- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τι είναι τελικά ο κρίσιμος δείκτης «RO»
Η σημασία του για την εξέλιξη της πανδημίας και το νέο μοντέλο
Ο δείκτης «RO» είναι ουσιαστικά ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού και κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας - Η αναφορά του Τσιόδρα.
Κατά τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα (σ.σ. Δευτέρα 4 Μαΐου), ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον δείκτη «R0» και στη σημασία που έχει για την εξέλιξή της πανδημίας στη χώρα μας.
«Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι αρκετά κάτω του 0,5. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρατηγική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας.
Το «RO» είναι ουσιαστικά ο δείκτης μεταδοτικότητας των ιών. Αυτός ο δείκτης παρουσιάζει το ρυθμό μετάδοσης του ιού στον πληθυσμό, δηλαδή τον μέσο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι θα κολλήσουν τη νόσο από έναν και μόνο άνθρωπο.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στη μέθοδο την οποία ακολούθησαν οι επιστήμονες στην Ελλάδα και κατάφεραν να υπολογίσουν με τη μικρότερη δυνατή απόκλιση το δείκτη «RO».
«Μπορείς να προβλέψεις με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί δεν υποκαταγράφεις τους θανάτους και εμείς στην Ελλάδα ξέρουμε ότι δεν τους υποκαταγράφουμε. Εκεί λοιπόν που η υποκαταγραφή είναι πολύ λιγότερη, στα σκληρά δεδομένα, χρησιμοποιούμε για να εκτιμήσουμε ακόμα καλύτερα το «RO» και το «RT» (απόλυτος αριθμός πραγματικών κρουσμάτων), είπε ο λοιμωξιολόγος.
«Οποιοσδήποτε πέθαινε στην Ελλάδα από ή με Covid-19 καταγραφόταν σαν να πέθαινε από Covid-19. Θυμάμαι, για παράδειγμα, μια εγκεφαλική αιμορραγία. Το να έχεις Covid-19 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεθαίνεις από την Covid-19. Εμείς το καταγράφαμε σαν να πεθαίνεις από Covid-19, το βάζαμε δηλαδή μέσα στην κοινή δεξαμενή. Και νομίζω είμαστε σωστοί που το κάναμε αυτό», τόνισε.
Το νέο μοντέλο της εξίσωσης του «RO»
Ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αναζητούν ένα νέο μοντέλο της εξίσωσης «RO» με το οποίο θα μπορούν έγκαιρα να βλέπουν πόσο ανεβαίνει η διάδοση του ιού και h επιδημιολογική καμπύλη. Στόχος για αυτό το νέο μοντέλο είναι να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την πολιτεία ώστε να χαλαρώνει ή αντίστοιχα να σκληραίνει και πάλι τα περιοριστικά μέτρα εγκαίρως.
Με βάση τα πρώτα δεδομένα, στη νέα αυτή σύνθετη μαθηματική «εξίσωση» οι ειδικοί της επιτροπής θα συνυπολογίζουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που προκύπτουν έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο, τον χρόνο επώασης, δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί από την ημέρα που κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα, καθώς και άλλους επιδημιολογικούς παράγοντες, ώστε να μπορούν να καθορίσουν την εξέλιξη της νόσου στη χώρα.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν αντιλαμβάνονται με ταχείς ρυθμούς τις πιθανές αυξητικές τάσεις που μπορεί να παρουσιάζει στην πατρίδα μας ο κορωνοϊός, ώστε να εισηγούνται και νέα περιοριστικά μέτρα.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
Ιός γνωστός για περισσότερο από 20 χρόνια - Δεν υπάρχει εμβόλιο
Ένας ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Δύο μέχρι στιγμής οι ασθενείς με μεταπνευμονοϊό στη χώρα
Τα 30 παθογόνα που ενδέχεται να την προκαλέσουν
Και αυτός είναι ο λόγος για τον πόνο στα δάχτυλα και για τις συχνές μυκητιάσεις
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, λέει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Τι αναφέρει σε σχετική έκθεση
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την πιθανότητα να σας εγκλωβίσει και να σας ακινητοποιήσει
Σε μια εποχή όπου όλοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι κρίνεται
Έμφαση στο νερό και στα απλά ντρέσινγκ
Τι δείχνουν οι μελέτες ότι συμβάλει στην εμφάνιση ψωρίασης;
Ο τρίτος πιο συχνός μυοσκελετικός πόνος εκτιμάται ότι είναι ο πόνος στον ώμο
Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το ανθρώπινο σώμα
Οι ειδικοί καλούν τους καπνιστές να κόψουν επιτέλους το κάπνισμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.