- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σχετίζεται η αιμορροϊδοπάθεια με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;
Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες και τι απαντά ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος αναλύει πώς σχετίζεται η αιμορροϊδοπάθεια με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και τι αναφέρουν οι τελευταίες μελέτες
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν προβλήματα με τις αιμορροΐδες τους. Παρότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο λόγος εξαιτίας του οποίου συμβαίνει αυτό, οι ειδικοί έχουν αρκετές θεωρίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση, αφού και οι δύο παθήσεις έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου. Προς το παρόν, η έρευνα είναι στα σπάργανα και απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες τόσο για την επιβεβαίωση του συσχετισμού όσο και για την ανάδειξη των λόγων.
«Δύο αναλύσεις ερευνητών από την Ταϊβάν έδειξαν ότι όσοι έχουν προβλήματα με τις αιμορροΐδες τους, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και περιφερειακή αποφρακτική αρτηριοπάθεια», σημειώνει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Στην πρώτη αναδρομική μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από μια βάση δεδομένων ασφάλισης υγείας. Εντοπίστηκαν 33.034 ασθενείς με αιμορροΐδες και 132.136 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης που έφτασε τα 12 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ήταν 1,27 φορές υψηλότερη από ό,τι στους ανθρώπους χωρίς αιμορροϊδοπάθεια. Επιπλέον, οι αιμορροϊδοπαθείς που έπασχαν και από συγκεκριμένες ασθένειες που είχαν οριστεί εξ αρχής από τους ερευνητές (π.χ. δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία, κ.ά.) είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (ακολουθούμενους από εκείνους με οποιαδήποτε άλλη συννοσηρότητα), σε σύγκριση με τους μη αιμορροϊδοπαθείς ασθενείς χωρίς άλλα προβλήματα υγείας.
Όπως διευκρινίζει ο δρ Ξιάρχος, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικό, Ιατρικό Περιστερίου, υπάρχουν αρκετές, προς το παρόν, υποθέσεις σχετικά με τον λόγο που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου στα άτομα με αιμορροϊδοπάθεια. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα με τις αιμορροΐδες λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης που οφείλεται στην έντονη σύσπαση του εντέρου. Επίσης, όσοι έχουν πλεονάζον βάρος ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω της αυξημένης πίεσης που δέχονται οι μυς του ορθού. Άλλη μια αιτία είναι ότι η καθιστική ζωή συμβάλλει στην ανάπτυξη αιμορροΐδων, λόγω της στάσης αίματος στη λεκάνη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με την αθηροσκληρωτική διαδικασία, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου.
Από τη δεύτερη ανάλυση που δημοσιεύθηκε λίγους μήνες αργότερα από την πρώτη φάνηκε ότι οι πάσχοντες από αιμορροΐδες έχουν 25% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν περιφερειακή αποφρακτική αρτηριοπάθεια. Στο τέλος της 12ετούς περιόδου παρακολούθησης, η αθροιστική επίπτωσή της ήταν σημαντικά υψηλότερη στα άτομα με αιμορροϊδοπάθεια από ό,τι στη δεύτερη ομάδα, που εντάχθηκαν άτομα χωρίς την πάθηση. Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι ήταν πιο επιρρεπείς, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει συσχετισμός με τις υποκείμενες συννοσηρότητες.
Η αιτία ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί τόσο στον ρόλο της φλεγμονής, που έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός λόγος οξέων αθηροσκληρωτικών συμβαμάτων, όσο και στο γεγονός ότι ασθενείς με αιμορροΐδες τείνουν να ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής και να είναι παχύσαρκοι, παράγοντες που συνδέονται στενά με την ανάπτυξη περιφερειακής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας.
«Κλειδί λοιπόν αποφυγής όλων αυτών είναι η υιοθέτηση ενός πιο δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής. Η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι δυο απλοί τρόποι διατήρησης της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού και προστασίας από την εμφάνιση αιμορροΐδων. Εάν αυτά αποτύχουν, υπάρχουν συντηρητικές και χειρουργικές θεραπείες, με πιο σύγχρονη την καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών που απαλλάσσει οριστικά από την αιμορροϊδοπάθεια σε ελάχιστα λεπτά», καταλήγει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έργο του Σάββα Σαββόπουλου αναδεικνύει τη στενή διαπλοκή τραύματος, μηχανιστικής λειτουργίας και ψυχοσωματικής αποδιοργάνωσης
Γιατί η καθημερινή αλλαγή καλτσών και το σωστό πλύσιμο είναι απαραίτητα για την υγεία των ποδιών
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και πιθανότητα επανεμφάνισης
Τι να κάνουμε και τι να αποφύγουμε
Η αλλαγή που δεν ξεκινά την 1η Ιανουαρίου
Μια απλή υπενθύμιση και μερικές πρακτικές συμβουλές γιατί η ισορροπία αρκεί
Επίσης, όπου κρίνεται απαραίτητο, γίνεται παραπομπή σε υπηρεσίες υγείας
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που επηρεάζουν
Γιατί είναι προτιμότερο να παραμένει μια περιστασιακή απόλαυση και όχι καθημερινή συνήθεια
Πριν πλησιάσουμε… ας δούμε τι φταίει και πώς να το αποφύγουμε
Η ψυχική υγεία και η στάση ζωής αποτελούν επίσης κρίσιμους παράγοντες
Περισσότεροι από 75 εργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν στην εθελοντική δράση Together Days 2025
Πολλές φορές δεν αρκούν οι καλές προθέσεις των ανθρώπων που μας αγαπούν περισσότερο σε αυτή τη ζωή
Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι με βιωμένη εμπειρία είχαν τον χώρο, το βήμα και την υποστήριξη ώστε να ακουστεί η φωνή τους
Τι δείχνουν τα νέα επιστημονικά στοιχεία
Μια νέα εποχή στη μάχη κατά του καρκίνου
Γιατί μια «καλή» εξέταση αίματος δεν είναι αρκετή
Αν έχεις βαρεθεί τα κλασικά post-workout σέικ
Μελέτη συνδέει συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης με μεγαλύτερο ρίσκο
Όλα όσα θα συζητηθούν από τις 17 έως 21 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Divan iCaravel
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.