Health & Fitness

Λύσεις για τη θεραπεία αποτρίχωσης που σταμάτησε λόγω καραντίνας

Κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν και στο σπίτι

Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η θεραπεία αποτρίχωσης μπορεί να σταμάτησε λόγω της καραντίνας, υπάρχουν όμως λύσεις στις οποίες μπορούμε να στραφούμε και από το σπίτι

Η αποτρίχωση με λέιζερ Αλεξανδρίτη, μια θεραπεία που χρησιμοποιεί λέιζερ για τη μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας είναι μία από τις πλέον περιζήτητες, μη επεμβατικές θεραπείες ομορφιάς. Δεν επιλέγουν τη μέθοδο αυτή μόνο γυναίκες, αλλά και πολλοί άνδρες, που έχουν, ήδη, αρχίσει τις συνεδρίες τους. Επαγγελματίες αθλητές, bodybuilders, ποδηλάτες, κολυμβητές, αλλά και όλοι όσοι προτιμούν να έχουν λιγότερες τρίχες στο σώμα τους, ώστε να αισθάνονται πιο σίγουροι και πιο άνετοι, πάνε στον ειδικό και κάνουν αποτρίχωση με λέιζερ. Όσοι έχουν, ήδη, ξεκινήσει τις συνεδρίες τους και περιμένουν τη λήξη της καραντίνας για να τις συνεχίσουν, έχουν σίγουρα απορίες, κυρίως για το αν η αυτή η αναμονή επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr) απαντά στις πιο κοινές ερωτήσεις.

Πώς λειτουργεί ο Αλεξανδρίτης στην απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας;

Το λέιζερ Aλεξανδρίτης παράγει μια μονοχρωματική δέσμη φωτός, η οποία απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη της τρίχας. Αυτή η φωτεινή ενέργεια μεταφέρεται μέσω της τρίχας στον θύλακα. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή καταστρέφει τα αναγεννητικά κύτταρα της τρίχας, χωρίς να επηρεάζονται οι παρακείμενοι ιστοί και η γύρω περιοχή του δέρματος. Από την πρώτη κιόλας συνεδρία παρατηρείται μείωση στον αριθμό και στο πάχος των τριχών. Το μηχάνημα διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ψύξης και αυτό κάνει την θεραπεία ανώδυνη. Κατά την εφαρμογή υπάρχει μια ελαφριά αίσθηση τσιμπήματος στην περιοχή, στην οποία γίνεται η θεραπεία. Το δυνατό σημείο της αποτρίχωσης με λέιζερ Αλεξανδρίτης είναι ότι με το λέιζερ ο θύλακας της τρίχας καταστρέφεται σταδιακά και, όταν αυτό συμβεί, η τελική τρίχα απομακρύνεται οριστικά, καθώς δεν γίνεται να αναγεννηθεί.

Μια καθυστέρηση στη συνεδρία της αποτρίχωσης με λέιζερ θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα;

Δεν θα επηρεάσει σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα, απλά θα επιφέρει χρονική καθυστέρηση. Οι θύλακες, που έχουν καταστραφεί, δεν θα «δώσουν» άλλες τρίχες και αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης, όπως εξηγεί ο κύριος Γαϊτάνης. Σίγουρα το ιδανικό θα ήταν να μην απέχει κάποιος από τις προγραμματισμένες του συνεδρίες, όμως δεν χρειάζεται να απογοητεύεται, λέει ο πλαστικός χειρουργός. Οι τρίχες περνούν από διαφορετικά στάδια και ο σκοπός ενός αριθμού συνεδριών αποτρίχωσης με λέιζερ είναι να στοχεύσουμε τις τρίχες, όταν βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. «Τονίζουμε, όμως, ξανά ότι οι τρίχες που έχουν, ήδη, «καταστραφεί», δεν θα επανεμφανιστούν», υπογραμμίζει ο κύριος Απόστολος Γαϊτάνης.

Ποιος είναι ο κύκλος ζωής της τρίχας;

Ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει τρία στάδια.

Πρώτο στάδιο: Σε αυτό το στάδιο έχουμε το στάδιο ανάπτυξης της τρίχας και ονομάζεται αναγενές. Εδώ η τρίχα μπορεί να μεγαλώσει έξι φορές στο μάκρος του θύλακα. Μέσω μίας σειράς διεργασιών σχηματίζεται η κερατίνη, που είναι η δομική πρωτεΐνη για την κατασκευή της. Μετά από αυτό η τρίχα περνάει στο επόμενο στάδιο.

Δεύτερο στάδιο: Εδώ έχουμε το λεγόμενο καταγενές στάδιο, κατά το οποίο η τρίχα αρχίζει να μαζεύεται και ο θύλακας αρχίζει να συρρικνώνεται. Σιγά σιγά ο θύλακας πλησιάζει προς την επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα την αποκόλλησή του από τη θηλή, δηλαδή από το σημείο, από το οποίο τρέφεται. Ο επιφανειακός, πλέον, θύλακας βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια.

Τρίτο στάδιο: Εδώ έχουμε το λεγόμενο τελογενές στάδιο, κατά το οποίο η παλιά τρίχα πέφτει και ο θύλακας εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδράνεια, μέχρι να δημιουργηθεί μια νέα τρίχα. Ο βολβός, που είναι η ρίζα της τρίχας, βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Παράλληλα δημιουργείται νέος βολβός, ο οποίος σπρώχνει σιγά-σιγά τον παλιό, μέχρι να πέσει. Μόλις αυτό συμβεί, ο θύλακας αρχίζει να κινείται πάλι προς τα κάτω, όπου φθάνει στο σημείο, που ενώνεται πάλι με τη θηλή κι έτσι μπορεί να τρέφεται.

Στο πρώτο στάδιο μπορούμε να πετύχουμε την οριστική καταστροφή της τρίχας με το λέιζερ. Γιατί η τρίχα είναι ενωμένη με τη θηλή, από την οποία τρέφεται κι έτσι όταν ο ειδικός γιατρός «χτυπά» την τρίχα με το λέιζερ, «χτυπά» τη θηλή και τον θύλακα και καταστρέφονται. Επειδή, όμως, δεν αναπτύσσονται όλες οι τρίχες ταυτόχρονα σε μία δεδομένη στιγμή, δηλαδή δεν βρίσκονται όλες ταυτόχρονα στο αναγενές στάδιο, χρειάζονται περισσότερες από μία συνεδρίες για να καταστραφούν όλοι οι τριχοφόροι θύλακες μιας περιοχής.

Τι μπορούμε να κάνουμε με τις εναπομείνασες τρίχες όσο μένουμε σπίτι;

«Η απάντηση είναι... ξυράφι. Όχι χαλάουα, ούτε κερί, ούτε κάτι άλλο, παρά μόνο ξυράφι. Κάποιες τρίχες σίγουρα θα αναπτυχθούν και είναι τελείως αποδεκτό να τις ξυρίσετε, μέχρι να μπορέσετε να ξεκινήσετε πάλι τις συνεδρίες σας. Αν μπορείτε, θα ήταν καλύτερα να μην τις πάρετε κόντρα. Οι θύλακες, που έχουν, ήδη, καταστραφεί, δεν επηρεάζονται από το ξύρισμα. Το ξυράφι δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα της θεραπείας», καταλήγει ο γιατρός.