- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Καύσωνας και κλιματιστικά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Τι έχουν πει Τσιόδρας και άλλοι επιστήμονες
Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν στη χρήση κλιματιστικών - Οι κίνδυνοι λόγω κορωνοϊού - τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Ο καύσωνας έχει ξεκινήσει ήδη στην Ελλάδα και τις επόμενες ώρες αναμένεται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Η αύξηση της θερμοκρασίας καθιστά σε πολλές περιπτώσεις, την χρήση των κλιματιστικών αναπόφευκτη. Οι ειδικοί εξηγούν πώς θα πρέπει να γίνεται η σωστή χρήση τους.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν από τους πρώτους που ανέλυσε του ζήτημα των κινδύνων κατά τη χρήση των κλιματιστικών λόγω κορωνοϊού. Όπως είπε, εκδόθηκε εγκύκλιος στην οποία διευκρινίζεται πως «οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν από μόνες τους ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του κορωνοϊού, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς».
Κάποια χαρακτηριστικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα:
- Η αύξηση παροχής του νωπού αέρα στις κεντρικές κλιματικές μονάδες.
- Η πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα.
Επίσης, για τις μονάδες οικιακού τύπου (air condition στο σπίτι), όπου είναι εφικτό να τίθενται εκτός λειτουργίας, ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού.
Παράλληλα, οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης των φίλτρων των κλιματιστικών να εκτελούνται με χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων, όπως ατομική προστασία, αερισμό του χώρου, ασφαλή αποκομιδή των φίλτρων και αναπνευστική προστασία.
Για τη χρήση των κλιματιστικών και τι πρέπει να προσέξουμε μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.Ο καθηγητής τόνισε ότι ο φυσικός αερισμός είναι πολύ σημαντικός και διευκρίνισε πως όταν λειτουργούμε το κλιματιστικό βασικό είναι αυτό να χρησιμοποιεί εξωτερικό αέρα και να μην ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας.
Πρότεινε να ρυθμίζεται το κλιματιστικό σε μια σταθερή θερμοκρασία και να λειτουργεί συνεχόμενα. Συνέστησε να α γίνονται συχνές αλλαγές φίλτρων από ειδικούς, τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Διευκρίνισε επίσης ότι είναι καλό να ανοίγουμε κάθε τόσο παράθυρα και πόρτες για την ανανέωση του αέρα.
Ο καθηγητής χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, αναφέρει πως, «στις οικιακές μονάδες, συνίσταται η συνεχής χρήση των κλιματιστικών με ταυτόχρονη παροχή εξωτερικού αέρα, δηλαδή θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν ανοικτά παράθυρα». Στόχος είναι να αποφευχθεί η ανακύκλωση του αέρα.
Αυτό σημαίνει πως με ανοικτά παράθυρα και πόρτες θα πρέπει να λειτουργούν οι μικρές επιχειρήσεις όπου ο χώρος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και η χρήση του κλιματιστικού του καλοκαίρι είναι αναπόφευκτη. Ήδη πολλές επιχειρήσεις έχουν λάβει μέτρα, έχοντας ήδη ανοίξει πόρτες και παράθυρα την ώρα που βρίσκεται σε λειτουργία το κλιματιστικό.
Μάλιστα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να έχουν τα κλιματιστικά αναμμένα αρκετή ώρα πριν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και οι πελάτες εισέλθουν στο κατάστημά. Πολλοί από τους επιχειρηματίες μιλούν ήδη για μεγάλο κόστος εν προκειμένου να μένουν ανοικτά για πολλές ώρες τα κλιματιστικά.
Υπενθυμίζεται ότι οδηγίες για τη κατάλληλη χρήση των κλιματιστικών υπάρχουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Οι μικροί ήρωες που νικούν τις προκλήσεις και αποδεικνύουν τι σημαίνει δύναμη από την πρώτη στιγμή
O 20χρονος φοιτητής γεννήθηκε πρόωρα και σήμερα στέλνει ένα μήνυμα στις οικογένειες
Προστατεύουν μάλιστα και τον εγκέφαλο
Εξάρσεις της πάθησης προκαλούν οι αλλαγές της θερμοκρασίας
Τα πλεονεκτήματα και οι παρενέργειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.