Health & Fitness

Υγεία εν μέσω πανδημίας: Απολογισμός και επαναξιολόγηση

Ευκαιρία να δοθεί στην υγεία η απαραίτητη σημασία

Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Ανατολή Παταρίδου υπογραμμίζει τη σημασία της επαναξιολόγησης του πώς αντιμετωπίζουμε την υγεία

Οι φωτογραφίες τους κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και μας «στοιχειώνουν». Τα σημάδια από τις μάσκες στα πρόσωπά τους, οι πληγές στα χέρια τους, ο καθημερινός τους αγώνας προκαλούν το κοινό αίσθημα, καλλιεργώντας ενσυναίσθηση και ευγνωμοσύνη. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ήταν αφιερωμένη στους νοσηλευτές, στις μαίες και στους επισκέπτες υγείας, στην αναγνώριση και στην απόδοση τιμής στον ρόλο τους. Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι ο πλανήτης χρειάζεται σχεδόν έξι εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές.

«Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων υγείας», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. «Σήμερα πολλές νοσηλεύτριες και πολλοί νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο μέτωπο της μάχης εναντίον της ασθένειας COVID-19». Ο αριθμός των επαγγελματιών νοσηλευτριών και νοσηλευτών σήμερα ανέρχεται σε περίπου 28 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μεταξύ του 2014 και του 2018, αυξήθηκε κατά 4,7 εκατομμύρια, αλλά «εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα 5,9 εκατομμυρίων νοσηλευτών», με τις πιο κραυγαλέες ελλείψεις να εντοπίζονται στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Ακούραστοι «φρουροί» της διασφάλισης της δημόσιας υγείας είναι φυσικά και οι γιατροί.

«Μπορεί τόσα χρόνια να λέμε συνέχεια ότι το ιατρικό επάγγελμα είναι και λειτούργημα, αλλά ίσως να είχαμε ξεχάσει το ουσιαστικό περιεχόμενο αυτής της μεγάλης αλήθειας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, που για κάποιους μοιάζει εφιάλτης, γιατροί και νοσηλευτές και όλα τα παραϊατρικά επαγγέλματα μπήκαν σε μία διαδικασία να αντιμετωπίσουν ένα αυξημένο έργο και να αποτελέσουν τους πυλώνες στήριξης για όλον τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτό έχει ως βασική προϋπόθεση ότι πρέπει να ξεχάσουν τον εαυτό τους, τις αγωνίες τους, τις δικές τους ανάγκες και να βάλουν προτεραιότητα την προσφορά και την στήριξη των αναγκών όλων των άλλων, με μεγάλο καθημερινό κίνδυνο για τον εαυτό τους και για το οικογενειακό τους περιβάλλον», τονίζει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).

Όπως επισημαίνει η κυρία Παταρίδου, η παρούσα, πολύ δύσκολη συγκυρία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουμε όλοι έναν απολογισμό και να δοθεί στο αγαθό της υγείας η απαραίτητη και αδιαμφισβήτητη σημασία.

«Τώρα, πιο πολύ από ποτέ, αναγνωρίζουμε ότι ύψιστο αγαθό για κάθε άνθρωπο είναι η Υγεία και είναι καιρός να κάνουμε τον απολογισμό μας και να επανατοποθετηθούμε σε σχέση με τον προηγούμενο ρυθμό ζωής μας, να ξεσκαρτάρουμε τι είναι απαραίτητο και τι όχι και να κάνουμε μια πιο σωστή ιεράρχηση», λέει χαρακτηριστικά.

Το τι μπορούμε να κάνουμε, για να επιτύχουμε έως έναν βαθμό να έχουμε καλή υγεία - όσο, βέβαια, αυτό περνάει από το χέρι μας -  είναι να ακολουθούμε μια καλή διατροφή, να ασκούμαστε τακτικά, να κοιμόμαστε καλά και αρκετές ώρες, να έχουμε καλή σχέση με τον εαυτό μας, να έχουμε μια καλή επαγγελματική και προσωπική ζωή.

«Μέσα σε αυτά πρέπει να συμπεριλάβουμε και την καλή συμπεριφορά και τον σεβασμό μας απέναντι στους άλλους», προσθέτει η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ.

«Τα τελευταία χρόνια, λόγω της εύκολης πρόσβασης σε πληροφορίες για πολύ εξειδικευμένα θέματα, όπως είναι τα ιατρικά, είχε εμφανιστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση δυσπιστίας, επίκρισης και αγενούς συμπεριφοράς ασθενών προς ιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και μια πολύ απαιτητική αντίληψη ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας πρέπει να είναι σε εικοσιτετράωρη βάση. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι και η χρήση του κινητού πρέπει να αφορά μόνο σε επείγουσες καταστάσεις και αυτό επιβάλλει στον ασθενή, όταν δέχεται οδηγίες από τον εκάστοτε επαγγελματία υγείας, να είναι συγκεντρωμένος σε αυτό…».

Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει συμβάλλει καταλυτικά, ώστε να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Διάφορες οργανώσεις προτρέπουν τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν τις πιο επείγουσες ανάγκες και να μετατρέψουν σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην πρόσληψη και στην πλαισίωση των υπηρεσιών υγείας με επαγγελματίες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές.

Ουδείς φαίνεται να αμφισβητεί πια ότι χωρίς Υγεία δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα. Και ότι χωρίς την απευθείας επαφή με τον γιατρό και το νοσηλευτή, με μόνο «όπλο» το Διαδίκτυο, δεν γίνεται δουλειά… «Νομίζω θα γίνει ξεκάθαρο ότι η δύναμη που έχει το ανθρώπινο δυναμικό δεν αντικαθίσταται από καμιά μορφή ηλεκτρονικής ενημέρωσης και εξυπηρέτησης. Γιατί αυτό που χρειαζόμαστε, όταν γινόμαστε ασθενείς, είναι ανθρωπιά, ζεστασιά, κατανόηση και εξατομικευμένη φροντίδα και αυτό μόνο από καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους, που υποστηρίζουν τις δομές υγείας, μπορεί να γίνει. Με το να τιμάμε τον όρκο του Ιπποκράτη με πάθος, με συνέπεια και με διάθεση για προσφορά», καταλήγει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου. 


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