- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κικίλιας: Το ΕΣΥ θα ενισχυθεί οικονομικά με νέους πόρους
Η τοποθέτησή του στο 11ο Συνέδριο Pharma & Health Conference
Για ενίσχυση του ΕΣΥ με νέους οικονομικούς πόρους έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας - «Φιλοδοξούμε να κάνουμε σοβαρή μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τοποθέτηση στο 11ο Συνέδριο Pharma & Health Conference, διαβεβαίωσε ότι το ΕΣΥ θα ενισχυθεί οικονομικά με νέους πόρους.
Σημεία της τοποθέτησης του υπουργού
Στη στρατηγική και την πολιτική μας για τη Δημόσια Υγεία, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι στο οποίο θα να υλοποιήσουμε την επόμενη μεταρρύθμιση. Πολλές φορές έχουν αναγγελθεί από πολλές πολιτικές ηγεσίες, διαφορετικών κομμάτων, μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κατά καιρούς αυτές οι μεταρρυθμίσεις και αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες γέννησαν τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ, τα δημοτικά Ιατρεία, τις ΤΟΜΥ.
Η αλήθεια είναι ότι καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν πέτυχε και καμία δεν πέρασε στη συνείδηση του Έλληνα ως εναλλακτική λύση του «δεν πάω απευθείας στο νοσοκομείο». Δηλαδή η δυνατότητα ενός πολίτη να μην ταλαιπωρηθεί, να μην σταθεί στην ουρά, να μη βιώσει αγχώδεις καταστάσεις και να μπορέσει να εξυπηρετηθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε ένα Κέντρο Υγείας, μία ΤΟΜΥ ή από έναν οικογενειακό γιατρό και εκεί να αποφασιστεί αν δεν έχει περαιτέρω ανάγκη και πρέπει να ξαναγυρίσει σπίτι του ή αν χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ή αντιμετώπισης σε ένα νοσοκομείο.
Αυτό δεν επετεύχθη στη Μεταπολίτευση. Αυτός είναι ένας κοινός τόπος. Εμείς φιλοδοξούμε να κάνουμε μία σοβαρή μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ποια θα είναι η καρδιά αυτής της μεταρρύθμισης και τι είδαμε εν μέσω κρίσης; Είδαμε ότι ήταν υποπολλαπλάσιοι συμπολίτες μας που επισκέπτονταν τα νοσοκομεία στις εφημερίες εν μέσω COVID. Προφανώς αναγνωρίζω ότι ένα ποσοστό από αυτούς δεν τα επισκέπτονταν λόγω φόβου, να μην κολλήσει τον ιό, να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένειά του. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όμως δεν τα επισκέπτονταν γιατί δεν έπρεπε να τα επισκεφτεί, επειδή δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη να φτάσει ένας πολίτης στο νοσοκομείο για την ανάγκη της ιατρικής συμβουλής, της ιατρικής κάλυψης της. Και εκεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, οι ιδιώτες ιατροί, οι ιατροί του Δημοσίου, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι οικογενειακοί ιατροί, όλο αυτό το σύστημα κάλυψαν μέσω κορονοϊού αυτό το κενό.
Θέλουμε να γίνει οργανωμένα, δομημένα, να γίνει με τέτοιο τρόπο ψηφιοποιημένα με νέες τεχνολογίες, με τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρήσουμε.
Να έχει τη δυνατότητα να πάει σε μία πρωτοβάθμια δομή κοντά στο σπίτι του, κοντά στη γειτονιά του, να εξυπηρετηθεί με επαγγελματισμό, με επιστημοσύνη και αυτό να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Θεωρώ ότι καμία από τις προσπάθειες οι οποίες έγιναν στο παρελθόν δεν μπορεί και δεν πρέπει να απορριφθεί. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΤΟΜΥ, είπα και στη Βουλή ότι θα
αξιολογηθούν και θα μετεξελιχθούν. Άλλωστε οι μισές είναι τοίχο με τοίχο με τα Κέντρα Υγείας, πολλές ΤΟΜΥ είναι στο ίδιο κτίριο, κάποιες έχουν μόνο πρωινό ωράριο. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Υγείας που θα συμπεριλαμβάνει και τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα ΠΕΔΥ και τα Δημοτικά Ιατρεία και ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, να υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα να μπορούν οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ακτινογραφίες να κινούνται ψηφιακά.
