Νέες θεραπευτικές επιλογές στην Πολλαπλή Σκλήρυνση την εποχή της νέας πανδημίας
Υπάρχουν και νεότερες καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών
Ο Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών γράφει για θεραπευτικές επιλογές στην Πολλαπλή Σκλήρυνση στην εποχή του κορωνοϊού.
Γράφει ο Τριαντάφυλλος Ντόσκας*
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών χαρακτηρίζεται από μία αρχική φλεγμονώδη περίοδο η οποία στη συνέχεια οδηγεί συχνά σε εκφύλιση του Κεντρικού Νευρικού Σύστήματος (ΚΝΣ) με αποτέλεσμα την εμφάνιση αναπηρίας. Είναι προς το παρόν άγνωστη η αιτία στην οποία οφείλεται αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου, όπως περιβαλλοντικοί, γενετικοί, ιογενείς λοιμώξεις κ.α. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών υπολογίζεται σε 15.000 χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη καταγραφή.
Από το 2009 η 30η Μαΐου έχει ορισθεί επίσημα ως η Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης (World MS Day). Στο πλαίσιο αυτό οι φετινοί εορτασμοί καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς η παγκόσμια κοινότητα δοκιμάζεται από την πανδημία Covid-19 και οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση αναρωτιούνται αν πρέπει να έχουν κάποιους πρόσθετους λόγους ανησυχίας.
Παρόλο που αναδυόμενες εργασίες δείχνουν ότι ορισμένες ασθένειες, όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης μπορεί να αυξήσουν τη σοβαρότητα της λοίμωξης COVID-19, για λιγότερο συχνά νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επίδραση των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης λοίμωξης είναι ακόμα αβέβαιη. Τα περιορισμένα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα φαίνεται να είναι ελαφρώς καθησυχαστικά και δεν έρχονται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα κατευθυντήριες οδηγίες των ειδικών. Τα δεδομένα βέβαια αυτά πρέπει να θεωρηθούν μόνο προκαταρκτικά και δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για τυχόν προστασία από την COVID-19 που παρέχεται από τις τροποποιητικές της νόσου θεραπείες.
Ωστόσο, οι διαθέσιμες θεραπείες αντιμετωπίζουν τη νόσο με υψηλή αποτελεσματικότητα και παράλληλα διαθέτουν ένα καλά εδραιωμένο προφίλ ασφάλειας.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και νεότερες θεραπευτικές επιλογές με καινοτόμα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Πρόκειται τόσο για την ενέσιμη Οκρελιζουμάμπη, τα δισκία Κλαδριβίνης και τη σιπονιμόδη η οποία έχει λάβει προσφάτως έγκριση για τη θεραπεία της δευτερογενώς προϊούσας μορφής της νόσουόταν συνεχίζουν να εμφανίζονται υποτροπές.
Πιο συγκεκριμένα, η Οκρελιζουμάμπη, εγκεκριμένη στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ για ασθενείς με υψηλής ενεργότητας υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και για την Πρωτογενώς Προϊούσα μορφή της νόσου, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα με στόχευση στα Β λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο χορηγείται ενδονοσοκομειακά κάθε έξι μήνες. Το εν λόγο φάρμακο πετυχαίνει υψηλά ποσοστά ελέγχου της ενεργότητας της νόσου με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας.
Αντίστοιχα τα δισκία Κλαδριβίνης αποτελούν μία καινοτόμα θεραπευτική επιλογή καθώς είναι μία από του στόματος θεραπεία που πετυχαίνει έλεγχο της νόσου για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, χορηγούμενη μόνο δέκα μέρες το πρώτο και δέκα μέρες το δεύτερο έτος. Παράλληλα διαθέτει πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και χαμηλό φορτίο παρακολούθησης έχοντας ταυτόχρονα περισσότερα από 13 έτη κλινικής εμπειρίας.
Η κλαδριβίνη διαθέτει κι έναν επίσης καινοτόμο μηχανισμό δράσης αφού οδηγώντας σε απόπτωση τα Β και Τ λεμφοκύτταρα, χωρις να επηρεάζει την εγγενή ανοσία, πετυχαίνει εκλεκτική ανασύσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Τόσο η οκρελιζουμάμπη όσο και η κλαδριβίνη βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στην τελική φάση της επιδότησής τους από τον ΕΟΠΥΥ και είναι πλέον επιβεβλημένη ανάγκη οι αρχές να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε πολλούς ασθενείς και στη χώρα μας να βιώσουν τα οφέλη που προσφέρουν οι θεραπείες αυτές όπως ακριβώς συμβαίνει ήδη και με τους πολίτες πολλών άλλων χωρών.
*Ο Τριαντάφυλλος Ντόσκας είναι Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.