Health & Fitness

5 τρόποι που δείχνουν ότι φοράς λάθος τη μάσκα

Δείτε τα σκίτσα με τα «μη» και τα «πρέπει» στη χρήση της μάσκας

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
ΤΕΥΧΟΣ 739
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκίτσο ανθρώπων που φορούν χειρουργικές μάσκες με σωστό και λάθος τρόπο
Εικονογράφηση: HYPOKONDRIAK

Πολλοί φορούν τη μάσκα τους με λάθος τρόπο, χωρίς να το γνωρίζουν. Δείτε τα σκίτσα με τις οδηγίες στη χρήση της μάσκας.

Από αυτή την εβδομάδα και μέχρι νεωτέρας η ζωή μας θα καλυφθεί με μία μάσκα. Μάσκες παντού, λοιπόν. Τα καλά νέα είναι πως ο κόσμος προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, με τα μέσα που διαθέτει, ώστε να ανακόψει τη μετάδοση του ιού. Τα κακά νέα είναι πως πάρα πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι φορούν τη μάσκα τους με λάθος τρόπο. Δείτε τα σκίτσα που σας παρουσιάζουμε με τα «μη» και τα «πρέπει» στη χρήση της μάσκας.

ΜΗΝ αφήνεις τη μύτη ακάλυπτη

5 τρόποι που δείχνουν ότι φοράς λάθος τη μάσκα

ΜΗΝ κρατάς τη μάσκα σου κατεβασμένη κάτω από το πηγούνι

5 τρόποι που δείχνουν ότι φοράς λάθος τη μάσκα

ΜΗΝ αφήνεις εκτεθειμένο το πηγούνι σου

5 τρόποι που δείχνουν ότι φοράς λάθος τη μάσκα

ΜΗΝ αφήνεις χαλαρή τη μάσκα στο πρόσωπό σου ώστε να δημιουργούνται κενά

5 τρόποι που δείχνουν ότι φοράς λάθος τη μάσκα

ΜΗΝ καλύπτεις μόνο τα ρουθούνια σου

5 τρόποι που δείχνουν ότι φοράς λάθος τη μάσκα

ΠΡΕΠΕΙ να φοράς πάντα τη μάσκα σου έτσι ώστε να καλύπτει προς τα πάνω ολόκληρη τη μύτη και προς τα κάτω και το πηγούνι σου. Φρόντισε να είναι σφιχτά και σταθερά τα δεσίματά της ώστε να εφαρμόζει απόλυτα στο πρόσωπο και να μην αφήνει κενά.

5 τρόποι που δείχνουν ότι φοράς λάθος τη μάσκα

Και τώρα που ξέρεις πώς να τη φοράς σωστά, ακολούθησε τις παρακάτω σημαντικές οδηγίες

  • Πλένεις πάντα τα χέρια σου πριν τη φορέσεις και αφού τη βγάλεις
  • Πιάνεις πάντα τη μάσκα από τα δεσίματα για να τη φορέσεις, ποτέ δεν ακουμπάς το εσωτερικό της ή την μπροστινή επιφάνεια
  • Πιάνεις πάντα τη μάσκα από τα δεσίματα για να τη βγάλεις, δεν την πιάνεις από μπροστά
  • Βγάζεις τη μάσκα αφού μπεις στο σπίτι σου. Τα ασανσέρ ακόμη και οι σκάλες ενός κτιρίου θεωρούνται πιθανά σημεία μετάδοσης του ιού.
  • Εάν η μάσκα σου είναι πλενόμενη, την πλένεις και την αφήνεις να στεγνώσει καλά πριν την επόμενη χρήση
  • Οι μάσκες δεν υποκαθιστούν τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζεις. Μην ξεχνάς λοιπόν να πλένεις τακτικά και σχολαστικά τα χέρια σου, να κρατάς τις προβλεπόμενες αποστάσεις και να περιορίζεις τις εξόδους σου στα απολύτως απαραίτητα. Είναι ο συνδυασμός όλων αυτών που έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να λειτουργήσει μεμονωμένα.