Ένα Δίκτυο Υγείας που θα έχει τη δυνατότητα να καλυφθεί στο σύνολο του 24ωρου με ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες όλη την ημέρα σε όλους τους πολίτες.
Αυτή θα είναι μια μεγάλη σημαντική μεταρρύθμιση με βάση τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιοποίηση, με ομογενοποιημένα όλα τα συστήματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα, με τους ίδιους κανόνες, με τις ίδιες υποχρεώσεις και με δυνατότητα να έχει πρόσβαση ο πολίτης χωρίς να ταλαιπωρείται, χωρίς να χρονοτριβεί, χωρίς να αγωνιά και χωρίς να επιβαρύνονται τα Νοσοκομεία μας.
Κάποιες από αυτές τις δομές θα είναι COVID. Τις χρησιμοποιήσαμε ήδη στον πρώτο κύκλο του κορονοϊού, αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσουμε και σε πιθανό δεύτερο. Όρισα τον Σωτήρη Τσιόδρα επικεφαλής και εκπρόσωπο της επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και μια επιτροπή 28 Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων εξαιρετικών επιστημόνων από όλο το φάσμα της διοίκησης, οι οποίοι καθημερινά συσκέπτονται και η κοινή συνισταμένη των απόψεών τους και της επιστημοσύνης τους είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για την Κυβέρνησή μας.
Το έκανα ομοίως με επιτροπή Εντατικολόγων με επικεφαλής την κυρία Αναστασία Κοτανίδου, που επεξεργάστηκε το σχέδιο έτσι ώστε να συνδέσει τις επεκτάσεις και τις καινούργιες ΜΕΘ και ΜΑΦ που κάνουμε μαζί με τα μηχανήματα μόνιτορ, αναπνευστήρες, κρεβάτια, το εκπαιδευτικό έργο και το προσωπικό το οποίο χρειαζόμαστε, Και βεβαίως, θα το κάνω και στα Δίκτυα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Χαίρομαι που ακούω ότι συμφωνούμε όλοι στην πρόταση την οποία θα φέρει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για νέα, ψηφιοποιημένα, διασυνδεδεμένα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Προφανώς αξιολογώντας όλες τις δομές που υπάρχουν,
συμπεριλαμβάνοντας όλους και αποκλείοντας κανέναν. Με δυνατότητα ηλεκτρονικών συνταγών και ψηφιοποίηση των εργαστηριακών, αλλά και των απεικονιστικών εξετάσεων. Δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμία των περιπτώσεων να μην χρησιμοποιήσουμε τίποτε από όσα έγιναν μέχρι σήμερα.
Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με αυτούς που λένε ότι όταν αλλάζει ένας Υπουργός Υγείας, τα αλλάζει όλα, απορρίπτει ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν και ξεκινάει πάλι από την αρχή. Δεν είναι έτσι η υγεία. Και, κατά την άποψή μου, δεν είναι έτσι η πολιτική και δεν είναι έτσι η Δημόσια Διοίκηση.
Εντός του φθινοπώρου θα είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας, σε στέρεες βάσεις και με σταθερά βήματα. Δεν θα βιαστούμε, δεν θα κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε θα απορρίψουμε πρωτοβουλίες, τεχνογνωσία, όλη τη δουλειά που έχει γίνει ως σήμερα.
Βλέπουμε σε όλες τις μελέτες, τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες, ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο Υπουργείο Υγείας, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, αλλά και στους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπού προσωπικού, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν και υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις. Αυτό είναι ένα κεκτημένο για την υγεία. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη στηρίξει και ενισχύσει τις προσπάθειες του Ε.Σ.Υ., με 5.000 προσλήψεις.
Επεκτείνουμε τις ΜΕΘ μας, φτάνοντας τις 1200. Θα αξιοποιήσουμε πόρους από το νέο πακέτο των 32 δις, από το νέο ΕΣΠΑ.
Δίνουμε τη δυνατότητα να επεκταθεί και να εξελιχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με την ψηφιοποίηση όλων των δομών. Η πολιτική απόφαση του Πρωθυπουργού πολύ νωρίς, σε σχέση με το lockdown και τον κορονοϊό, που τον έκανε να ξεχωρίσει από άλλους ηγέτες στον κόσμο, δηλώνει από μόνη της ότι προτάσσουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής και όλα τα άλλα έρχονται μετά.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