Είναι πράγματι μειωμένα τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού;
Τι ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός
Περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ έχει χορηγήσει η Ελλάδα στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού SARS – COV 2.
Περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ έχει χορηγήσει η Ελλάδα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού SARS – COV 2, ενώ διαθέτει άλλα 89,1 εκατ. ευρώ από ιδιωτικές δωρεές.
Όμως, με σχετική ανακοίνωση του ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, επικαλούμενος μία έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με τα πρόσθετα κονδύλια, τα οποία παρείχαν τα κράτη – μέλη στα συστήματα Υγείας, προκειμένου να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, κατηγορεί την κυβέρνηση για ασυνέπεια λόγων και έργων.
Γράφει, μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Ξανθός:
«Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τον Μηχανισμό Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς ανταποκρίνονται τα συστήματα υγείας στην πανδημία (HSRM, Health System Response Monitor), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες για τις πρόσθετες δαπάνες ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Ελλάδα έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 15 δολάρια ανά άτομο, τη στιγμή που η Λιθουανία (με πολύ χαμηλότερο ΑΕΠ) που έρχεται πρώτη, έχει ξοδέψει 386 δολάρια ανά άτομο. Σε σύγκριση με τις επίσημες κρατικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη του 2017, οι επιπλέον δαπάνες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 αντιστοιχούν στο 1,1% των ποσών αυτών, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερα και στην Κύπρο είναι 12,4%»...
Τι δεν κάνει ο Ανδρέας Ξανθός; Δεν συμπεριλαμβάνει στο σχόλιό του τις παρατηρήσεις, τις οποίες, όμως, διατυπώνει ο ΠΟΥ, προκειμένου να σχετικοποιήσει την απολυτότητα των αριθμών, τους οποίους παραθέτει, ειδικά για την Ελλάδα. Υπάρχει ειδική αναφορά για την Ελλάδα και αυτή είναι η εξής:
«Πολλές χώρες με χαμηλά επίπεδα πρόσθετων δαπανών από την κεντρική τους κυβέρνηση αντ’ αυτού βασίζονται σε εξωτερικά ταμεία ή ακόμη και σε ιδιωτικά ταμεία. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι πρόσθετες δαπάνες που διατίθενται για την υγεία (~ 160,5 εκατομμύρια ευρώ) έχουν συμπληρωθεί από ιδιωτικές δωρεές σε μετρητά ή σε είδος».
Όσον αφορά την Κύπρο, ο Ανδρέας Ξανθός παραλείπει επίσης την παρατήρηση του ΠΟΥ:
«Οι πρόσθετες δαπάνες της Κύπρου είναι το 12% των συνολικών κρατικών δαπανών για την υγεία το 2017, ένα σημαντικό ποσό για μια χώρα που ιστορικά είχε χαμηλά επίπεδα κρατικών δαπανών για υγειονομική περίθαλψη σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμβόλια - Τι να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Βαθιά αναζωογόνηση και ενυδάτωση
Αν σας προβληματίζουν κάποιες συνήθειες της ενήλικης ζωής σας, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί
Μελέτη ΙΟΒΕ: 2,5 δισ. σε όρους ΑΕΠ η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030
«Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονές σου...»
Έμπρακτη προσήλωση της εταιρείας στην προαγωγή της ισότητας και της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον
Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή
Τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία
Πώς αξιολογούνται τα βακτήρια ως «επικίνδυνα»
1 στα 10 μωράκια γεννιούνται πρόωρα. Να δείχνετε όσο γίνεται περισσότερη συμπάθεια και συμπαράσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.