- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Γαλλία «απορρίπτει» την υδροχλωροκίνη ως «αναποτελεσματική»
Το φάρμακο του... Τραμπ κατάλληλο μόνο για κλινικές δοκιμές
Γαλλία-κορωνοϊός: Δύο οργανισμοί για τη δημόσια υγεία τάσσονται κατά της χορήγησης υδροχλωροκίνης σε ασθενείς Covid-19.
Δύο οργανισμοί για τη δημόσια υγεία στη Γαλλία δήλωσαν σήμερα ότι τάσσονται εναντίον της χρήσης της υδροχλωροκίνης κατά της νόσου Covid-19, έπειτα από μια έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αποτελεσματική και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».
Οι συγγραφείς της αναδεικνύουν επίσης τους κινδύνους που διατρέχουν οι φορείς του νέου κορωνοϊού στους οποίους χορηγείται το φάρμακο αυτό. Σε μια γνώμη που του ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας, το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (HCSP) συνιστά «να μην χρησιμοποιείται η υδροχλωροκίνη στη θεραπεία της Covid-19» εκτός κλινικών δοκιμών, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ένα αντιβιοτικό.
Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Φαρμάκου (ANSM) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία αναστολής «για προληπτικούς λόγους» των κλινικών δοκιμών που αποτιμούν την αποτελεσματικότητα της υδροχλωροκίνης στους ασθενείς με Covid-19.
Η παρουσίαση της έρευνας στο The Lancet οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναστείλει χθες, Δευτέρα, όλες τις κλινικές έρευνες στις οποίες προχωρεί με την υδροχλωροκίνη σε πολλές χώρες, για προληπτικούς λόγους.
Στη Γαλλία, εκτός κλινικών δοκιμών, η χρήση της υδροχλωροκίνης κατά της Covid-19 δεν επιτρέπεται στο νοσοκομείο παρά μόνο για πολύ σοβαρές περιπτώσεις με συλλογική απόφαση των γιατρών.
Το περασμένο Σάββατο, υπό το φως της έρευνας στο Lancet, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είχε προσφύγει στην HCSP για να του προτείνει «μια αναθεώρηση των κατ΄εξαίρεση κανόνων συνταγογράφησης».
Στην πολυαναμενόμενη γνώμη της, η HCSP συνιστά «να μη χρησιμοποιείται η υδροχλωροκίνη μόνη της ή σε συνδυασμό με ένα μακρολίδιο (μια οικογένεια αντιβιοτικών) στη θεραπεία της Covid-19».
Συνιστά επίσης να «γίνεται μια εκτίμηση κόστους/οφέλους της χρήσης της υδροχλωροκίνης στις θεραπευτικές δοκιμές» και να «ενισχυθεί η εθνική και διεθνής ρύθμιση των διαφόρων δοκιμών που αποτιμούν την υδροχλωροκίνη στην Covid-19».
Από την πλευρά της, η ANSM ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησε (...) διαδικασία αναστολής της περίληψης ασθενών στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιούνται στη Γαλλία» για την υδροχλωροκίνη. Δεκαέξι δοκιμές έχουν επιτραπεί στη Γαλλία προκειμένου να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία αυτής της ασθένειας.
«Οι ασθενείς υπό θεραπεία με υδροχλωρικίνη στο πλαίσιο αυτών των κλινικών δοκιμών θα μπορούν να τη συνεχίσουν έως το τέλος του πρωτοκόλλου», προσθέτει η ANSM.
Aυτό το παράγωγο της χλωροκίνης (ενός ανθελονοσιακού φαρμάκου) συνταγογραφείται για αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Συμπεριλαμβάνεται στα πολλά θεραπευτικά σκευάσματα που δοκιμάζονται από τις αρχές της επιδημίας που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, όμως η χρήση της αποτελεί αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Από τη γέννηση θα πρέπει να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Μια συζήτηση με τον Παθολόγο Ογκολόγο Γεώργιο Λύπα
Ενημερωτική εκδήλωση από την PMI Science
Η αλήθεια για την αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού και ΔΕΠ-Υ: επιδημία ή αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας;
Πώς ήταν ο αγώνας των 5 χλμ με τη χρήση των συσκευών Samsung Galaxy
Επιλογή τόσο για νέους και ηλικιωμένους όσο και για αθλητές
14 Νοεμβρίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.