- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Cretan Iama: Καινοτομία στον τομέα της υγείας
Διακεκριμένη ομάδα Ελλήνων επιστημόνων αναδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες 3 κρητικών βοτάνων
Οι ερευνητές Ηλίας Καστανάς, Χρήστος Λιονής, Στέργιος Πυρίντσος, Γεώργιος Σουρβίνος και Μαριλένα Καμπά μιλούν για το Cretan IAMA και τα οφέλη του στον οργανισμό
Το Cretan IAMA είναι ένα καινοτόμο φυσικό ιδιοσκεύασμα, που συνδυάζει τρία κρητικά βότανα, δίκταμο, θυμάρι και φασκόμηλο, σε συγκεκριμένες αναλογίες. Τα βότανα αυτά με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν βοηθούν στην καταπολέμηση φλεγμονών και συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Το Cretan Iama αποτελεί ελληνική καινοτομία με διεθνή πατέντα και παγκόσμια αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα. Είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας μιας διεπιστημονικής ομάδας από καταξιωμένους Έλληνες ερευνητές, αποτελούμενη από τους Ηλία Καστανά, καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Χρήστο Λιονή, καθηγητή Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέργιο Πυρίντσο, καθηγητή Βιολογίας, Γεώργιο Σουρβίνο, καθηγητή Κλινικής Ιολογίας και Μαριλένα Καμπά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πώς μία επιδημιολογική μελέτη σας οδήγησε στο εργαστήριο και την παραγωγή του κρητικού ιάματος;
Χρήστος Λιονής: Η ιστορία του σκευάσματος ξεκινά πριν από 20 χρόνια περίπου, όταν έκανα την πρώτη επιδημιολογική μελέτη στη νότια Κρήτη και είδα ότι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα βοτάνων, είχαν μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης. Η επιτυχία των βοτάνων αποδόθηκε τότε στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Η χρήση των αρωματικών φυτών είναι παράδοση στην Κρήτη, βοηθά σε πολλές ασθένειες και στηρίζει το ανοσοποιητικό. Η ευεργετική δράση επιλεγμένων αρωματικών βοτάνων στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού μας οδήγησε στα επόμενα βήματα.
Η φύση αποτελεί πηγή πολλών δραστικών ουσιών με φαρμακευτική δράση, σε τι βαθμό όμως συντελούν στη δημιουργία σύγχρονων επιστημονικών επιτευγμάτων;
Στέργιος Πυρίντσος: Η χρήση των βοτάνων ήταν γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές, αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητές τους. Τα φαρμακευτικά βότανα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των σύγχρονων επιστημόνων σε ό,τι αφορά στην ανάλυση των δραστικών τους ουσιών και στη μελέτη των χρήσεών τους. Σήμερα, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αποκλειστικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ περίπου το 50% των φαρμάκων έχουν ως βάση κάποια φυσική ουσία. Οι ουσίες που περιέχονται στα βότανα αυτά είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως φυσικά φάρμακα, αρκεί τα σκευάσματα που προέρχονται από βότανα να αποτελούν προϊόν τεκμηριωμένων μελετών, τόσο σε κλινικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο.
Ποιος είναι ο ρόλος του Κρητικού Ιάματος στη σύγχρονη ιατρική;
Γιώργος Σουρβίνος: Το πατενταρισμένο εκχύλισμα των τριών κρητικών αρωματικών βοτάνων του κρητικού ιάματος αποτελεί ένα εξαιρετικό φυσικό ιδιοσκεύασμα με αποδεδειγμένη δράση για τους ιούς της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, μέσα από πολυετείς έρευνες, τόσο σε εργαστηριακό όσο και κλινικό επίπεδο, έναντι των σημαντικότερων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Το κρητικο ίαμα έχει άμεση αντιική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό και καθως τα συγκεκριμενα βότανα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθάει και στην καταπολεμηση των φλεγμονών. Η προσθήκη δε της βιταμίνης D3 ενισχύει την προστατευτική δράση απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται το ανοσοποιητικό μας και συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του.
Είναι ασφαλής η χορήγηση του Κρητικού Ιάματος;
Μαριλένα Καμπά: Στοιχεία της κλινικής μας μελέτης έδειξαν ότι η χορηγούμενη δόση του Κρητικού Ιάματος για μία εβδομάδα σε ανθρώπους (δύο κάψουλες ημερησίως), δεν έδειξε στοιχεία τοξικότητας αναφορικά με τους βιοχημικούς και αιματολογικούς δείκτες. Θέλοντας να αναλύσουμε την περαιτέρω πιθανή τοξικότητα του προϊόντος, κάναμε επιπλέον εργαστηριακές δοκιμές του εκχυλίσματος των τριών βοτάνων του Κρητικού Ιάματος, μεγαλύτερες από τις συνήθως χορηγούμενες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαίωσαν την ασφάλεια του προϊόντος, όπως είχε δείξει και η κλινική μελέτη σε ανθρώπους
Ποιο είναι το πλαίσιο για την ασφάλεια των συμπληρωμάτων διατροφής και τι ισχύει για το Κρητικό Ίαμα;
Ηλίας Καστανάς: Η αγορά των σκευασμάτων διατροφής, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ανεξέλεγκτη, τροποποιήθηκε από τον Αύγουστο του 2016. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε οδηγία η οποία επιβάλλει την κλινική δοκιμή κάθε σκευάσματος. Το Κρητικό Ίαμα είναι ίσως το πρώτο προϊόν που μπήκε στην ελληνική αγορά ακολουθώντας αυτές τις νέες οδηγίες, παρέχοντας επιστημονικά δημοσιευμένη τεκμηρίωση της αντιικής του δράσης εργαστηριακά, κλινικά και τοξικολογικά, και ακολουθώντας μεθόδους παραγωγής της πρώτης ύλης με Γεωργία Yψηλής Ακρίβειας. Επί πλέον, η προσθήκη βιταμίνης D3 ενισχύει περαιτέρω την αντιφλεγμονώδη δράση του Κρητικού Ιάματος, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Cretan Iama - Η αντιική δράση, σύμφωνα με τον κ. Γ. Σουρβίνο
- Το πατενταρισμένο εκχύλισμα του Κρητικού Ιάματος έχει άμεση δράση έναντι των ιών της γρίπης τύπου Α και Β και ιδιαίτερα έναντι της γρίπης Α/Η1Ν1.
- Για πρώτη φορά αναδείχτηκε εξαιρετική αντιική δράση του έναντι του ανθρώπινου ρινοϊού, δηλαδή του ιού στον οποίο οφείλεται το 50% των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες.
- Η χορήγηση του εκχυλίσματος απέδειξε την ίδια ισχυρή αντιική δράση με κλασικές δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται έναντι ιών του αναπνευστικού συστήματος.
- Η αντιική δράση του πατενταρισμένου εκχυλίσματος επιτελείται κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης από τους αναπνευστικούς ιούς. Επομένως η έγκαιρη λήψη του σκευάσματος οδηγεί σε συντομότερη αποδρομή με ηπιότερα συμπτώματα.
- Ο μηχανισμός δράσης του εκχυλίσματος του Κρητικού Ιάματος στον ιό της γρίπης Α/Η1Ν1 αναστέλλει τη δράση μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πρωτεΐνης του ιού για την επιτυχή μόλυνση των κυττάρων. Η ίδια πρωτεΐνη αποτελεί στόχο των νεότερων φαρμακευτικών ουσιών.