Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center στη μάχη κατά του COVID-19
Μοριακός έλεγχος με αξιοπιστία και ασφάλεια
Η Βασιλική Πιτυρίγκα, Bιοπαθολόγος διευθύντρια των Διαγνωστικών Εργαστηρίων του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, μιλάει για τον μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό.
Η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όπως και ο νέος προγραμματισμός σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο, έχουν αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό. Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, εφαρμόζοντας εγκαίρως όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, έχει προετοιμαστεί από την έναρξη ακόμη της πανδημικής κρίσης για μοριακούς ελέγχους ανίχνευσης του ιού με υψηλή αξιοπιστία και ασφάλεια, καθώς επίσης και για τον έλεγχο αντισωμάτων.
Το δείγμα που λαμβάνεται είναι ρινοφαρυγγικό και όχι στοματοφαρυγγικό καθώς έχει διαπιστωθεί από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία ότι είναι το πιο κατάλληλο για την ασφαλή ανίχνευση του ιού, ακόμα και όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Το δείγμα λαμβάνεται με ειδικό εύκαμπτο λεπτό στυλεό για ιούς, περιορίζοντας την ενόχληση κατά τη λήψη στο ελάχιστο.
Μετά τη λήψη, το δείγμα μεταφέρεται άμεσα στα Διαγνωστικά Εργαστήρια στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. Η μέθοδος που ακολουθείται είναι η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (RT-PCR) και διεξάγεται σε πλήρως αυτοματοποιημένα και ημιαυτοματοποιημένα μοριακά συστήματα νεότερης τεχνολογίας (RT-PCRCOVID-19/ CE-IVD) που εξασφαλίζουν υψηλή ακρίβεια και αξιοπιστία καθώς ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με εξωτερικούς και εσωτερικούς ποιοτικούς ελέγχους. Τα δείγματα εξετάζονται κάθε ένα ξεχωριστά (δεν χρησιμοποιείται η μέθοδος pooling κατά την οποία ομαδοποιούνται περισσότερα από ένα δείγματα σε μια εξέταση) εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία της μεθόδου. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα για SARS-CoV-2 σημαίνει ότι ο ιός δεν ανιχνεύεται στο δείγμα. Αυτό, εκτός από την περίπτωση των μη μολυσμένων ατόμων, μπορεί να συμβεί και στους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού που βρίσκονται στη φάση επώασης. Η μοριακή μέθοδος δεν μπορεί να ανιχνεύσει σε όλες τις περιπτώσεις τον ιό στη φάση της επώασης, λόγω χαμηλού αριθμού ιικών σωματιδίων.
Και έλεγχος αντισωμάτων
Στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center διεξάγεται και ποσοτικός προσδιορισμός αντισωμάτων SARS-CoV-2 IgG/IgM σε κλινικά δείγματα ορού, πλάσματος ή ολικού αίματος. Η μέθοδος ανίχνευσης που χρησιμοποιείται είναι η ανοσοχρωματογραφία φθορισμού η οποία είναι πιο αξιόπιστη σε σχέση με τις μεθόδους απλής ανοσοχρωματογραφίας, ενώ ο χρόνος διεξαγωγής της εξέτασης στον αναλυτή είναι 15 λεπτά. Τα αποτελέσματα των αντισωμάτων δεν δίνονται με απλό διαχωρισμό τους σε θετικά ή αρνητικά αλλά με μέτρηση φορτίου που αναφέρεται στο αποτέλεσμα της εξέτασης με αριθμητική τιμή (μονάδες AU/ml). Με αυτή τη μέθοδο έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την αύξηση ή μείωση του τίτλου των αντισωμάτων για COVID που αντιστοιχεί σε παρουσία ή όχι ανοσίας από τον οργανισμό μας. Η εξέταση αυτή ωστόσο δεν αντικαθιστά τη μοριακή εξέταση.
Ταχύτατη αποστολή των αποτελεσμάτων
Για τη διευκόλυνση των εξεταζόμενων, τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου αποστέλλονται ηλεκτρονικά σε 2-5 ώρες ή αυθημερόν, ανάλογα με την ώρα της λήψης του δείγματος. Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα του ελέγχου τίτλων αντισωμάτων αποστέλλονται ηλεκτρονικά εντός 2 ωρών από την παραλαβή των δειγμάτων από το Εργαστήριο.
Στα 600 νοσοκομεία παγκοσμίως με Χρυσή Διαπίστευση JCI
Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center,έπειτα από συστηματική προετοιμασία που ξεπέρασε τα δύο χρόνια, ανήκει στην επίλεκτη ομάδα που περιλαμβάνει μόνο 600 νοσοκομεία στον κόσμο, τα οποία έχουν λάβει τη Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης (GoldSeal of Approval) για Διαπίστευση Νοσοκομείων από τον οργανισμό Joint Commission International (JCI). Πρόκειται για την εγκυρότερη σφραγίδα ποιότητας παγκοσμίως, η οποία σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στη λειτουργία του.
Με το ίδιο ομαδικό πνεύμα και επαγγελματισμό που εξασφάλισαν στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center τη διεθνή διαπίστευση JCI για την ποιότητα των υπηρεσιών του και την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού, έχει προετοιμαστεί εγκαίρως και για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού που συνδέεται με τον ιό Covid-19. Ανταποκρινόμενο, εξάλλου, στις αυξημένες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έθεσε στη διάθεση της πολιτείας 12 κλίνες ΜΕΘ, καθώς και 53 κλίνες νοσηλείας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσηλευτικού κέντρου. Και τα δύο τμήματα είναι απομονωμένα και μπορούν να νοσηλεύσουν με απόλυτη ασφάλεια ύποπτα ή και επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19, ενώ ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του ιού, όπως και ο έλεγχος αντισωμάτων, προσφέρονται σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές.
Η δειγματοληψία για μοριακό έλεγχο γίνεται στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνα 2106972004.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Βαρύ» και το κοινωνικοοικονομικό φορτίο της νόσου
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Η δεύτερη συνάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας στη σειρά συζητήσεων «Σταυροδρόμια» στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
8 στις 10 γυναίκες εμφανίζουν σεξουαλική δυσφορία
Μια συζήτηση με τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής Φραγκίσκο Γονιδάκη
Με την προσθήκη του το νοσοκομείο εξελίσσεται εκτελώντας πάνω από 290 ακτινοθεραπείες την ημέρα
Ελάχιστα επεμβατική, διάρκειας έως 90 λεπτών, η κλασική βλεφαροπλαστική
Πολλά άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν το γνωρίζουν
Μήπως ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για εκείνη την τρίχα στην ελιά ή εκείνη την άλλη που φύτρωσε κατά την εμμηνόπαυση;
Νέο σκεύασμα έναντι της HPV λοίμωξης για γυναίκες και άνδρες
Οι υλικές και κοινωνικές στερήσεις που αντιμετωπίζουν
Από τη συντηρητική προσέγγιση στην ανάστροφη αρθροπλαστική
Νόσος που μπορεί να μείνει ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας»
Τραύματα της παιδικής μας ηλικίας που μας ταλαιπωρούν στην ενήλικη
Στα επείγοντα κυρίως όσοι δεν εμβολιάζονται
Η προειδοποίηση καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
...και συνήθως το αγνοούμε
«Όταν ένα σύμπτωμα επιμένει, να επιμένουν και οι γονείς» - Πώς βοηθά η «Φλόγα» τις οικογένειες των μικρών ασθενών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.