Health & Fitness

Πέτερ Πιοτ: «Επιτέλους, ένας ιός μ’ έπιασε»

Ο επιστήμονας που ανακάλυψε τον Έμπολα, μιλά για το πόσο κοντά τον έφερε στον θάνατο ο κορωνοϊός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέτερ Πιοτ
Πέτερ Πιοτ, ο Βέλγος κορυφαίος επιστήμονας νόσησε από κορωνοϊό © EPA/LAURENT GILLIERON

Πέτερ Πιοτ, ο επιστήμονας που ανακάλυψε τον Έμπολα μιλά για την εμπειρία του με τον κορωνοϊό και λέει: «Επιτέλους, ένας ιός μ’ έπιασε».

Ο Πέτερ Πιοτ, ο επιστήμονας που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανακάλυψη του ιού Έμπολα και διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου (LSHTM) μιλά για πρώτη φορά για το πόσο κοντά έφτασε στον θάνατο όταν νόσησε από τον νέο κορωνοϊό.  Ο Βέλγος καθηγητής, ο οποίος δεν είχε ποτέ νοσήσει σοβαρά στη ζωή του και εδώ και 40 χρόνια πρωτοστατεί στην έρευνα μεταδοτικών νόσων όπως ο Έμπολα και ιός HIV που προκαλεί το AIDS, είπε για τον νέο κορωνοϊό: «Επιτέλους, ένας ιός μ’ έπιασε».

Ο Πιοτ, ο οποίος τιμήθηκε από το Παλάτι για τις υπηρεσίες του στην επιστήμη το 2017, ακόμα αναρρώνει από τη νόσο Covid-19. Παρουσίασε βαριά συμπτώματα πνευμονίας και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Η επαγγελματική και προσωπική του εμπειρία τον καθιστούν τον καθ’ ύλην αρμόδιο για να εκτιμήσει τις συνέπειες της πανδημίας στη δημόσια υγεία. Ο Πιοτ πιστεύει ότι ο κορωνοϊός θα αφήσει σε πολύ κόσμο χρόνιες νεφρικές νόσους και καρδιολογικά προβλήματα. Ελπίζει, ωστόσο, ότι η υφιστάμενη κρίση θα αναγκάσει το αντι-εμβολιαστικό κίνημα να αναθεωρήσει τις θέσεις του αλλά και να οδηγήσει σε μια μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εμπειρία του με τον νέο κορωνοϊό ο καθηγητής αναφέρει ότι παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα της νόσου στις 19 Μαρτίου. Αυτά ήταν υψηλός πυρετός και οξύς πονοκέφαλος. Είχε, όμως, κι άλλα συμπτώματα που εκείνη την περίοδο που νόσησε δεν συνδέονταν με τον κορωνοϊό. «Το κρανίο μου και τα μαλλιά μου πονούσαν, το οποίο ήταν πολύ παράξενο», δήλωσε ο Πέτερ Πιοτ στο βελγικό περιοδικό «Knack». Απόσπασμα της συνέντευξης δημοσιεύτηκε επίσης στα αγγλικά από το περιοδικό «Science». «Δεν είχα βήχα, αλλά το ένστικτό μου, μου έλεγε πως ήταν κορωνοϊός». Ο Βέλγος πίστεψε πως θα περάσει τη νόσο ελαφριά και συνέχισε να εργάζεται ως ειδικός σύμβουλος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην καταπολέμηση των ιών και τελικά πήραν την εκδίκησή τους. Για μια εβδομάδα ισορροπούσα μεταξύ ζωής και θανάτου», είπε ο Βέλγος επιστήμονας. «Δεν είχα ποτέ αρρωστήσει σοβαρά, δεν είχαν πάρει αναρρωτική ούτε μια μέρα από τη δουλειά τα τελευταία δέκα χρόνια. Προσέχω σε γενικές γραμμές την υγεία μου και περπατώ τακτικά. Το μόνο που δεν έπρεπε να πάθω στην ηλικία μου, δηλαδή στα 71, ήταν ο κορωνοϊός. Είμαι από τη φύση μου όμως αισιόδοξος και πίστεψα πως θα το ξεπεράσω κι αυτό».

Να σημειωθεί ότι ο Πιοτ ήταν από τους κύριους επικριτές για την «εξαιρετικά αργή» αντίδραση του ΠΟΥ, του ΟΗΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην κρίση με τον ιό του Έμπολα στη δυτική Αφρική το 2014. «Ευτυχώς που κόλλησα κορωνοϊό και όχι Έμπολα», είπε ο επιστήμονας στο βελγικό περιοδικό και συμπλήρωσε, «χθες διάβασα μια έρευνα που συμπεραίνει ότι ένας άνθρωπος έχει 30% πιθανότητες να καταλήξει από τη νόσο Covid-19 σε ένα βρετανικό νοσοκομείο. Πάντως αυτό ήταν και το ποσοστό θνησιμότητας του Έμπολα το 2014 στη δυτική Αφρική».

Ο Πέτερ Πιοτ υπογραμμίζει ότι κάθε μέρα που μαθαίνουμε και κάτι καινούργιο για τον κορωνοϊό, όλο και περισσότερα ερωτήματα ανακύπτουν. «Μαθαίνουμε καθώς πλέουμε προς το άγνωστο. Για αυτό και με εξοργίζουν κάποιοι σχολιαστές, οι οποίοι χωρίς γνώσεις, ασκούν κριτική στους επιστήμονες και τους ανθρώπους που χαράζουν την πολιτική για αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι πολύ άδικο». 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.