Τι πρέπει να προσέχω

Για να σε προστατεύει μια μάσκα θα πρέπει…

*Να μπορείς να αναπνέεις σωστά και χωρίς δυσκολία. Εάν η μάσκα δυσκολεύει την αναπνοή σου, ενδεχομένως να αναγκαστείς, τη λάθος στιγμή, να τη βγάλεις προσπαθώντας να πάρεις μια κανονική, βαθιά ανάσα. Και οι κινήσεις σου εκείνη η στιγμή θα είναι αντανακλαστικές, ασυναίσθητες και χωρίς την απαιτούμενη προσοχή.

* Να τη νιώθεις άνετα στο πρόσωπό σου. Εάν η μάσκα δεν σου είναι άνετη, θα βρεθείς να την ακουμπάς συνέχεια προσπαθώντας να την ισιώσεις, να την κρατήσεις, να την εφαρμόσεις... με τον κίνδυνο κάποια στιγμή να ακουμπήσεις άθελά σου και το πρόσωπό σου. Έτσι, λοιπόν, η μάσκα σου θα πρέπει…

*Να μπορεί να πλυθεί (εάν δεν είναι μιας χρήσης) χωρίς να καταστρέφεται ή να αλλοιώνεται το σχήμα της.

Μάσκα και γυαλιά οράσεως

Η χρήση της μάσκας για όσους φορούν γυαλιά είναι ένα πρόβλημα, λόγω του θαμπώματος των φακών. Ένας τρόπος να το αποφύγεις είναι το σαπουνόνερο. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Royal College of Surgeons of England το 2011, γιατροί που έπλεναν τα γυαλιά τους με σαπούνι και νερό και δεν τα ξέπλεναν, αλλά τα άφηναν απλά να στεγνώσουν πριν τα φορέσουν πάνω από τις μάσκες τους, δεν αντιμετώπιζαν αυτό το πρόβλημα. Το σαπουνόνερο δημιουργεί μια λεπτή «μεμβράνη» που επιτρέπει στα μόρια του νερού να απλώνονται ομοιόμορφα στη διάφανη επιφάνεια των γυαλιών, μειώνοντας έτσι σημαντικά το φαινόμενο. Ένας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις ένα χαρτομάντηλο το οποίο διπλώνεις και τοποθετείς κάτω από τα γυαλιά στο σημείο της μύτης που ακουμπάει η μάσκα. Το χαρτομάντηλο θα απορροφήσει μεγάλο μέρος της υγρασίας από την αναπνοή.

Να φτιάξω τη δική μου μάσκα;

Μια χειροποίητη μάσκα θα πρέπει να αποτελεί την «έσχατη λύση». Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των υφασμάτων που μπορεί να έχεις εύκαιρα σπίτι σου για να χρησιμοποιήσεις και δεν έχει αποδειχθεί εάν όντως κάποιο ύφασμα είναι απόλυτα ασφαλές για μια τέτοια χρήση. Μάλιστα, σε έρευνα που έγινε το 2013 για την προστασία αυτοσχέδιων μασκών από τον ιό της γρίπης διαπιστώθηκε ότι οι υφασμάτινες μάσκες που φτιάχνουμε σπίτι μας (από t-shirt, μαξιλαροθήκες, πετσέτες κουζίνας) φιλτράρουν μόλις το ένα τρίτο των σωματιδίων της ασθένειας στην ατμόσφαιρα, σε σύγκριση με μια χειρουργική μάσκα. Επίσης υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση μια χειροποίητης μάσκας, πέρα από τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, όπως α) δερματικά προβλήματα και ερεθισμοί που μπορεί να προκαλέσει η επαφή του υφάσματος με το πρόσωπο β) κίνδυνος μόλυνσης από ιούς και βακτήρια, καθώς οι υφασμάτινες μάσκες μπορεί να μην έχουν καλή απορροφητικότητα και η υγρασία να μαζεύεται ταχύτερα πάνω στο ύφασμα, καθιστώντας την επιφάνειά της ένα τέλειο περιβάλλον ανάπτυξης και συγκράτησης ιών που θα εισχωρήσουν ευκολότερα στις ίνες της γ) γίνεται επίσης λόγος για τις υφασμάτινες σακούλες της ηλεκτρικής σκούπας, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν την εσωτερική επένδυση μιας χειροποίητης υφασμάτινης μάσκας. Ωστόσο, πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρη για τη σύνθεσή τους πριν προχωρήσεις, καθώς μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία ουσίες, όπως συμβαίνει με τα φίλτρα της ηλεκτρικής σκούπας που πολλοί θεωρούν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως μάσκα, αλλά δεν πρέπει.

