Health & Fitness

Γιορτές, χειμερινές ιώσεις και κορωνοϊός

Οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 764
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
μελαχρινή κοπέλα σε χιονόπτωση
©Unsplash/ Tony Ross

Ποιες είναι οι πιο συχνές ιώσεις του χειμώνα και πώς αντιμετωπίζονται.

Ο άρτι αφιχθείς Δεκέμβριος μας οδηγεί στο τέλος της χρονιάς αλλά μας εισάγει και επίσημα στoν χειμώνα, την αγαπημένη εποχή των ιώσεων. Μαζί με το κρύο, τα χιόνια και τις βροχές έρχονται βέβαια και οι γιορτές.  Οι φετινές γιορτές, όμως «σκιάζονται»  από την παρουσία του κορωνοϊού, της πανδημίας που μας έβαλε για δεύτερη φορά μέσα στο 2020 σε καραντίνα.  Όμως εμείς δεν πτοούμαστε, επιστρατεύουμε ψυχικές δυνάμεις αλλά και παλιές καλές δοκιμασμένες συνταγές για να αντιμετωπίσουμε την εποχή. 

Κάποτε, για να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι αλληλογραφούσαν, κάτι που απαιτούσε χρόνο . Η διαδικασία αναμονής για την απάντηση και η προσμονή της, δημιουργούσε μια «ζύμωση» συναισθημάτων. Στις μέρες μας, ο συνεχής βομβαρδισμός πληροφοριών και οι ταχύτητες φωτός με τις οποίες επικοινωνούμε, μπορεί να μας έδωσαν το πλεονέκτημα της διευκόλυνσης, όμως μας στέρησαν τη γοητεία της προσμονής. Όλα θέλουν τον χρόνο τους για να αναπτυχθούν, για να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους και για να κοπάσουν.

H δρ Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής – Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ
Το ίδιο ισχύει και για τις ιώσεις, που μας ταλαιπωρούν τέτοια εποχή κάθε χρόνο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, τονίζει η δρ Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής – Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

 

Ποιες είναι οι πιο συχνές ιώσεις

Το κοινό κρυολόγημα: Προσβάλλει τη μύτη και το φάρυγγα και  είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό. Εκδηλώνεται με μπούκωμα, καταρροή, βήχα, φτάρνισμα, πυρετό, διαταραχές όσφρησης, γεύσης και γενικότερη αίσθηση αδυναμίας. 

Η φαρυγγίτιδα: Συνοδεύεται από έντονο πόνο, οίδημα, βήχα, πυρετό και συχνά πρησμένους λεμφαδένες. Οι πιο συχνοί ιοί που την προκαλούν είναι του κοινού κρυολογήματος και ο Epstein Barr (λοιμώδης μονοπυρήνωση).

Η λαρυγγίτιδα: Εμφανίζεται με βραχνή φωνή μέχρι και αφωνία καθώς και υλακώδη βήχα σαν (γαύγισμα).  Συνοδεύεται από πόνο και δυσκολία στην κατάποση ακόμη και του σάλιου.

Η ιγμορίτιδα: είναι η φλεγμονή των ιγμορείων (παραρρίνιοι κόλποι, μαζί με τους μετωπιαίους, σφηνοειδείς και ηθμοειδείς κυψέλες) που ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή κρίση αλλεργικής ρινίτιδας.

Η ωτίτιδα: Είναι η πιο συνηθισμένη λοίμωξη του αυτιού και ταλαιπωρεί κυρίως τα παιδιά τον χειμώνα.

Ας αφήσουμε την ίωση να «κάνει τον κύκλο της», καθώς το 85% των λοιμώξεων αυτών οφείλεται σε ιούς που αυτοϊώνται. Απλώς ανακουφίζουμε τα συμπτώματα με συντηρητική αγωγή και φάρμακα, ανάλογα με την περίπτωση.

