Health & Fitness

Μηνιγγίτιδα Β: Πρόληψη με σωστή ενημέρωση και εμβολιασμό

Ο εμβολιασμός των παιδιών, ήδη από την ηλικία των 2 μηνών, είναι το μόνο όπλο απέναντι στη σοβαρή αυτή νόσο.

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 756
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μηνιγγίτιδα Β: Πρόληψη με σωστή ενημέρωση και εμβολιασμό

Η Μαργαρίτα Μαρκούρη, Παιδίατρος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών μιλάει στην Athens Voice για τη μηνιγγίτιδα Β.

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες αλλά όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και γιατροί, έχουμε καταλάβει ότι αυτή η χρονιά θα είναι διαφορετική. Η εξελισσόμενη πανδημία μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων. Γονείς και εκπαιδευτικοί επενδύουν στην εκπαίδευση των παιδιών στη σωστή χρήση μάσκας και αντισηπτικών, έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί μέσω θέσπισης μέτρων προστασίας να περιορίσει τη νοσηρότητα από το νέο αυτό ιό και σε παγκόσμιο επίπεδο  οι ερευνητές έχουν αφοσιωθεί στην κατασκευή ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου. 

H Μαργαρίτα Μαρκούρη - Παιδίατρος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών
Βέβαια, σε αυτή τη γενικευμένη προσπάθεια να προστατευτούν τα παιδιά από τον νέο κορωνοϊό δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι υπάρχουν και άλλα λοιμώδη νοσήματα. Έτσι, ενώ όλοι επενδύουν στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, δεν πρέπει να παραμελούνται τα εμβόλια που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας, τονίζει η Μαργαρίτα Μαρκούρη - Παιδίατρος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών.

Eνημέρωση και εμβολιασμός 

Ο μη έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, βάσει του προτεινόμενου σχήματος είναι μία από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, καθώς ειδικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε πολύ μεγάλη πτώση των εμβολιασμών. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος παραδοσιακά είναι η εποχή που προγραμματίζεται επίσκεψη στον παιδίατρο για checkup και προληπτικό εμβολιασμό. Αυτό αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερωθούν οι γονείς για τους κινδύνους από λοιμώδη νοσήματα και την αξία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού. Μεταξύ των υπολοίπων δεν θα πρέπει να παραλείπεται και η ενημέρωση για τη μηνιγγίτιδα Β, μια ιδιαίτερα ύπουλη νόσο και θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει δεδομένου ότι υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Ειδικά τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού και τη γρίπη προ των πυλών, η προστασία από θανατηφόρα νοσήματα για τα οποία μπορούμε να προστατευτούμε μέσω του εμβολιασμού είναι επείγουσα και επιτακτική ανάγκη. Είναι σημαντικό να τονίζεται ότι ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία είναι σπάνια αλλά όχι απίθανη, όπως δείχνουν τα κρούσματα που καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες. Δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικία, φύλο ή κοινωνική τάξη. Προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.
Επίσης είναι ύπουλη διότι στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά της γρίπης – υψηλός πυρετός και πονοκέφαλος, συμπτώματα τα οποία είναι κοινά και σε πολλές άλλες λοιμώξεις. Η αυχενική δυσκαμψία, έμετος, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα είναι πιο ειδικά συμπτώματα αλλά συχνά απουσιάζουν στα αρχικά και πιο κρίσιμα για τη σωστή διάγνωση 24ωρα. Δημιουργείται έτσι η εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Ποιες ηλικιακές ομάδες κινδυνεύουν

Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Ουσιαστικά, μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί μέσο αποτελεσματικής πρόληψης, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο του Μηνιγγιτιδόκοκκου Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί και ο βήχας. Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών έναντι της μηνιγγίτιδας Β, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 2 μηνών, είναι το δυνατό μας όπλο απέναντι στη σοβαρή αυτή νόσο. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.