Health & Fitness

Βατόπουλος: Πιθανό να μπαίνουμε κάθε τρεις μήνες σε καραντίνα

Τα δύο σενάρια για το μέλλον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάτοικος στη Νέα Σμύρνη Λάρισας
Κάτοικος στη Νέα Σμύρνη Λάρισας ©ΑΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέλυσε τα σενάρια για τον κορωνοϊού και το πώς θα αντιμετωπίζεται στο μέλλον.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέρθηκε στα δύο πιθανά σενάρια της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο καθηγητής θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να «μπαίνουμε σε καραντίνα κάθε τρεις μήνες», παρόλα αυτά προτείνει ως καλύετερο μέτρο την «επιτήρηση, τον περιορισμό και την ιχνηλάτηση επαφών».

Συγκεκριμένα ο κ. Βατόπουλος μίλησε για δύο πιθανά σενάρια. «Το πρώτο είναι να μπαίνουμε κάθε τρεις μήνες σε καραντίνα και το δεύτερο που είναι πιο λογικό είναι επιτήρηση, περιορισμός και ιχνηλάτηση επαφών. Αν αυτό καταφέρουμε και γίνει παγκοσμίως, η κοινωνία θα προχωρά τη ζωή της με μικρότερες επιπτώσεις και όχι οριζόντια μέτρα» τόνισε.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι «έχει περάσει το πρώτο κύμα χωρίς απώλειες που είχαν άλλα κράτη. Τις επόμενες 15 μέρες θα δούμε αν ισχύει και μετά θα αρχίσουν να σχεδιάζονται τα μέτρα, ο τρόπος αποκλιμάκωσης για να μην έχουμε ένα δεύτερο κύμα στην κοινωνία».

Επιστρέφοντας στο αν θα ζούμε με περιοριστικά μέτρα ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «εξετάζονται διάφορα σενάρια που βασίζονται σε μαθηματικά μοντέλα που δείχνουν πώς εξαπλώνεται η πανδημία και πώς επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες για να βγουν συμπεράσματα. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι να μη προσπαθούμε να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, δεν αποφασίζουν μόνο οι επιστήμονες».

«Είναι σαφές ότι η προσπάθεια είναι να μην αρρωστήσουν πολλοί μαζί και όποιος αρρωσταίνει να μπορεί να έχει περίθαλψη και η πανδημία του κορωνοϊού να είναι υπό έλεγχο και τα κρούσματα λίγα», υπογράμμισε. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.