Ποιο είναι το καλύτερο ύφασμα για να φτιάξω τη δική μου μάσκα: Όλοι πάντως συμφωνούν πως η χρήση τους είναι «καλύτερη από το τίποτα». Όσο πιο «πυκνή» η ύφανση τόσο καλύτερα. Ένα τεστ στο φως θα σε βοηθήσει. Αν κρατήσεις το ύφασμα στο φως, όσο λιγότερο φως περνάει τόσο καλύτερα. Ιδανικότερα είναι τα ανώτερης ποιότητας βαμβακερά υφάσματα (100% βαμβάκι), ενώ πρέπει να αποφεύγεις τα «ελαστικά».

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τη μάσκα σου: Μια επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα καλό είναι να πλένεται ανά δύο χρήσεις με χλιαρό νερό και σαπούνι (ή σε ένα κανονικό πρόγραμμα πλυντηρίου) και να στεγνώνει καλά πριν την επόμενη χρήση. Ωστόσο εάν έρθεις σε επαφή με κάποιο άτομο που νοσεί, θα πρέπει να την πλύνεις αμέσως μόλις τη βγάλεις, ακολουθώντας φυσικά όλες τις παραπάνω οδηγίες προφύλαξης βγάζοντάς τη.

Επικίνδυνη ψευδαίσθηση

Το επιχείρημα πίσω από τη «χρήση μάσκας από όλους» δεν είναι πώς θα μας προφυλάξει από το να μην αρρωστήσουμε, αλλά πώς θα επιβραδύνει τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Η μάσκα δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθεί «υποκατάστατο» μιας ρουτίνας προσωπικής υγιεινής. Οι ειδικοί μάλιστα φοβούνται πως η χρήση μάσκας μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, κάνοντας όσους τη χρησιμοποιούν να αδιαφορούν για τα μέτρα προσωπικής ευθύνης, δηλαδή το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, την τήρηση των αποστάσεων και τον αυτοπεριορισμό.

Η χρήση μάσκας για τους πολίτες είναι υποχρεωτική σε:

  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Προαστιακός, Λεωφορεία, Τρόλεϊ)
  • Ταξί
  • Ανελκυστήρα
  • Νοσοκομεία
  • Ιατρεία
  • Διαγνωστικά κέντρα

Η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική σε:

  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Προαστιακός, Λεωφορεία, Τρόλεϊ)
  • Ταξί
  • Νοσοκομεία
  • Ιατρεία
  • Διαγνωστικά κέντρα
  • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σε τομείς που αφορούν σε διαχείριση μη τυποποιημένων τροφίμων (σ.σ. φρούτα, κρέας, ψάρι)

Σημειώνεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα από τους πολίτες σε όλους τους κλειστούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν εντοπιστεί πολίτης να μη φορά μάσκα σε χώρο όπου η χρήση της δεν είναι υποχρεωτική, δεν υπάρχει περίπτωση να του επιβληθεί πρόστιμο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.