Έρευνα: Ο λόγος που οι άνδρες προσβάλλονται πιο πολύ από τον κορωνοϊό
Μπορεί να οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο ένζυμο που οι άνδρες φέρουν περισσότερο στο αίμα τους
Σε ένα ένζυμο που έχουν περισσότερο οι άνδρες στο αίμα τους ίσως να οφείλεται ότι εκείνοι προσβάλλονται περισσότερο από τον κορωνοϊό έναντι των γυναικών.
Μία πιθανή εξήγηση για το λόγο που οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από τον κορωνοϊό επιχειρεί να δώσει μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έρευνα, οι άνδρες έχουν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου ACE2, που βοηθάει τον κορωνοϊό να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Η διαπίστωση πιθανώς εξηγεί γιατί σε όλον τον κόσμο πολλοί περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες αρρωσταίνουν σοβαρά από την Covid-19 και πεθαίνουν από αυτήν τη νόσο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Άντριαν Βόορς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν δείγματα από δύο ομάδες ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια σε 11 χώρες. Η πρώτη ομάδα περιλάμβανε 1.485 άνδρες και 537 γυναίκες, ενώ η δεύτερη 1.123 άνδρες και 575 γυναίκες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 69 για τους άνδρες και 75 για τις γυναίκες στην πρώτη ομάδα και 74 και 76, αντίστοιχα, στη δεύτερη. Στη μελέτη συμμετείχε ο καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπεύθυνος της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν») και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου.
Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που παίρνουν φάρμακα αναστολείς ή ανταγωνιστές του ACE2 (μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης τύπου 2), δεν έχουν υψηλότερα επίπεδα ACE2 στο αίμα τους, άρα δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό. «Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τη διακοπή της χορήγησης αυτών των φαρμάκων στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που εμφανίζουν και Covid-19, όπως είχε προταθεί από προηγούμενες αναφορές», δήλωσε ο δρ Βόορς.
Ο υποδοχέας ACE2, που βρίσκεται στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων, προσδένεται στο κορωνοϊό και του επιτρέπει να εισδύσει και να τα μολύνει. Υψηλά επίπεδα ACE2 υπάρχουν στους πνεύμονες και πιστεύεται ότι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιδείνωση της Covid-19.
Η νέα έρευνα μελέτησε τα επίπεδα ACE2 μόνο στο πλάσμα αίματος και όχι σε ιστούς όπως των πνευμόνων. Επίσης, τα συμπεράσματά της περιορίζονται μόνο στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και όχι γενικότερα σε όλους τους ασθενείς με Covid-19.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.