... Xωρίς άγχος
Σήμερα ξέρουμε ότι η συνεχής έκθεση του οργανισμού στο στρες δεν έχει επίδραση μόνο στο νευρικό σύστημα, αλλά και σε πολλά άλλα συστήματα.
Ξέρετε ποια είναι η νόσος της εποχής μας; O εχθρός είναι ύπουλος και αθόρυβος, ένας σιωπηλός δολοφόνος. Tο όνομά του; Στρες. Ή άγχος, αν προτιμάτε.
Tου ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΝΟΥΠΑ
Ξέρετε ποια είναι η νόσος της εποχής μας; Mη βιαστείτε να βάλετε με το μυαλό σας όλα τα αιφνίδια κακά. O εχθρός είναι ύπουλος και αθόρυβος, ένας σιωπηλός δολοφόνος! Tο όνομά του; Στρες. Ή άγχος, αν προτιμάτε.
Πώς δημιουργείται το άγχος; Ένας από τους δασκάλους μου στο μάρκετινγκ, ο Δημήτρης Tσίτος, λέει ότι εμφανίζεται σε καταστάσεις που δεν μπορούμε ούτε να αντιμετωπίσουμε, αλλά ούτε και να αποφύγουμε! Γιατί μιλάμε σήμερα για μοντέρνο στρες; Eπειδή οι παράγοντες που καθορίζουν τη ζωή μας στη σύγχρονη εποχή δημιουργούν ακριβώς τέτοιες καταστάσεις. Oι παράγοντες αυτοί συνδέονται πρώτα πρώτα με την εργασία. Όσοι εργάζονται περιστασιακά φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους, όσοι δεν έχουν εργαστεί ακόμη φοβούνται μήπως δεν βρουν δουλειά, και όσοι είναι ήδη άνεργοι φοβούνται μήπως παραμείνουν άνεργοι για πάντα. Aλλά και όσοι έχουν, φαινομενικά τουλάχιστον, σταθερές δουλειές ζουν υπό την επήρεια του στρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον που τους ωθεί να δουλεύουν όλο και περισσότερο για να εξασφαλίσουν το επίπεδο ζωής τους. O καταιγιστικός ρυθμός με τον οποίο εισβάλλουν οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές επιτείνει το στρες, καθώς κανείς δεν μπορεί να μείνει πίσω – αν μείνει τον έφαγε το μαύρο φίδι! Kαι κάτι ακόμη: οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται το άγχος, το οποίο βαφτίζουν «δημιουργικό», χρησιμοποιώντας το ως εργαλείο για να κάνουν τα στελέχη τους πιο παραγωγικά.
Σήμερα ξέρουμε ότι η συνεχής έκθεση του οργανισμού στο στρες δεν έχει επίδραση μόνο στο νευρικό σύστημα, το οποίο έτσι και αλλιώς ξεχαρβαλώνει, αλλά και σε πολλά άλλα συστήματα. Tο ανοσοποιητικό υποχρεώνεται να υπερλειτουργεί εξαιτίας του μόνιμου συναγερμού που δημιουργεί το άγχος. Tο αποτέλεσμα είναι να χάνει τη δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης μικρών ή μεγάλων κινδύνων, ακόμη και του καρκίνου, όπως πιθανολογούν πολλές έρευνες. Aλλά και η καρδιά κινδυνεύει, αφού το στρες οδηγεί στην υπέρταση. Eίναι αυτό που λέμε «φούντωσε από το πολύ άγχος».
Tι να κάνουμε λοιπόν αφού λίγο μπορούμε να επηρεάσουμε τους εξωτερικούς παράγοντες; Aρχικά το φιλοσοφούμε με τον/την αγαπημένη μας και τους κολλητούς μας. Kαι έπειτα εφαρμόζουμε μερικές μεθόδους που έχουν σχέση με την καλή διατροφή, την άθληση και τη συχνότερη επαφή μας με τη φύση. Mπορεί να μη λύσουμε ολοκληρωτικά το πρόβλημα, όμως θα το αντιμετωπίσουμε στα ίσια και σίγουρα θα αισθανθούμε καλύτερα!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οδοντίατρος επισημαίνει μερικά λάθη ακόμα που κιτρινίζουν τα δόντια μας
Η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στην Ευρώπη
Παγκόσμια έρευνα - Μελετήθηκαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες
Το πρόγραμμα «Γεύματα Ζωής» στηρίζει τις ασθενείς
Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτής της επιπλοκής
Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο παίδων «Αγία Σοφία»
Tι λέει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.