Health & Fitness

Σύγχρονη μέθοδος αντιμετωπίζει την ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου

Οι διαθέσιμες μέχρι τώρα θεραπείες ή ήταν σχετικά ανεπαρκείς ή δεν στερούνταν μετεγχειρητικών ενοχλήσεων

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
doctor-1228627_1920_16.jpg

Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης για την ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Metropolitan Hospital.

Ένα πολύ επώδυνο πρόβλημα, που αφορά το 15% περίπου του πληθυσμού (γυναίκες και άντρες) είναι η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου, ένα μικρό σχίσιμο το οποίο εντοπίζεται στην ευαίσθητη περιοχή του πρωκτού. Οι διαθέσιμες μέχρι τώρα θεραπείες ή ήταν σχετικά ανεπαρκείς ή δεν στερούνταν μετεγχειρητικών ενοχλήσεων. Τώρα, χάρη σε μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Metropolitan Hospital το πρόβλημα βρήκε μια καλύτερη και οριστική λύση, εξηγεί ο Δρ Αναστάσιος Καρανδρέας, MD, PH.D, FACS, Διευθυντής Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Τι είναι η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου
Η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου είναι μια επώδυνη κατάσταση που αφορά τις παθήσεις του πρωκτού. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα «σκίσιμο» στον βλεννογόνο του πρωκτού και λύση της συνέχειας αυτού, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τοπικού έλκους το οποίο οδηγεί σε πολύ επώδυνη κατάσταση κατά τη διάρκεια της κένωσης αλλά και ώρες μετά από αυτήν.

Που οφείλεται
Χαρακτηριστικό της παθήσεως αυτής είναι ότι οι ασθενείς αποφεύγουν όσο μπορούν να πάνε για κένωση λόγω της οδυνηρής κατάστασης που αντιμετωπίζουν. Μπορεί να οφείλεται σε δυσκοιλιότητα ή ακόμα και σε έντονη υπερτονία του έσω σφιγκτήρα της περιοχής.

Συμπτώματα
Εκτός από τον πόνο, συνήθως συνυπάρχουν και κνησμός και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης.

Διάγνωση
Η διάγνωση είναι συνδυαστική. Γίνεται από το ιστορικό του ασθενούς, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από σαφές και, φυσικά, από την κλινική εξέταση. Κατά την κλινική εξέταση παρατηρείται ένα έλκος στο έξω στόμιο του πρωκτού και πολλές φορές είναι τόσο βαθύ που φαίνονται και οι ίνες του έσω σφιγκτήρα. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι κατά την κλινική εξέταση είναι λίαν επώδυνη η δακτυλική εξέταση πάνω από τη ραγάδα και κυρίως κατά την 6η ώρα (αντιστοιχεί δηλαδή στη θέση 6 του καντράν ενός ρολογιού) του πρωκτικού δακτυλίου, σημείο όπου εντοπίζεται το 90% των ραγάδων.

Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική με βελτίωση της διατροφής που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των κενώσεων ή φαρμακευτική με τοπικές αλοιφές νιτρωδών. Και οι δυο μέθοδοι, βέβαια, έχουν φτωχά αποτελέσματα.

Μέχρι πρόσφατα, η μέθοδος εκλογής για την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης ήταν η χειρουργική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή. Ωστόσο, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και της υψηλής τεχνολογίας κατέστη πλέον δυνατή μια νέα μέθοδος θεραπείας της ραγάδας με j-plasma, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Metropolitan Hospital, από τον δρ Καρανδρέα.

Ποια είναι η καινοτομία της μεθόδου j-plasma
«Γίνεται ψεκασμός της ραγάδας με ειδικό υλικό (αέριο ήλιο) το οποίο καταστρέφει τον ουλώδη ιστό και αποκαθιστά σιγά σιγά τη συνέχεια του βλεννογόνου, χωρίς μείζον τραύμα. Σε συνδυασμό με την ψυχρή αιμόσταση (coolcoagulation), η μέθοδος αυτή οδηγεί σε θεραπεία της ραγάδας ανώδυνα και οριστικά. Γίνεται με περιοχική αναισθησία (saddleblock) από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο και στη βάση της κλινικής ημέρας (onedayclinic). Έτσι, αποφεύγεται ο τραυματισμός της περιοχής όπως στις προγενέστερες χειρουργικές μεθόδους και ένας βαθμός ακράτειας που δημιουργούσαν αυτές για κάποιες εβδομάδες ή και μήνες και μειώνεται η ταλαιπωρία του ασθενούς καθώς επανέρχεται άμεσα στην καθημερινότητά του», καταλήγει ο δρ Αναστάσιος Καρανδρέας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.