Τεχνική eTEP: Πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης
Με το Ρομποτικό σύστημα daVinci Xi
Ο Dr. Φώτιος Αρχοντοβασίλης εξηγεί τι είναι η βουβωνοκήλη, ποια τα συμπτώματα, ποια τα αίτια, πώς αντιμετωπίζεται και πώς λειτουργεί η Τεχνική eTEP
Γενικός Χειρουργός MD, PhD, FISS, FEHS,Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής
Ο Γενικός Χειρουργός Dr. Φώτιος Αρχοντοβασίλης είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Χειρουργός στην ελάχιστα επεμβατική Χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Ταυτόχρονα, έχει λάβει πιστοποίηση εξειδίκευσης για το Ρομποτικό σύστημα daVinci Xi από το Διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο Ρομποτικής χειρουργικής RAIN. Ο Χειρουργός έχει εκπαιδευτεί και εφαρμόζει καθημερινά όλες τις νεότερες και πλέον εξελιγμένες τεχνικές αποκατάστασης των κηλών: τις τεχνικές ONSTEP και ΤIPP για βουβωνοκήλες και MOPP για ομφαλοκήλες, αλλά και τις πρωτοποριακές τεχνικές Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής eTEP, για τις οποίες ο Dr. Αρχοντοβασίλης εκπαιδεύτηκε σε Ευρώπη και Αμερική, από τους Χειρουργούς που παρουσίασαν πρώτοι τη μέθοδο αυτή.
Η χειρουργική ομάδα του Dr. Αρχοντοβασίλη πραγματοποίησε για πρώτη φορά στο Metropolitan General την τεχνική eTEP-RS τον Απρίλιο του 2019, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 πραγματοποίησαν με εξαιρετική επιτυχία τις πρώτες αποκαταστάσεις βουβωνοκηλών με τις μεθόδους eTEP. H ίδια ομάδα εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τις τεχνικές eTEP-RS και eTEP-TAR ρομποτικά, για μεγάλες και σύνθετες μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες. Έκτοτε πραγματοποιούν συστηματικά και με μεγάλη επιτυχία αποκαταστάσεις κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με τις τεχνικές αυτές.
Τι είναι η βουβωνοκήλη;
Η βουβωνοκήλη είναι η μη φυσιολογική πρόπτωση των ενδοκοιλιακών σπλάχνων (επιπλοϊκό λίπος ή συνηθέστερα έντερο) στη δεξιά ή την αριστερή βουβωνική χώρα, διαμέσου ενός χάσματος ανάμεσα στους μύες του κοιλιακού τοιχώματος. Η βουβωνική χώρα αποτελεί μια από τις συχνότερες περιοχές εμφάνισης κήλης, καθώς υπολογίζεται ότι αφορά στο 80% όλων των περιπτώσεων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτής της μορφής η κήλη παρουσιάζεται κυρίως σε άνδρες καθώς μόνο ένα 10% των περιπτώσεων αφορά τον γυναικείο πληθυσμό.
Ποια τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;
Σε πολλές περιπτώσεις η κήλη αυτή παραμένει ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά η διάγνωση της γίνεται τυχαία. Το κύριο σύμπτωμα με το οποίο θα εμφανιστεί μια βουβωνοκήλη είναι η διόγκωση της βουβωνικής περιοχής. Η διόγκωση αυτή ενδέχεται να προκαλεί άλγος στον ασθενή, ιδιαίτερα όταν ασκείται πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, όπως κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή βήχα. Επιπλέον, οι ασθενείς αναφέρουν αίσθημα βάρους ή και καύσου στην περιοχή. Στους άνδρες η βουβωνοκήλη ενδέχεται να επεκταθεί στο οσχέο, προκαλώντας πόνο στους όρχεις.
