Health & Fitness

Τσιόδρας: Δεν πρέπει να πάει χαμένη τόση προσπάθεια

«Θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση για να ληφθούν νέες αποφάσεις», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για τον κορωνοϊό στην Ξάνθη - Ξεκινούν καμπάνια ενημέρωσης και σαρωτικοί έλεγχοι.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ευρεία σύσκεψη στην Ξάνθη, για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με τα συνεχή κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, για την οποία μετέβησαν εκτάκτως το πρωί με ελικόπτερο σούπερ πούμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Tσιόδρα, την ομάδα πρώτης απόκρισης της ΓΓΠΠ, καθώς και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, όλοι οι δήμαρχοι της ΠΕ Ξάνθης και οι επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων (εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, ο διευθυντής του νοσοκομείου, της Υγειονομικής Περιφέρειας, τοπικοί παράγοντες, Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.λπ.), συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων που αποφασίστηκαν χθες το βράδυ, 11 Ιουνίου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως τονίστηκε, είναι κομβικής σημασίας η ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα και πρέπει να πεισθούν ιδιαίτερα οι νέοι, που αμφισβητούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και σε αυτό αναμένεται να συμβάλουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι «η έξαρση των κρουσμάτων θα αντιμετωπιστεί με επιστημονικό τρόπο, με εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, με απομόνωση των θετικών και με νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών. Αφορά κοινότητες του Δήμου Μύκης, κυρίως. Μιλήσαμε με όλους τους τοπικούς παράγοντες για να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια, να μηδενίσουμε τον ιό, να μην υπάρχει φόβος στον κόσμο. Υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι να περιορίσουμε τον ιό και τη μετάδοσή του, τους ξέρουμε και περιλαμβάνει όλα αυτά που σας ανάφερα. Επίσης, περιλαμβάνει τον περιορισμό των επαφών μας στον πολύ στενό οικογενειακό μας κύκλο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των επτά ημερών, ώστε να μειωθεί η μετάδοση του ιού στην περιοχή και να τον μηδενίσουμε, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές στον κόσμο».

«Είμαστε εδώ μαζί σαν ομάδα», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Ο ΕΟΔΥ θα παραμείνει στην Ξάνθη με εδικό κλιμάκιο και ομάδες που θα κάνουν έλεγχο του πληθυσμού σε πολλαπλά σημεία. Νομίζω ότι με επιστημονικούς όρους θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση στην περιοχή. Υπήρχε μια χαλάρωση των μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρχε μια κόπωση του πληθυσμού, είναι κατανοητό αυτό, μια κούραση απ' όλους, αλλά είναι κρίμα να πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε».

Πάνω από το 99% των μεταδόσεων γίνεται σε κλειστούς χώρους κι εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα. Το πιο σημαντικό είναι αυτοί που έχουν συμπτώματα να ελέγχονται και να απομονώνονται

Ερωτηθείς πού οφείλεται η αυξημένη έξαρση των κρουσμάτων στην Ξάνθη ο κ. Τσιόδρας απάντησε: «Αν δεν προσέξουμε, αν χαλαρώσουμε, τότε υπάρχει μετάδοση του ιού κυρίως και από ασυμπτωματικούς, όπως συμβαίνει εδώ στην περιοχή που νοσηλεύονται αλλά δεν είχαν κανένα σύμπτωμα, τότε, μεταδίδεται πολύ εύκολα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους αν δεν τηρούμε τις αποστάσεις. Πάνω από το 99% των μεταδόσεων γίνεται σε κλειστούς χώρους κι εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα. Το πιο σημαντικό είναι αυτοί που έχουν συμπτώματα να ελέγχονται και να απομονώνονται».

Ο καθηγητής απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής μιας γενικευμένης καραντίνας σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια της Ξάνθης, σημειώνοντας ότι αν τηρηθούν όλα τα παραπάνω τότε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού θα περιοριστεί και θα μηδενιστεί.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