Μετάλλαξη του κορωνοϊού κάνει δέκα φορές πιο γρήγορη τη διάδοση
Αλλά τον κάνει πιο ευάλωτο στο εμβόλιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί με τρόπο που τον διευκολύνει να πολλαπλασιάζεται και να εξαπλώνεται πιο γρήγορα.
Επιστημονική μελέτη που διεξήχθη δείχνει πως εντοπίστηκε μετάλλαξη του κορωνοϊού που καθιστά τη διάδοσή του ως και δέκα φορές πιο γρήγορη.
Όμως, από την άλλη, η εν λόγω μετάλλαξη D614G στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του, με την οποία μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, πιθανώς τον καθιστά πιο ευάλωτο σε ένα εμβόλιο.
Το στέλεχος D614G του ιού εμφανίστηκε αρχικά στην Ευρώπη και έχει γίνει το πιο ευρέως διαδεδομένο παγκοσμίως. Η νέα έρευνα επιστημόνων των πανεπιστημίων της Β. Καρολίνα και του Ουισκόνσνι-Μάντισον, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», επιβεβαιώνει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι αυτό το στέλεχος αναπαράγεται με περίπου δεκαπλάσια ταχύτητα και είναι πιο μεταδοτικό σε σχέση με το στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα και πυροδότησε την πανδημία.
Η φωτεινή πλευρά της νέας μελέτης είναι ότι ενώ το στέλεχος D614G μεταδίδεται πιο γρήγορα, μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι δεν σχετίζεται με σοβαρότερα συμπτώματα της Covid-19, ενώ επιπλέον φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο ευάλωτο στα φάρμακα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, άρα πιθανώς και στα μελλοντικά εμβόλια που θα γεννούν αντισώματα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενώ η μετάλλαξη D614G επιτρέπει στον κορωνοϊό να διεισδύει καλύτερα στα ανθρώπινα κύτταρα, παράλληλα καθιστά τον ίδιο πιο ανοιχτό στα αντισώματα, προκειμένου αυτά να εισέλθουν στο εσωτερικό του και να τον αδρανοποιήσουν.
«Ο ιός D614G ξεπερνά και πολλαπλασιάζεται κατά περίπου δέκα φορές ταχύτερα σε σχέση με τον αρχικό ιό, αναπαραγόμενος υπερβολικά αποτελεσματικά στα επιθηλιακά κύτταρα της μύτης, που αποτελούν σημαντικό σημείο για τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ραλφ Μπάρικ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας-Ανοσολογίας στις σχολές Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, ο οποίος μελετά τους κορωνοϊούς εδώ και τρεις δεκαετίες.
«Ο SARS-CoV-2 είναι ένας τελείως νέος παθογόνος μικροοργανισμός στους ανθρώπους και η εξέλιξή του στους ανθρώπινους πληθυσμούς είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Νέες παραλλαγές του συνεχώς εμφανίζονται, όπως αυτή που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στα ζώα βιζόν στη Δανία», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.