- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ιαπωνία: Θεραπεία με βλαστοκύτταρα για πρώτη φορά στον κόσμο
Σε νεογέννητο το οποίο έπασχε από ηπατική νόσο
Σε ηλικία όμως μόλις έξι ημερών το βρέφος στην Ιαπωνία, υποβλήθηκε σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα για ηπατική νόσο.
Γιατροί στην Ιαπωνία κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν ηπατικά κύτταρα προερχόμενα από εμβρυονικά βλαστοκύτταρα σε ένα νεογέννητο το οποίο έπασχε από ηπατική νόσο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στον κόσμο και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε νέες επιλογές στην παιδιατρική.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το βρέφος έπασχε από συγγενή διαταραχή του κύκλου της ουρίας που εμπόδιζε το ήπαρ του να μετατρέψει την αμμωνία, ένα τοξικό συστατικό που κανονικά μετατρέπεται σε ουρία και εξαλείφεται δια της ουροποιητικής οδού.
Σε ηλικία όμως μόλις έξι ημερών, το βρέφος ήταν πολύ μικρό για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, μια βαριά χειρουργική επέμβαση που δεν συνιστάται πριν το παιδί αποκτήσει βάρος τουλάχιστον 6 κιλών σε ηλικία τριών ως πέντε μηνών.
Οι γιατροί του Εθνικού Κέντρου για την Υγεία και την Ανάπτυξη του Παιδιού (NCCHD) στο Τόκιο αποφάσισαν τότε να επιλέξουν μια μεταβατική θεραπεία, περιμένοντας να μεγαλώσει το μωρό αρκετά ώστε να υποβληθεί σε μια κλασική μεταμόσχευση ήπατος.
Έτσι ενέχυσαν στα αιμοφόρα αγεία του ήπατός του 190 εκατομμύρια υγιή ηπατικά κύτταρα κατασκευασμένα από ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.
Μετά τη θεραπεία αυτή «δεν διαπιστώθηκε αύξηση της συγκέντρωσης της αμμωνίας στο αίμα» του μωρού, το οποίο μερικούς μήνες αργότερα υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση με μόσχευμα ένα τμήμα του ήπατος του πατέρα του. Μπόρεσε να βγει από το νοσοκομείο έξι μήνες μετά τη γέννησή του.
Πρόκειται για «επιτυχία» της «πρώτης κλινικής δοκιμής στον κόσμο με χρήση εμβρυονικών βλαστοκυττάρων σε ασθενή προσεβλημένο από μια νόσο του ήπατος», ανέφερε το NCCHD εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τα ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από γονιμοποιημένα ωάρια που έχουν αναπτυχθεί σε βλαστίδια (blastula), μια συγκέντρωση περίπου 100 κυττάρων, ένα από τα πολύ πρώιμα στάδια της ανθρώπινης ζωής.
Αυτός ο υποσχόμενος τομέας της θεραπευτικής έρευνας δημιουργεί ωστόσο ένα δεοντολογικό δίλημμα, επειδή τα βλαστίδια καταστρέφονται κατά τη διαδικασία της εξαγωγής των εμβρυονικών βλαστοκυττάρων.
Το NCCHD είναι ένας από τους μόλις δύο θεσμούς στην Ιαπωνία στους οποίους επιτρέπεται να παράγουν εμβρυονικά βλαστοκύτταρα για σκοπούς θεραπευτικής έρευνας.
Χρησιμοποιεί γονιμοποιημένα ωάρια, η χρήση των οποίων επιτράπηκε από ασθενείς οι οποίες είχαν ήδη ολοκληρώσει θεραπείες γονιμότητας, εξήγησε το NCCHD.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.