Βουβωνοκήλη: Ποια τα αίτια;
Η δημιουργία της βουβωνοκήλης μπορεί να οφείλεται τόσο σε κληρονομικούς όσο και σε επίκτητους παράγοντες. Σε αρκετές περιπτώσεις, η βουβωνοκήλη προκαλείται λόγω εκ γενετής ελλιπούς σύγκλισης του βουβωνικού πόρου, γεγονός που καθιστά αδύναμο το κοιλιακό τοίχωμα. Πέρα από την γενετική προδιάθεση, μια τέτοια κήλη μπορεί να προκληθεί λόγω άσκησης έντονης πίεσης στην κοιλιακή χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης βουβωνοκήλης περιλαμβάνονται:
- Έντονη σωματική δραστηριότητα
- Χρόνιος βήχας
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Εγκυμοσύνη
- Παχυσαρκία
- Έντονη χειρωνακτική εργασία
- Προηγούμενη επέμβαση στην περιοχή
Πότε θα πρέπει να απευθύνονται οι ασθενείς σε έναν εξειδικευμένο γενικό χειρουργό;
Δεδομένου ότι η βουβωνοκήλη, όπως και κάθε κήλη, οφείλεται σε μηχανικά αίτια, είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο υποστροφής αλλά αντίθετα προοδευτικά επιδεινώνεται και μεγεθύνεται. Συνεπώς, οι ασθενείς που παρατηρούν διογκωμένη τη βουβωνική περιοχή θα πρέπει να απευθύνονται έγκαιρα σε έναν εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό, προκειμένου να αποκατασθεί η κήλη και να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές της πάθησης, όπως η περίσφιξη του σπλάχνου, που θα οδηγήσει σε ειλεό και περιτονίτιδα.
Πώς αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;
Για τη θεραπεία της κήλης στη βουβωνική περιοχή είναι απαραίτητη η χειρουργική παρέμβαση. Η χρήση ζωνών κοιλίας ή κηλεπιδέσμων θα πρέπει αυστηρά να αποφεύγεται καθώς καλύπτει τα συμπτώματα της νόσου και δεν γίνεται αντιληπτή η πραγματική της έκταση, ενώ δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα στην αποκατάσταση. Στόχος της επέμβασης είναι τόσο η επαναφορά του οργάνου στο εσωτερικό της κοιλίας όσο και η ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος. Η σύγχρονη ιατρική μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε τη βουβωνοκήλη με πληθώρα χειρουργικών τεχνικών. Στις διαθέσιμες τεχνικές περιλαμβάνονται:
- Κλασσική ανοιχτή Χειρουργική
- Τεχνικές ONSTEP, TIPP (ελάχιστα επεμβατικές ανοιχτές μέθοδοι)
- Κλασσική Λαπαροσκοπική Χειρουργική (τεχνική TAPP)
- Ενδοσκοπική Χειρουργική (Τεχνική TEP)
- Ενδοσκοπική Χειρουργική Τεχνική eTEP)
- Ρομποτική Χειρουργική (τεχνικές TAPP, TEP, eTEP)
Τεχνική eTEP
Η νέα τεχνική eTEP αποτελεί την πλέον εξελιγμένη και τη νεότερη Ενδοσκοπική (ελάχιστα επεμβατική) τεχνική αποκατάστασης των βουβωνοκηλών. Η μέθοδος αυτή διενεργείται είτε με τον συμβατικό λαπαροσκοπικό εξοπλισμό, είτε με το πλέον εξελιγμένο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα daVinci Xi. Πρόκειται για μια καινοτόμο τεχνική, που αποτελεί εξέλιξη της ήδη (από το 1993) γνωστής ενδοσκοπικής τεχνικής TEP.
Γίνεται χωρίς μεγάλες και επώδυνες τομές, μέσα από μόνο 3 μικρές τρύπες των 0,7 εκατοστών! Η επέμβαση γίνεται πλήρως εξωπεριτοναϊκά, (σε αντίθεση με την κλασσική Λαπαροσκοπική τεχνική TAPP, όπου η επέμβαση είναι ενδοπεριτοναϊκή, δηλαδή γίνεται μέσα στη κοιλιά) γεγονός που επιτρέπει την έξοδο του ασθενή από το νοσοκομείο μόλις 3 ώρες μετά την επέμβαση.
Η τεχνική eTEP συνδέεται με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και άμεση επάνοδο του ασθενή στη καθημερινότητα του. Με το ρομποτικό σύστημα daVinci Xi o χειρουργός έχει άριστη ευκρίνεια της περιοχής που χειρουργεί καθώς και εξαιρετική ακρίβεια των κινήσεων του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση της βουβωνοκήλης μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στο 2106502850, 6974442330 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Dr. Φώτη Αρχοντοβασίλη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έμφαση στο νερό και στα απλά ντρέσινγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.