Health & Fitness

Πώς βοηθάει το έλαιο ροδιού στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις;

GranaGard, μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει την εξέλιξή τους;

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 756
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς βοηθάει το έλαιο ροδιού στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις;
©Pexels/ Andrea Piacquadio

GranaGard: Περιέχει ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά που μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα των νευροεκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου.

Ένα προϊόν προερχόμενο από φυσικά συστατικά με πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ιδιότητες φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει το τοπίο στην αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέες μελέτες. 

Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Ισραήλ, το προϊόν είναι το έλαιο από τους σπόρους του ροδιού, το οποίο περιέχει ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης. Σε μελέτες που πραγματοποίησαν σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μία επεξεργασμένη μορφή του αντιοξειδωτικού μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο, επιβραδύνοντας τα συμπτώματα των νοσημάτων αυτών και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Οι πρώτες μελέτες έγιναν σε ζώα με σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, μία σπάνια μορφή σοβαρών νευρολογικών ασθενειών που είναι γνωστές και ως νοσήματα prion, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νόσο Creutzfeldt-Jakob. 

Ακολούθησαν αντίστοιχες μελέτες σε ζώα και ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ τώρα προγραμματίζεται μελέτη και σε πάσχοντες από ήπια νοητική (γνωστική) διαταραχή (Mild Cognitive Impairment, MCI). Η διαταραχή αυτή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων επειδή σε πολλές περιπτώσεις εξελίσσεται σε νόσο Αλτσχάιμερ. 

Σε όλες τις μελέτες χρησιμοποιείται το έλαιο από τους σπόρους του ροδιού που περιέχει το GranaGard, το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα-5 λιπαρό οξύ (είναι επίσης γνωστό ως πουνισικό οξύ). 

Όπως εξήγησε η κύρια ερευνήτρια των νέων μελετών Dr. Ruth Gabizon, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πειραματικής Νευρολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το πουνισικό οξύ φαίνεται να έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες. Ωστόσο, στη φυσική μορφή της χάνει τη δραστικότητά της και δεν μπορεί να φτάσει σε επαρκείς ποσότητες στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός), εξαιτίας της χημικής αποικοδόμησής της από τα οξέα του στομάχου κατά τη διαδρομή μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και του ήπατος.

Για τον σκοπό αυτό, η Dr. Gabizon και επιστήμονες από την ισραηλινή εταιρεία βιοτεχνολογίας Granalix χρησιμοποίησαν μία πατενταρισμένη τεχνική για να «κόψουν» το ωμέγα-5 λιπαρό οξύ σε μικρότερα «τεμάχια» ή «νανοσταγονίδια». Τα νανοσταγονίδια αυτά είναι υδατοδιαλυτά, δεν αποικοδομούνται κατά την πρώτη διέλευση από το ήπαρ και λόγω του μικρού μεγέθους τους μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο. 

Αυτή τη μορφή των ωμέγα-5 λιπαρών οξέων περιέχει το GranaGard, που δοκιμάζεται στις νέες έρευνες. Τα έως τώρα ευρήματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, αφού καταδεικνύουν πολλά οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία.

Ποντίκια με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, π.χ., που έλαβαν το GranaGard, έζησαν έξι μήνες περισσότερο απ’ ό,τι πριν λάβουν το έλαιο. «Η παράταση της ζωής τους είναι πολύ σημαντική, ισοδυναμεί με το μισό προσδόκιμο επιβίωσής τους», είπε η Dr. Gabizon. «Σημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος αρρωστήσει στα 50 του από οικογενή Creutzfeldt-Jakob, το έλαιο μπορεί να του προσφέρει 20-30 χρόνια ζωής ακόμα».

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Επιπλέον, σε 30 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) διαπιστώθηκε πως όσοι έλαβαν το έλαιο από τους σπόρους του ροδιού είχαν αύξηση κατά μέσο όρο 12% σε ορισμένες νοητικές δεξιότητές τους, είπε ο Dr. Haim Ovadia, καθηγητής Νευροανοσολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Στις δεξιότητες αυτές συμπεριλαμβάνεται η ικανότητα μάθησης, κατανόησης κειμένων, ανάκλησης λέξεων και ταξινόμησης. 

Η βελτίωση των νοητικών λειτουργιών κατά 12% είναι σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές. Υπήρξαν ασθενείς που σε ορισμένα τεστ απέδωσαν 20% ή 30% καλύτερα απ’ ό,τι πριν λάβουν το έλαιο των σπόρων ροδιού του GranaGard. 

Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε μέσα σε μόλις τρεις μήνες θεραπείας με το έλαιο, ενώ διατηρήθηκε για τουλάχιστον 3 μήνες ακόμα. Οι ερευνητές συνεχίζουν την παρακολούθηση για να καταγράψουν τις πιο μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ελαίου.

Οι ασθενείς στη μελέτη αυτή είχαν προοδευτικά εξελισσόμενη πολλαπλή σκλήρυνση. Όλοι τους συνέχισαν να λαμβάνουν την καθιερωμένη θεραπεία τους για τη νόσο, καθώς το έλαιο χορηγήθηκε συμπληρωματικά σε αυτήν και όχι ως υποκατάστατο. Η έρευνα δεν έχει μέχρι τώρα καταγράψει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια από τη συστηματική λήψη του ελαίου μαζί με τα φάρμακα για την πολλαπλή σκλήρυνση.

Η ήπια νοητική (γνωστική) διαταραχή

Όσον αφορά την έρευνα για την ήπια νοητική διαταραχή, σε αυτήν θα ενταχθούν συνολικά 100 ασθενείς με στόχο να εξακριβωθεί αν το GranaGard μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια μνήμης. 

Στη μελέτη, που θα διεξαχθεί στην Κλινική Μνήμης του Ιατρικού Κέντρου Rambam, στο Ισραήλ, και θα διαρκέσει 12 μήνες, οι ασθενείς θα χωριστούν τυχαία σε δύο ομάδες, ώστε η μία να λαμβάνει το έλαιο και η άλλη ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Ωστόσο η μελέτη θα είναι «διπλά-τυφλή», δηλαδή ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί τους θα γνωρίζουν ποιος ασθενής παίρνει το εκάστοτε σκεύασμα.

Όπως εξήγησε η Dr. Gabizon, καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης οι ασθενείς θα υποβάλλονται σε κλασικά τεστ μνήμης και η εξέλιξή τους θα καταγράφεται. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 50% των ανθρώπων που αναπτύσσουν ήπια νοητική διαταραχή, παρουσιάζουν εξέλιξη σε νόσο Αλτσχάιμερ μέσα σε μία πενταετία από τη διάγνωση της διαταραχής.

Πώς βοηθάει το έλαιο ροδιού στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις;

Κυκλοφορεί στα φαρμακεία από τη Leriva Pharma.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.