Health & Fitness

Τσιόδρας: Φανταστείτε κάποιον χωρίς μάσκα να φτερνίζεται στα ΜΜΜ

Το παράδειγμα του καθηγητή για τη χρήση της μάσκας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σωτήρης Τσιόδρας
Σωτήρης Τσιόδρας © Eurokinissi

Ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε στο γιατί αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ. Έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα.

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική από τις 4 Μαΐου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής-λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, παρέθεσε τους λόγους που οδήγησαν τους επιστήμονες σε αυτήν την απόφαση.

«Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ χρήση μάσκας χωρίς υγιεινή των χεριών. Είναι για εμένα σούπερ απαραίτητο. Σαν Επιτροπή το συζητήσαμε πάρα πολύ το θέμα αυτό και ξέρετε ότι μερικοί λένε ότι φάσκουμε και αντιφάσκουμε, χωρίς να ξέρουν την πραγματικότητα. Θα το πω με δυο απλά λόγια. Τότε είχαμε μέτρα αυτοπεριορισμού, είχαμε απαγορευτικό. Δεν μετακινούμασταν έξω. Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση και μπορούμε να μετακινηθούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας απατώντας και σε όσους αμφισβητούν το μέτρο.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε:  «Πού είναι ο χώρος που παρατηρείται ο μεγαλύτερος συγχρωτισμός αυτή τη στιγμή στην Πατρίδα μας; Είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Άρα έχει μεγάλη σημασία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να έχει κάποιος τη χρήση μάσκας, για να προστατεύσει τους άλλους από τον εαυτό του. Αυτά είναι τα επιστημονικά δεδομένα», είπε και συνέχισε: «Για όλα τα άλλα μέρη, όπου υπάρχει στενή επαφή ενός εργαζόμενου με τον συνάνθρωπό του, λιγότερο από 1,5 μέτρο. Βασικές διεργασίες στη ζωή μας, η κόμμωση, το κομμωτήριο, η αισθητική που αφορά την υγιεινή μας, το πρόσωπο, πράγματα τα οποία έχουν άμεση επαφή με τον άνθρωπο, οι χειριστές νωπών, μη τυποποιημένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, εκεί είναι καλό να χρησιμοποιείται μάσκα για πολλούς λόγους, για λόγους υγιεινής και για λόγους που ξεπερνούν και την πανδημία, αν θέλετε».

Το παράδειγμα Τσιόδρα

Ο λοιμωξιολόγος έδωσε ένα παράδειγμα για το τι θα μπορούσε να συμβεί μέσα στα ΜΜΜ μετά την άρση των μέτρων, εφ’ όσον κάποιος παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα. «Φανταστείτε κάποιον ο οποίος μπαίνει σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, φοράνε όλοι μάσκα, αυτός δεν φοράει, και φτερνίζεται. Τι έχει να γίνει; Αν φτερνίζεται λόγω του ιού είναι το κακό σενάριο, αν φτερνίζεται γιατί έχει μια αλλεργία είναι ένα καλό σενάριο, το οποίο δεν μπορεί να το αποφύγει. Αλλά φανταστείτε τι επεισόδια μπορεί να γίνουν εκεί πέρα. Κοινωνικός αντίκτυπος μεγάλος. Θέλει προσοχή. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε την ισχυρή σύσταση για τους κλειστούς χώρους. Βάλαμε μια υποχρέωση, σαν Επιτροπή μας ζητήθηκε να πούμε πού θεωρούμε ότι είναι υποχρεωτικό. Είπαμε που θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό σε αυτή τη φάση και μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα αν πάμε καλά. Και θεωρήσαμε ότι η πρώτη έννοια της υποχρεωτικότητας είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι στους οποίους έρχεται σε πολύ στενή επαφή ο εργαζόμενος με τον εξυπηρετούμενο και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την προσωπική υγεία και χώροι όπου εργάζονται άνθρωποι που χειρίζονται νωπά μη τυποποιημένα τρόφιμα», κατέληξε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επίσης χαρακτήρισε την επιβολή του προστίμου των 150€ «μια αποτρεπτική κίνηση».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταυροδρόμια: Μια σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας
Σταυροδρόμια: Σειρά συναντήσεων της ΕΕΨΨ εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή μας

Στην πρώτη συνάντηση με τίτλο «Ψυχανάλυση και κινηματογράφος της παρατήρησης - Μεγεθύνοντας το αδιόρατο», την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γρηγόρης Μανιαδάκης συνομιλεί με την Εύα Στεφανή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.