- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τι πρέπει να κάνεις αν σε πιάσει κρίση άγχους φορώντας τη μάσκα
Ναι, επιβάλλεται να τις φοράμε διαρκώς. Τι γίνεται όμως αν δεν μπορείς;
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει άγχος στον οποιονδήποτε. Δες τι μπορείς να κάνεις.
Ο περιορισμός της κυκλοφορίας άρθηκε και επιτέλους μπορούμε όλοι να κυκλοφορούμε έξω χωρίς να χρειαζόμαστε χαρτιά ή μηνύματα στο 13033. Ωστόσο, συνιστάται προσοχή και χρήση μάσκας τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε καταστήματα, όπως σουπερμάρκετ, φούρνους, μαγαζιά λιανικής. Όπως φαίνεται η μάσκα θα γίνει το απόλυτο αξεσουάρ του 2020, όμως το πιο σημαντικό είναι να τη φοράς σωστά(δες εδώ πώς). Τι γίνεται όμως αν φορώντας τη μάσκα νιώθεις ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις; Αν σε πιάσει νευρικότητα ή κρίση πανικού; Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις και να βγάλεις τη μάσκα χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία σου;
Η μάσκα μπορεί να προκαλέσει άγχος
Αν νιώθεις ότι η μάσκα σε πνίγει, προσπάθησε να κρατήσεις την ψυχραιμία σου. Το ύφασμα των μασκών επιτρέπει στον αέρα να περνάει κανονικά, αυτό που περιορίζει είναι τα σταγονίδια. Επομένως, το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγος χρόνος για να συνηθίσεις ότι κάτι καλύπτει τη μύτη και το στόμα σου.
Tips για να διαχειριστείς αυτό το άγχος
Μπορεί να σε καταβάλλει το να φοράς όλη μέρα μια μάσκα στο πρόσωπό σου, ή ακόμα και το να βλέπεις άλλους να τη φορούν, ειδικά σε μια τόσο δραματική κατάσταση όπως η πανδημία. Για να διαχειριστείς το άγχος σου σχετικά με τη μάσκα, ξεκίνα αναγνωρίζοντας τι σου προκαλεί δυσφορία. Είναι η χρήση της μάσκας ή μήπως το ότι κυκλοφορείς έξω εν μέσω πανδημίας; Αν κλίνεις προς το δεύτερο προσπάθησε να εστιάσεις στα θετικά βήματα που έχουν γίνει από εσένα, εμένα και όλους μας για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Το να σκέφτεσαι την αισιόδοξη πλευρά μπορεί να σε βοηθήσει και με το άγχος απέναντι στις μάσκες.
Η χρήση μάσκας μπορεί να κάνει κάποιους ανθρώπους να νιώσουν παγιδευμένοι ή να τους προκαλέσει συμπτώματα κλειστοφοβίας. Σε αυτή την περίπτωση, η ψυχολόγος Marianna Strongin, συνιστά να «υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι έχουμε τον έλεγχο –μπορούμε αυτή τη στιγμή να βγούμε έξω, να βγάλουμε τη μάσκα και να αναπνεύσουμε ελεύθερα, δεν είμαστε πραγματικά εγκλωβισμένοι».
Ακόμα, η χρήση της μάσκας είναι ουσιαστικά μια διαρκής υπενθύμιση ότι αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο, ότι άσχημα πράγματα συμβαίνουν στον κόσμο –κι αυτό προκαλεί στρες. Σύμφωνα με τη Strongin λοιπόν, ίσως βοηθήσει να εστιάσουμε λιγότερο στο τι μας στερεί η μάσκα και περισσότερο στο τι επιτυγχάνουμε για εμάς και για τους γύρω μας φορώντας την. Επανάλαβε στον εαυτό σου πολλές φορές ότι η μάσκα είναι εκεί για να σε προστατεύει και όχι να σε περιορίζει.
Πώς αφαιρείς τη μάσκα σε δημόσιο χώρο
Θα υπάρξουν στιγμές που ίσως νιώσεις ότι χρειάζεται να πάρεις μια βαθιά αναπνοή χωρίς να καλύπτει τίποτα το πρόσωπό σου, όπως όταν αγχώνεσαι πολύ ή σε πιάνει κρίση άσθματος. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κατευθυνθείς σε ένα σημείο με λιγότερο (έως καθόλου) κόσμο πριν βγάλεις τη μάσκα σου. Στη συνέχεια, αφαίρεσέ την από τα λάστιχα των αυτιών και όχι πιάνοντας το μπροστινό σημείο.
Όταν βρίσκεσαι σε ταραχή είναι δύσκολο να σκεφτείς καθαρά, όμως πρέπει να προσπαθήσεις να μην ακουμπήσεις το πρόσωπό σου. Καλό είναι να έχεις στην τσέπη σου μια χάρτινη μικρή σακούλα για να τοποθετήσεις τη μάσκα μέχρι να την φορέσεις ξανά –έρευνες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός ζει περισσότερο στο πλαστικό παρά το χαρτί.
Μόλις νιώσεις καλύτερα, πλύνε καλά τα χέρια σου και τοποθέτησε πάλι τη μάσκα, χωρίς να πιάσεις το πρόσωπό σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
Αισιοδοξία για όλο και περισσότερες κερδισμένες ζωές μέσα από τη μεταμόσχευση
Τα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά και εκείνα που καταλαγιάζουν τα συμπτώματα
Τρεις φορές συχνότερη στα αγόρια
Αιτίες και χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας
Γι’ αυτό δεν βολτάρεις, σηκώνεις βάρη, Πητ Διαμαντή. Τόσο πολύ το θέλεις, που το ’χεις κάνει και μπίζνα
Η ύπαρξή είναι σημαντική καθώς προστατεύει τα όργανα αλλά και επειδή λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που τα επίπεδά του είναι ιδιαίτερα αυξημένα;
Όχι δεν είναι βιάγκρα, είναι η νέα τάση στην ανδρική ευεξία, αλλά οι παρενέργειες είναι περισσότερες από τα οφέλη
Κι όμως, υπάρχει ένα ποτό που κάνει τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον οργανισμό
Το να λέμε τα παράπονά μας στους φίλους μας έχει πλέον τον δικό του επιστημονικό όρο
Τι θα πρέπει να προσέξετε βάσει των τελευταίων δεδομένων
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Στατιστικά στοιχεία, επιπτώσεις και πρόληψη του φαινομένου
«Θέλω το κάθε άτομο που μας εμπιστεύεται να βλέπει γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα ενισχύουν τη διάθεσή του να συνεχίσει»
Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
Δανέζικη μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέα φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία
Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος δεν είναι τελικά ιδανική για όλα τα φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.