Health & Fitness

Mενέλαος Πάγκαλος: Ο Έλληνας πίσω από το εμβόλιο της AstraΖeneca

Στα 53 του χρόνια έχει ήδη χριστεί Sir από τη βασίλισσα Ελισσάβετ, ως επιβράβευση της συμβολής του στη φαρμακοβιομηχανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pagalos.jpg
Μενέλαος Πάγκαλος © AstraZeneca

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZenecα, Μενέλαος Πάγκαλος, είναι γεννημένος στο Λονδίνο από Έλληνες γονείς - Τι ρόλο είχε στη δημιουργία του εμβολίου

Μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer και της Moderna για τα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έχουν ήδη παράξει και περιμένουν την επίσημη άδεια για να τα βγάλουν στην αγορά, σήμερα ήρθε μαι ακόμα σπουδαία είδηση. 

Η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει έτοιμο το δικό της εμβόλιο, που μάλιστα έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%.

Πίσω από τη σημαντική αυτή επιτυχία βρίσκεται και πάλι ένας Ελληνας. Ο Μενέλαος Πάγκαλος.

Πριν από λίγο έκανε tweet για τη σπουδαία επιτυχία, γράφοντας ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη για μια μαζική, έγκαιρη και δίκαιη κατανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο αφορούν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη Βρετανία και τη Βραζιλία, επισήμανε η AstraZeneca και όπως δήλωσε ο Πασκάλ Σοριότ, επικεφαλής της εταιρείας: «Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας».

Ποιος είναι ο Μενέλαος Πάγκαλος

Ο τίτλος του Μενέλαου Πάγκαλου, που έχει κάνει το όνομά του Μενέλας Πάγκαλος, είναι Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης Βιοφαρμάκων της εταιρείας AstraZeneca. Επί των ημερών του η φαρμακοβιομηχανία είχε ενταπλασιάσει το ρυθμό αποτελεσματικότητας των υπό εξέλιξη νέων σκευασμάτων της, και τώρα έχει έτοιμο και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η φήμη που συνοδεύει τον “Mene” Πάγκαλο, είναι ότι με κάποιον τρόπο που μόνο εκείνος γνωρίζει, επιταχύνει τις διαδικασίες δημιουργίας εντελώς καινούργιων φαρμάκων -ό,τι ακριβώς απαιτούσαν οι κρίσιμες περιστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού η AstraZeneca συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη, φημισμένη πανεπιστημιούπολη της Βρετανίας, η AstraZeneca έχει εγκαταστήσει το υπερσύγχρονο εργαστήριο έρευνας και εξέλιξης φαρμάκων.

Τη δημιουργία του επέβλεψε ο Μενέλαος Πάγκαλος, ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά κατάγεται από οικογένεια Χιωτών μεταναστών. Μιλά ελληνικά και επισκέπτεται τακτικά τη Χίο. Ο Mene Pangalos, γεννήθηκε στο Ealing του Λονδίνου, από μια οικογένεια της ελληνικής διασποράς που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Και οι δύο γονείς πλέον ζουν στη Χίο ενώ η μητέρα του είναι το γένος Ψαρρού. Ο διακεκριμένος επιστήμονας περνά συχνά τις διακοπές του στο νησί, όπως αναφέρει και στο βιογραφικό του σημείωμα.

Ο Mene Panglaos είναι ο συγγραφέας πάνω από 150 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο των Francis Crick Institute, Cambridge Judge Business School και Dizal Pharma. Είναι μέλος της Επιτροπής Επιστημών, Βιομηχανίας και Μετάφρασης της Βασιλικής Εταιρείας.

Οι σπουδές του ήταν στη βιοχημεία, τη μοριακή βιολογία και τη νευροφαρμακολογία. Η επιστήμη παραμένει η μεγάλη του αγάπη. Άλλωστε και διατηρεί στενούς δεσμούς με την πανεπιστημιακή κοινότητα, επιβλέποντας μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές νέων επιστημόνων.

Στα 53 του χρόνια έχει ήδη χριστεί Sir από τη βασίλισσα Ελισσάβετ, ως επιβράβευση της συμβολής του στην πρόοδο της βιομηχανίας φαρμάκων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.