Τα απολυμαντικά της φύσης που καταπολεμούν τους ιούς
Γνωρίζατε ότι καθημερινά εισπνέουμε 15.000 λίτρα αέρα;
Καθώς θα περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, καλό είναι να γνωρίζουμε τα φυσικά απολυμαντικά που καταπολεμούν τους ιούς
Η θερμοκρασία τώρα το φθινόπωρο αρχίζει να πέφτει με αποτέλεσμα να κλεινόμαστε ολοένα περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους οι οποίοι, όταν δεν έχουν συνεχή και επαρκή φυσικό αερισμό, γεμίζουν εύκολα με κάθε είδους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Στα παθογόνα αυτά συμπεριλαμβάνονται ιοί, βακτήρια, μύκητες και αλλεργιογόνα, που άλλοτε αιωρούνται στον αέρα και άλλοτε καταλήγουν στις επιφάνειες των αντικειμένων και μπορεί να προκαλέσουν από μικρά έως και πολύ μεγάλα προβλήματα στην υγεία μας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι περνάμε κατά μέσο όρο το 87% της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους. Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε σε αυτούς είναι καθοριστική για την υγεία μας, γιατί εισπνέουμε 6-10 λίτρα αέρα κάθε λεπτό ή 15.000 λίτρα αέρα την ημέρα. Σύμφωνα όμως με άλλες έρευνες, που πραγματοποίησε την τελευταία 20ετία ο αμερικανικός Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency), ο αέρας στους εσωτερικούς χώρους συχνά φέρει περισσότερους ρύπους απ' ό,τι αυτός στους υπαίθριους. Μάλιστα η ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων αποτελεί έναν από τους πέντε κυριότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Η συνεχής έκθεση σε φτωχής ποιότητας, μολυσμένο αέρα στους εσωτερικούς χώρους, έχει συχνά αρνητικές συνέπειες για την υγεία
Έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη νοσημάτων των πνευμόνων και της καρδιάς, αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργίες και το άσθμα, να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό ή να οδηγήσει σε κόπωση και ναυτία. Επιπλέον, σε έναν κλειστό και ελλιπώς αεριζόμενο χώρο εύκολα διασπείρονται οι ιοί της γρίπης, τα παθογόνα που προκαλούν πνευμονία ή γαστρεντερίτιδα, αλλά και ο νέος κορωνοϊός, ο οποίος προσβάλλει ολοένα περισσότερους ανθρώπους στη χώρα μας.
Επιπρόσθετα, ο φτωχός αερισμός ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας η οποία από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εξάρσεις αλλεργιών όπως το άσθμα. Ακόμα και ξενιστές όπως τα κουνούπια αποτελούν μεγαλύτερη απειλή σε χώρους με παγιδευμένο αέρα. Έχει υπολογιστεί πως η βελτίωση του φυσικού αερισμού στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει κατά τουλάχιστον 20% τις πνευμονοπάθειες.
Ωστόσο δεν έχουν όλα τα κτίρια τη δυνατότητα επαρκούς φυσικού αερισμού των χώρων τους, ενώ αμέτρητα είναι όσα διαθέτουν χώρους που δεν αερίζονται (π.χ. δεν διαθέτουν παράθυρο). Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αρμόδιοι οργανισμοί όπως ο αμερικανικός Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency, EPA) συνιστούν καθαρισμό του αέρα με φορητές συσκευές που τον καθαρίζουν και απολυμαίνουν, καθώς και αναβάθμιση των φίλτρων αέρα στα κεντρικά συστήματα αερισμού, θέρμανσης και κλιματισμού που επηρεάζουν ολόκληρα τα κτίρια.
Οι καθαριστές αέρα στον εσωτερικό χώρο μειώνουν σημαντικά τους παθογόνους μικροοργανισμούς στο εσωτερικό περιβάλλον
Οι φορητές συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα είναι σχεδιασμένες για να καθαρίζουν τον αέρα σε έναν ενιαίο χώρο ή δωμάτιο και να μειώνουν σημαντικά την εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπάρχουν καινοτόμες συσκευές που δρουν χωρίς να ανακυκλώνουν τον αέρα, αποτρέποντας έτσι τη διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ κατορθώνουν να απομακρύνουν από τον αέρα και τα παθογόνα, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία υδροξυλίων που διαθέτουν.
Η παραγωγή ριζών υδροξυλίου (hydroxylradicals) είναι μία από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό. Τα hydroxylradicals είναι ενεργά στοιχεία που υπάρχουν στη φύση και είναι υπεύθυνα για τη φυσική απολύμανση του αέρα. Έχει βρεθεί ότι οι ρίζες υδροξυλίου καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από βλαβερούς ρύπους, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και τα διοξείδια του αζώτου και του θείου.
Όλες αυτές τις ιδιότητες αξιοποίησε σουηδική εταιρία συσκευών καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα δημιουργώντας συσκευές -η λειτουργία των οποίων μιμείται τη φύση- για να καταστρέφουν τα παθογόνα στο εσωτερικό περιβάλλον. Έτσι, οι συσκευές αυτές, μπορούν να απολυμάνουν τον εσωτερικό χώρο αποτελεσματικά και όχι μόνο εξουδετερώνουν σχεδόν όλα τα αερομεταφερόμενα παθογόνα, αλλά στοχεύουν επίσης σε βακτήρια και ιούς που υπάρχουν στις επιφάνειες.
Η τεχνολογία με υδροξύλια δεν χρειάζεται φίλτρα και δεν ανακυκλώνει τον αέρα
Εξίσου σημαντικό είναι ότι αυτές οι συσκευές καθαρισμού του αέρα, δεν χρειάζονται φίλτρα, αφού λειτουργούν με αναλώσιμες κασέτες υπεροξειδίου του υδρογόνου. Επιπλέον, δεν κάνουν μόνο καθαρισμό αλλά και απολύμανση του αέρα. Όταν οι συσκευές τεθούν σε λειτουργία, διασπάται το υπεροξείδιο του υδρογόνου και απελευθερώνονται στον αέρα ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου οι οποίες στοχεύουν τους αερομεταφερόμενους μικροοργανισμούς και τους εξουδετερώνουν. Ο αέρας αρχίζει να απολυμαίνεται από τα πρώτα λεπτά και με την 24ωρη λειτουργία των συσκευών βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητά του.
Υπάρχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις - δεδομένα (π.χ. μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hospital Infection) ότι οι συγκεκριμένες συσκευές μπορεί να μειώσουν αποτελεσματικά τις συγκεντρώσεις των μολυσμένων σταγονιδίων του αέρα (αερολύματα) και των επιφανειών ακόμα και μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ανάμεσα στα παθογόνα που εξουδετερώνουν περιλαμβάνονται ιοί της γρίπης όπως ο Η1Ν1, ο ανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), οι νοροϊοί, το κλωστηρίδιο difficile, ο ασπέργιλλος κ.ά.
Επιπλέον, σε μεγάλα νοσοκομεία της Σουηδίας, της Βρετανίας και άλλων χωρών έχει αποδειχθεί ότι οι συσκευές αυτές μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα από τους παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια, μύκητες), τα αλλεργιογόνα (γύρη, μούχλα, ακάρεα οικιακής σκόνης, τρίχωμα ζώων), τον καπνό των τσιγάρων και τις οσμές της κουζίνας ή της κλεισούρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.