Health & Fitness

Γιατί η πανδημία απείλησε τους ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα

Πότε πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί η πανδημία απείλησε τους ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Η μειωμένη προσέλευση στα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας απείλησε ασθενείς με εμφράγματα, αρρυθμίες και εγκεφαλικά επεισόδια

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας συμβαίνουν περίπου 20.000 εμφράγματα, 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ περισσότεροι από 250.000 συμπατριώτες μας πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, που είναι κύρια αιτία καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η μη έγκαιρη θεραπεία των νοσημάτων αυτών προκαλεί όχι μόνο σημαντική αύξηση της θνησιμότητας αλλά και καταστροφικές για την ποιότητα της ζωής αναπηρίες.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ελλάδα παρατηρήθηκε το εξής ανησυχητικό παράδοξο: διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της προσέλευσης ασθενών με σημαντικά καρδιαγγειακά προβλήματα όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι σοβαρές αρρυθμίες. Κι επειδή η συχνότητα των προαναφερθέντων είναι σταθερή έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πολλοί ασθενείς έμειναν χωρίς ειδική αντιμετώπιση αποφεύγοντας το νοσοκομείο», επισημαίνει ο  Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρρυθμιών, Γεώργιος Κ. Ανδρικόπουλος, MD, PhD, FESC, Διευθυντής Α’ Καρδιολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν HospitalCenter.

Αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα τον κίνδυνο λοίμωξης από τον νέο κορωνoϊό αλλά πηγαίνουμε στο νοσοκομείο:

•      Όταν έχουμε πόνο στο θώρακα που διαρκεί πάνω από 15 λεπτά, ιδίως αν έχουμε παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση και το οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος.

•      Όταν έχουμε δυσκολία στην αναπνοή ή επιδείνωση της δυσκολίας στην αναπνοή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

•      Όταν έχουμε δυσκολία στην ομιλία ή αδυναμία στην κίνηση, ακόμα κι αν αυτά αποκατασταθούν χωρίς ιατρική παρέμβαση.

•      Όταν χάσουμε αιφνιδίως τις αισθήσεις μας. Ιδίως αν πάσχουμε ήδη από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

•      Όταν αισθανόμαστε την καρδιά μας να χτυπάει γρήγορα και άρρυθμα. Δεν πρέπει να υποτιμούμε την πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, που είναι η συχνότερη διαταραχή του ρυθμού. Αν αυτή θεραπευτεί έγκαιρα είναι καλοήθης νόσος. Αν μείνει αθεράπευτη οδηγεί συχνά σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή/και καρδιακή ανεπάρκεια.

Το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι σοβαρές αρρυθμίες, όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κολπική μαρμαρυγή, η συγκοπή και πολλά άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο σε ένα καλά οργανωμένο νοσοκομειακό περιβάλλον, τονίζει ο κ. Ανδρικόπουλος.

Στις περιπτώσεις αυτές μένουμε ασφαλείς, παραμένουμε υπεύθυνοι, αλλά δεν μένουμε σπίτι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.