Health & Fitness

Γρίπη ή κορωνοϊός; Η Αθηνά Λινού εξηγεί πώς θα τα ξεχωρίσουμε

Μια βασική διαφορά είναι το ότι η γρίπη παρουσιάζεται ξαφνικά και αμέσως μετά την έκθεση σε κάποιον που νοσεί, ενώ η νόσος του κορωνοϊού μετά από κάποιες μέρες.

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 756
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού
© ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εξηγεί πώς θα ξεχωρίσουμε την γρίπη από τον κορωνοϊό.

Με το που μπήκε το φθινόπωρο και με το πρώτο φτάρνισμα πιάνουμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται αν εμείς, οι δικοί μας και οι γύρω μας έχουμε απλό κρυολόγημα, εποχική γρίπη ή ακόμα και τη νόσο του κορωνοϊού. Κι αυτό γιατί και οι τρεις περιπτώσεις έχουν συχνά παρόμοια συμπτώματα που μας δυσκολεύουν στο να καταλάβουμε τι από τα τρία έχουμε. Με τη βοήθεια της Αθηνάς Λινού, καθηγήτριας επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και Προέδρου του ινστιτούτου Prolepsis, αναφέρουμε μερικές από τις βασικές διαφορές τους αλλά και τους ανάλογους τρόπους προφύλαξης.  Σύμφωνα λοιπόν με την κυρία Λινού, το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζεται συνήθως με φτέρνισμα, μπούκωμα και συνάχι, και δεν συνοδεύεται από ψηλό πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο και σοβαρή κακουχία.

«Η ύπαρξη σοβαρών συμπτωμάτων μάς διευκολύνει να επικεντρωθούμε στη νόσο του κορωνοϊού και τη γρίπη. Όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωρίσουμε τη γρίπη από τον κορωνοϊό. Για τον λόγο αυτό και επειδή η συνύπαρξη των δύο σοβαρών αυτών ιώσεων μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη είναι σημαντικό, πάντα με βοήθεια ειδικών τεστ, να διαχωρίσουμε τα δύο. Βεβαίως η γρίπη είναι νόσος που δυνητικά μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη χορήγηση εμβολίου. Γι’ αυτό η γενική σύσταση είναι να εμβολιαστούμε αν είναι δυνατόν όλοι και κυρίως τα ευπαθή άτομα, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά το συντομότερο δυνατό».

«Κοινά συμπτώματα της γρίπης και του κορωνοϊού είναι ο υψηλός πυρετός, η έντονη εξάντληση, οι ισχυροί πόνοι στα οστά και στους μυς, η δυσκολία στην αναπνοή, ο ισχυρός πονοκέφαλος, και μπορούν να εξελιχθούν και τα δύο σε σοβαρή πνευμονία. Δεδομένου ότι τόσο η γρίπη όσο και η νόσος του κορωνοϊού μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων από άνθρωπο σε άνθρωπο η πρόληψη (πέραν του εμβολίου που υπάρχει μόνο για τη γρίπη) είναι παρόμοια και για τα δύο αυτά νοσήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι η χρήση μέσων ατομικής υγιεινής, μάσκας και η τήρηση αποστάσεων. Από κει και πέρα, στην περίπτωση που νοσήσουμε, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα περισσότερα συμπτώματα είναι τουλάχιστον στην αρχή παρόμοια και για τα δύο νοσήματα», όπως επισημαίνει η ειδικός.

«Τα κύρια συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί να συνοδεύονται και από μπούκωμα και συνάχι αλλά σπανιότατα παρουσιάζουν φτερνίσματα. Μια βασική διαφορά, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι το ότι η γρίπη παρουσιάζεται ξαφνικά και αμέσως μετά την έκθεση σε κάποιον που νοσεί, ενώ η νόσος του κορωνοϊού παρουσιάζει συμπτώματα μετά από κάποιες μέρες, συνήθως μία βδομάδα μετά την επαφή με κάποιον που νοσεί. Ένα σύμπτωμα που είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό του κορωνοϊού είναι η απώλεια της οσμής και της όσφρησης. Να σημειώσουμε πως και τα δύο νοσήματα μπορεί να παρουσιάσουν μετά από ορισμένες μέρες σοβαρή πνευμονία και δύσπνοια καθώς και (κυρίως στα παιδιά) διάρροιες και εμετούς. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πραγματική διάγνωση για το ποιο από τα δύο νοσήματα έχουμε, μπορεί να τεθεί μόνο με ειδικό διαγνωστικό τεστ. Και τα δύο όμως πρέπει να ξέρουμε ότι μπορεί να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή και γι’ αυτό τα μέτρα προστασίας είναι πάντα απαραίτητα, ειδικά για τη γρίπη το σημαντικότερο μέσο προστασίας είναι το εμβόλιο». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.