Health & Fitness

Τούντας: «Η επιδημία τείνει να σβήσει εντός του Μαΐου»

Πιθανό νέο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα δηλώνει ο καθηγητής στην «Καθημερινή»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Τούντας
Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας © EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Αναλύοντας τα δεδομένα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής Γιάννης Τούντας υποστηρίζει πως η πανδημία θα «σβήσει» εντός του Μαΐου.

Πολύ κοντά στο «σβήσιμο» της επιδημίας βρίσκεται η Ελλάδα όπως εκτίμησε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας μιλώντας στην «Καθημερινή» και την Πέννυ Μπουλουτζα, υποστηρίζοντας πως εντός του Μαΐου κάτι τέτοιο θα έχει επιτευχθεί.

Αναλύοντας τα στοιχεία και τα δεδομένα του ΕΟΔΥ από τη στιγμή που έφτασε η πανδημία στη χώρα μας μέχρι και την Τετάρτη 22 Απριλίου και συγκρίνοντάς τα με αυτά άλλων χωρών υπογράμμισε πως η έγκαιρη λήψη μέτρων βοήθησε στη διατήρηση των θανάτων σε χαμηλά επίπεδα αλλά και στην πιο αργή άνοδο του επιδημικού κύματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τούντας υποστήριξε πως «σύμφωνα με την εξέλιξη των δεδομένων που αφορούν τα διαγνωσμένα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους και τους θανάτους στη χώρα μας, και εφόσον δεν υπάρξουν εστίες αναζωπύρωσης, η επιδημία τείνει να σβήσει εντός του Μαΐου. Η διάρκειά της στην περίπτωση αυτή θα είναι περίπου τρεις μήνες, όσο ήταν και στη Γουχάν της Κίνας και από ό,τι φαίνεται και στις περισσότερες άλλες χώρες.

»Μία σημαντική διαφορά είναι ότι οι χώρες που πήραν εγκαίρως μέτρα, όπως η Ελλάδα, η Αυστρία και η Τσεχία, είχαν βραδύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ανάπτυξη του ανοδικού κύματος της καμπύλης της επιδημίας, αλλά πολύ πιο γρήγορη και μικρότερης διάρκειας μείωσή της, σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία. Χάρις στη διαφορά αυτή, οι χώρες της πρώτης κατηγορίας είχαν σημαντικά λιγότερους θανάτους».

Αναφερόμενος στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα, σημείωσε πως αυτή έγινε στις αρχές Απριλίου, διάστημα δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα απ' όσο είχε προβλεφθεί σε αρχικό επίπεδο.

Γι' αυτό δίνει έμφαση στο διπλασιασμό των κρουσμάτων εκείνη την περίοδο αφού τα 250 περιστατικά στις 14 Μαρτίου αυξήθηκαν σε 500 στις 20 του ίδιου μήνα, σε 1.000 στις 28 Μαρτίου και τέλος στις 2.000 στις 9 Απριλίου. 

«Για τα τα διεγνωσμένα κρούσματα ο χρόνος διπλασιασμού τους αυξήθηκε από έξι ημέρες σε δώδεκα μέρες και των θανάτων από τέσσερις σε εννέα μέρες. Οι επιδημίες φθίνουν όταν ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων υπερβαίνει τις δέκα μέρες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τούντας.

Όσον αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, υπολογίζει πως με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν θα μηδενιστεί σε περίπου σαράντα ημέρες.

Τέλος, σχολιάζοντας το μέλλον του ιού στη χώρα, τόνισε πως «βέβαια, από όλα αυτά, δεν προκύπτει ότι δεν θα συνεχίσουμε να έχουμε και μετά τον Μάιο σποραδικά κρούσματα, λίγους νοσηλευόμενους και ελπίζουμε ακόμα λιγότερους θανάτους.

»Η νόσος, όμως, δεν θα είναι στη χώρα μας επιδημική αλλά ενδημική, με πιθανό νέο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, όταν όμως θα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι. Και κυρίως όταν θα γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό αυτόν, ο οποίος κρύβει ακόμα πολλά μυστικά».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.