Αντιμετώπιση των ιώσεων

Το 85% των λοιμώξεων αυτών οφείλεται σε ιούς που αυτοϊώνται, με τα συμπτώματα να  υποχωρούν σε 4-5, το πολύ 10 μέρες. Αυτό που χρειάζεται είναι να αφήσουμε την ίωση  «κάνει τον κύκλο της» και απλώς να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα με συντηρητική αγωγή που περιλαμβάνει ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό όρο,  χορήγηση  αντιπυρετικών, αντιβηχικών, αντισηπτικών ή αντισταμινικών  φάρμακων, ανάλογα με την περίπτωση. 

Κάποιοι άνθρωποι, όμως,  είναι πιο ευπαθείς σε όλες τις ιώσεις. Οι πιο σημαντικοί (συχνοί) προδιαθεσιακοί παράγοντες είναι το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, ανατομικά αίτια όπως το στραβό διάφραγμα, οι μεγάλες κόγχες, τα υπερτροφικά κρεατάκια, οι πολύποδες της μύτης και η χρόνια ιγμορίτιδα. Είναι σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων, είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική όταν υπάρχει ένδειξη, γεγονός που βοηθάει στο να μην είναι κανείς τόσο τρωτός στις λοιμώξεις.

Είναι ίωση ή μήπως κορωνοϊός;

Βέβαια, στην εποχή που διανύουμε, προκύπτει η εύλογη απορία: είναι ίωση ή μήπως κορωνοϊός, καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν. Ο πυρετός, το αίσθημα κόπωσης, ο ξηρός βήχας, είναι τα κατεξοχήν κοινά συμπτώματα. Όμως, η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στις παραπάνω παθήσεις είναι η δύσπνοια. Στους ασθενείς με κορωνοϊό, η δύσπνοια εμφανίζεται συνήθως 5-7 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και είναι πολύ έντονη.

Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι ουδέν κακό αμιγές καλού. Ο κορωνοϊός είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε απλές συνήθειες ατομικής υγιεινής και πρόληψης. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι και το πλύσιμο της μύτης, η τοποθέτηση των παπουτσιών έξω από το σπίτι, το φτέρνισμα στο μέσα μέρος του αγκώνα, είναι απλές και εύκολες συνήθειες για μικρούς και μεγάλους.

Η αξία της σωστής διατροφής

Μαζί με αυτά, ας μην ξεχνάμε τη σημασία της σωστής διατροφής. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως φρούτα και λαχανικά, λειτουργούν σαν «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τέτοιες εποχές, «βγαίνουν από το σεντούκι» παλιές και δοκιμασμένες συνταγές της γιαγιάς, όπως ένα ζεστό μπάνιο, η ξεκούραση  (χουχούλιασμα) αλλά και η χρήση βοτάνων όπως το τίλιο, το χαμομήλι, το τσάι του βουνού. Συνδυαστικά με τη σωστή διατροφή, η ήπια άσκηση είναι εξίσου απαραίτητη στην καθημερινότητα μας, όπως το απλό περπάτημα, που πολλοί ανακάλυψαν στην πρώτη καραντίνα σαν διέξοδο και έκτοτε το υιοθέτησαν σαν καθημερινή συνήθεια. Και βέβαια η χρήση της μάσκας, σαν απαραίτητο και κομψό «αξεσουάρ» να μας συνοδεύει στους εξωτερικούς χώρους, στην εργασία και τα ΜΜΜ. Δεν είναι μία ακόμη καταπίεση, αλλά απαραίτητη για την ασφάλειά μας.  

Στην ιδιαίτερη συγκυρία που ζούμε, οφείλουμε μικροί και μεγάλοι να δείξουμε υπομονή και υπευθυνότητα, να θυμηθούμε την αξία των απλών πραγμάτων στη ζωή, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να φροντίσουμε περισσότερο το σώμα και το πνεύμα μας. Ας μας βρουν οι γιορτές υγιείς αλλά και γιατί όχι, λίγο πιο σοφούς!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.