νοσοκομεία, όπως η «Παμμακάριστος» και το «Αμαλία Φλέμιγκ», προκειμένου να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε κλίνες, και εδώ διαπιστώνω ότι θα έπρεπε ίσως να είχαμε κάνει κάποια πράγματα παραπάνω όσον αφορά την αξιοποίηση και την ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Θα μπορούσαμε μία σειρά ασθενών να την είχαμε στα σπίτια τους, ακόμη και σε ξενοδοχεία, και εκεί θα έπαιζε ρόλο η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για μία επίσκεψη γιατρού, ένα τηλεφώνημα για οδηγίες κ.λπ.

Τελικά, κύριε Μπουλπμπασάκο, φέτος δεν υπάρχει γρίπη; Βλέπετε περιστατικά γρίπης;

Το κύριο είναι ότι η γρίπη στη χώρα μας αρχίζει αργότερα μέσα στο χρόνο. Δεν είμαστε στην περίοδο της γρίπης. Τώρα μπαίνουμε, θεωρητικά, στην περίοδο της γρίπης στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι ίσως να μην έχουμε τόσα περιστατικά γρίπης, γιατί η μάσκα είναι ένα σωτήριο μέσον, και για τη γρίπη και για τα άλλα νοσήματα του αναπνευστικού, τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, οπότε πιστεύω ότι δεν θα έχουμε φέτος ιδιαίτερο πρόβλημα. Άλλωστε, φέτος έχει διενεργηθεί πολύ μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της Ελλάδας κατά της γρίπης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.