Health & Fitness

Έγκριση θεραπείας για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Διπλή ανοσοθεραπεία, nivolumab με ipilimumab, για την πρώτης γραμμής θεραπεία

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 764
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακτινογραφίες πνευμόνων
©Pexels/ Anna Shvets

Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Η θεραπεία nivolumab με ipilimumab, της Bristol Myers Squibb, σε συνδυασμό με δύο κύκλους χημειοθεραπείας για την πρώτης γραμμής θεραπεία του μεταστατικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Καρκίνος του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Οι δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα είναι ο μη μικροκυτταρικός και ο μικροκυτταρικός. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου του πνεύμονα και αντιπροσωπεύει έως και το 84% των διαγνώσεων. Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου τη χρονική στιγμή της διάγνωσης. Στους ασθενείς με διάγνωση μεταστατικού καρκίνου του πνεύμονα, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι περίπου 6%.

Τα θεραπευτικό σχήμα nivolumab με ipilimumab 
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε η Bristol Myers Squibb, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που εγκρίνεται μια διπλή ανοσοθεραπεία για ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα στην ΕΕ.  
Η θεραπεία nivolumab με ipilimumab σε συνδυασμό με δύο κύκλους πλατινούχου χημειοθεραπευτικού σχήματος για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενήλικων ασθενών με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), των οποίων οι όγκοι δεν φέρουν μετάλλαξη ευαισθητοποίησης EGFR ή μετατόπιση ALK, αποτελεί την πρώτη εγκεκριμένη θεραπευτική επιλογή που βασίζεται σε διπλή ανοσοθεραπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab έχει δείξει εκβάσεις μακροχρόνιας επιβίωσης σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Είναι πλέον εγκεκριμένος στην ΕΕ για τρεις τύπους 
προχωρημένου καρκίνου: τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το μελάνωμα και το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα

Σύμφωνα με αποτελέσματα της μελέτης CheckMate -9LA η θεραπεία nivolumab με ipilimumab σε συνδυασμό με δύο κύκλους χημειοθεραπείας μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 31% σε σύγκριση με χημειοθεραπεία μόνο.

Όπως δήλωσε ο Martin Reck, M.D., Ph.D., ερευνητής της μελέτης CheckMate -9LA στην Πνευμονολογική Κλινική Grosshansdorf του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Πνεύμονα, «σε μια πολύπλοκη νόσο όπως ο μεταστατικός μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, η διαθεσιμότητα διαφορετικών θεραπευτικών επιλογών είναι κρίσιμης σημασίας για τους ασθενείς, οι οποίοι διαθέτουν διαφορετικές ανάγκες και αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις. Κατόπιν της έγκρισης, της θεραπείας nivolumab με ipilimumab, οι κλινικοί ιατροί στην ΕΕ θα είναι σε θέση να προσφέρουν στους ασθενείς μια νέα επιλογή η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να πετύχουν έγκαιρο έλεγχο της νόσου και να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσης». 

«Για καινοτόμο σχήμα και μοναδική εγκεκριμένη διπλή ανοσοθεραπεία» μίλησε ο Abderrahim Oukessou, M.D., αντιπρόεδρος ανάπτυξης του τμήματος καρκίνου του θώρακα της Bristol Myers Squibb, και συνέχισε λέγοντας ότι «η έγκριση της θεραπείας nivolumab με ipilimumab σε συνδυασμό με δύο κύκλους χημειοθεραπείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τους ασθενείς με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με μια δύσκολη πρόγνωση παρά τα πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα».

Προωθώντας την έρευνα για τον καρκίνο
Στην Bristol Myers Squibb οι ασθενείς βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων και στόχος της έρευνας στον καρκίνο είναι η αύξηση της ποιοτικής μακροχρόνιας επιβίωσης και να καταστεί εφικτή η ίαση. Οι ερευνητές της Bristol Myers Squibb, στηριζόμενοι στην εμπειρία, την καινοτομία και την κληρονομιά της εταιρείας στους τομείς της αιματολογίας και της Aνοσο-Oγκολογίας, που έχουν αλλάξει το προσδόκιμο επιβίωσης στην περίπτωση πολλών τύπων καρκίνου, προωθούν μια ευρεία και ποικιλόμορφη γραμμή παραγωγής πολλών θεραπειών. Οι επιστήμονες στοχεύουν διαφορετικά μονοπάτια του ανοσοποιητικού συστήματος για να παρεμβαίνουν στις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους όγκους, το μικροπεριβάλλον τους και το ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου να επεκτείνουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να βοηθήσουν περισσότερους ασθενείς να ανταποκριθούν στη θεραπεία. Ο συνδυασμός αυτών των προσεγγίσεων είναι καθοριστικής σημασίας για να προσφερθούν νέες επιλογές για τη θεραπεία του καρκίνου και την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος της ανθεκτικότητας στην ανοσοθεραπεία. Στόχος, να υλοποιηθεί η υπόσχεση της παροχής φαρμάκων που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.