Health & Fitness

Rapid test για κορωνοϊό: Τι είναι, πώς λειτουργεί -Υπέρ και κατά

Γιατί χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rapid test για τον κορωνοϊό
Rapid test για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

Μίνι οδηγός με 7 βασικά σημεία για τo rapid test που ανιχνεύει άμεσα τον κορωνοϊό - Ποια είναι τα υπέρ και κατά της συγκεκριμένης μεθόδου.

To rapid test αποτελεί εδώ και αρκετές ημέρες βασικό εργαλείο ανίχνευσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν σταματούν να κινούνται σε νομούς με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως στην Αττική, κάνοντας δωρεάν rapid test σε πολίτες.

Μέσα σε λίγα λεπτά υπάρχει αποτέλεσμα για το αν κάποιος είναι θετικός στον κορωνοϊό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η συγκεκριμένη μέθοδος ανίχνευσης του κορωνοϊού «αποκαλύπτει» πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού σε μια περιοχή. Χαρακτηριστική περίπτωση το Περιστέρι, όπου επιβεβαιώθηκαν 31 θετικά δείγματα και πριν από αυτό, η Μόρια στη Λέσβο.

Κράτη στην Ευρώπη, και όχι μόνο, υιοθετούν τη συγκεκριμένη μέθοδο, εντάσσοντας το rapid test στο διαθέσιμο «οπλοστάσιο» κατά της διασποράς της Covid-19. Μια από αυτές τις χώρες είναι και η Μάλτα. Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Times of Malta» παρουσιάζει έναν γρήγορο οδηγό για το τι είναι το rapid test, πόσο χρήσιμο και αξιόπιστο είναι κ.λπ.

  • Πόσο γρήγορο είναι το rapid test: Από 15 έως 30 λεπτά μπορεί να δώσει αποτέλεσμα, τη στιγμή που η αποστολή του δείγματος στο εργαστήριο και η ανάλυσή του απαιτεί τουλάχιστον 24 ώρες (μοριακό τεστ PCR). Το rapid test μπορεί να εντοπίσει την Covid-19 μέσα σε 3-4 ημέρες από την ημέρα της μόλυνσης, την ώρα που το μοριακό το κάνει από 1-2. Αυτό σημαίνει ότι το μοριακό είναι κατάλληλο για έλεγχο από την 1η ημέρα, ενώ το rapid από την 3η έως τη 10η ημέρα από την ημερομηνία της πιθανής μόλυνσης.
  • Πώς λειτουργεί το rapid test: Σε αντίθεση με το μοριακό τεστ που ανιχνεύει γενετικό υλικό του κορωνοϊού, το rapid test εντοπίζει μόρια στην επιφάνεια του ιού. Αυτό δίνει αμεσότητα στο αποτέλεσμα, η οποία όμως συνοδεύεται από μεγαλύτερη πιθανότητα αυτό να είναι «ψευδώς αρνητικό». Έτσι, ένα άτομο με αρνητικό τεστ αντιγόνου, που έχει όμως συμπτώματα, πρέπει να επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα και με μοριακό τεστ.
  • Πόσο «ευαίσθητο» και «ακριβές» είναι ένα rapid test: H «ευαισθησία» και η ακρίβεια ξεπερνά το 90%, φθάνοντας ακόμη και το 96 με 99% σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 4 στα 100 θετικά άτομα μπορεί να βγουν «ψευδώς αρνητικά». Σε κάθε περίπτωση αν το τεστ γίνει πολύ νωρίς, μπορεί να δώσει «ψευδώς αρνητικό» αποτέλεσμα.
  • Όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού σε μια χώρα, τόσο μικραίνει το περιθώριο «λάθους» στο rapid test όσον αφορά την περίπτωση του «ψευδώς αρνητικού».
  • Όταν το rapid test βγει θετικό στον κορωνοϊό, είναι θετικό. Δεν αλλάζει, όπως συμβαίνει με το «ψευδώς αρνητικό»
  • Γιατί χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο το rapid test: Στο πρώτο κύμα οι μολύνσεις ήταν λιγότερες και τα μοριακά τεστ λειτουργούσαν καλά. Ωστόσο, τα εργαστήρια έχουν ένα όριο στις αναλύσεις που μπορούν να κάνουν καθημερινά. Αν ένα δείγμα προς ανάλυση πάει για το επόμενο 24ωρο τότε καθυστερεί και μια σειρά διαδικασιών όπως είναι το αν θα μπει η όχι σε καραντίνα το άτομο που έδωσε το δείγμα. Το rapid test έρχεται να δώσει τη λύση.
  • Τα rapid test είναι κατάλληλα για γρήγορα αποτέλεσματα σε χώρους όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι. Σχολεία, επιχειρήσεις, οίκοι ευγηρίας καταυλισμοί προσφύγων. Προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες, καθώς μπορούν να εντοπίσουν άμεσα κάποιο θετικό κρούσμα και να ξεκινήσει έτσι η διαδικασία απομόνωσης, περιορίζοντας τις πιθανότητες διασποράς που θα υπήρχαν μέχρι να βγει το μοριακό τεστ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.