Δύο μελέτες έδειξαν ότι πίθηκοι που μολύνθηκαν από κορωνοϊό και ανάρρωσαν απέκτησαν φυσική ανοσία στη νόσο.
Θετικά συμπεράσματα από δύο μελέτες με πιθήκους που μολύνθηκαν από κορωνοϊό και απέκτησαν ανοσία. Οι δύο μελέτες που έγιναν σε πιθήκους και τα αποτελέσματά τους δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα παρέχουν τις πρώτες επιστημονικές αποδείξεις ότι αν κάποιος επιβιώσει από την ασθένεια Covid-19 μπορεί να αποκτήσει ανοσία και να μην είναι δυνατόν να επαναμολυνθεί, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Μολονότι οι επιστήμονες υπέθεταν ότι τα αντισώματα που παράγονται από τον οργανισμό όταν καταπολεμά τον νέο κορωνοϊό θα τον προστάτευαν αργότερα, οι επιστημονικές αποδείξεις περί αυτού ήταν ελάχιστες μέχρι τώρα. Στη μία από αυτές τις νέες μελέτες, οι ερευνητές μόλυναν εννέα πιθήκους με την Covid-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Αφού ανάρρωσαν, τους εξέθεσαν και πάλι στον ιό, όμως τα ζώα δεν ασθένησαν.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πίθηκοι ανέπτυξαν φυσική ανοσία που τους προστατεύει κατά την επανέκθεσή τους στον ιό, δήλωσε ο Δρ. Νταν Μπάρους, ερευνητής στο Κέντρο Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο Ιατρικό Κέντρο Μπεθ Ισραέλ του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη, οι μελέτες του οποίου δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα», πρόσθεσε.
Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν παρουσιάσει μελέτες – κάποιες από τις οποίες δεν έχουν εξεταστεί από άλλους επιστήμονες – που υποστηρίζουν ότι ένα εμβόλιο κατά του ιού θα ήταν αποτελεσματικό στα ζώα. Στη δεύτερη μελέτη, ο Μπάρους και οι συνάδελφοί του δοκίμασαν έξι πρωτότυπα εμβόλια σε 25 πιθήκους για να διαπιστώσουν αν τα αντισώματα που παρήχθησαν από τον οργανισμό τους θα τους προστάτευαν από τον ιό.
Στη συνέχεια, εξέθεσαν αυτούς τους πιθήκους και άλλα 10 ζώα που αποτελούσαν την «ομάδα ελέγχου» στον SARS-CoV-2. Όλα τα ζώα στην ομάδα ελέγχου παρουσίασαν υψηλή συγκέντρωση του ιού στη μύτη και τους πνεύμονές τους, αλλά στα εμβολιασμένα ζώα «παρατηρήσαμε ουσιαστικό βαθμό προστασίας», είπε ο καθηγητής. Οκτώ από τους εμβολιασμένους πιθήκους προστατεύτηκαν πλήρως.
Οι μελέτες αυτές, οι οποίες έχουν ελεγχθεί από ομοτίμους καθηγητές, δεν αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσία, ούτε δείχνουν για πόσο χρονικό διάστημα κρατάει αυτή. Είναι όμως καθησυχαστικές. «Τα δεδομένα αυτά θα θεωρηθούν ως μια καλοδεχούμενη επιστημονική πρόοδος», είπε ο Μπάρους.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.