Health & Fitness

Τι φάρμακα λαμβάνουν οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα

Τι απάντησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε ερώτηση της Athens Voice

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λεπτομέρειες για τα φάρμακα που λαμβάνουν ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα έδωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτηση της Athens Voice.

Με ό,τι καλύτερο έχουν οι Έλληνες γιατροί διαθέσιμο αντιμετωπίζουν φαρμακευτικά τους ασθενείς με νόσο COVID - 19, ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση, την οποία παρείχε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, στη σχετική ερώτηση της ATHENS VOICE.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση της ATHENS VOICE και η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα έχουν ως εξής:

«Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Καθηγητά, στη Γαλλία και στις ΗΠΑ διεξάγεται ένας ευρύς και πολύ έντονος δημόσιος διάλογος, σχετικά με τη δυνατότητα της υδροξυχλωροκίνης να αντιμετωπίσει θεραπευτικά τους ασθενείς. Ο Πρόεδρος Τραμπ προκρίνει ανοιχτά τη χρήση του φαρμάκου, ενώ ο επικεφαλής ανοσολόγος Δρ. Φάουτσι επιμένει ότι δεν έχουμε σαφείς αποδείξεις ότι το φάρμακο λειτουργεί. Δεδομένης της χορήγησης χλωροκίνης, σε συνδυασμό με κολχικίνη και το αντιβιοτικό, σε νοσηλευόμενους ασθενείς στην Ελλάδα, μπορείτε να μας εξηγήσετε αν το τριπλό αυτό σχήμα λειτουργεί και σε ποιο βαθμό;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχουμε ξεκινήσει, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ένα μητρώο καταγραφής των ασθενών, το οποίο θα λειτουργήσει και αναδρομικά, για να δούμε πραγματικά την ωφέλεια στο επίπεδο του δικού μας πληθυσμού και όχι ξένων πληθυσμών του φαρμάκου και του συνδυασμού του φαρμάκου με κάποια άλλα φάρμακα.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω δυο πραγματάκια ακόμα. Έχει δίκιο ο  Άντονι Φάουτσι από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι δεν έχουμε σαφή δεδομένα στα χέρια μας για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού. Έχουμε δεδομένα τα οποία είναι από μικρές σειρές. Δεν ήταν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, οι οποίες τρέχουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο.

Επιλέξαμε εμείς, όπως και πολλά άλλα κράτη, αλλά και πολύ μεγάλοι νοσοκομειακοί οργανισμοί στην Αμερική, το γνωρίζω προσωπικά, να χρησιμοποιήσουμε το σχήμα αυτό στους Έλληνες πολίτες που ασθενούσαν, ώστε να τους δώσουμε την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία όλοι, χωρίς να έχουμε τυχαιοποιημένο σκέλος, που σημαίνει ότι κάποιος παίρνει, κάποιος δεν παίρνει.

Επιπρόσθετα, σε αυτή τη φαρέτρα των φαρμάκων έχουμε βάλει πάλι στα πλαίσια πρωτοκόλλων και συμμετέχουμε και σε πολλαπλά διεθνή πρωτόκολλα και φάρμακα που αφορούν αυτή τη φάση όπου επιδεινώνεται ο ασθενής και παρουσιάζει αυτή τη μετάβαση από το ήπιο στάδιο στο σοβαρό. Φάρμακα που αφορούν τη φλεγμονώδη διαδικασία στον οργανισμό και έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι και αυτά βοηθούν πάρα πολύ.

Θεωρώ ότι μαζί με όλες τις χώρες παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και θα έχουμε και περισσότερα δεδομένα, ελπίζω εντός των επόμενων 10-15 ημερών και στην Πατρίδα μας, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, η ανάλυση είναι πολύπλοκη. Περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες, συννοσηρότητες, ηλικία, φύλο, παράγοντες για τους οποίους έχουμε μιλήσει, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανταπόκριση ενός ανθρώπου και στον ιό τον ίδιο, αλλά και στα φάρμακα που χορηγούμε.

Σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι περισσότερο στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Πορευόμαστε με τα καλύτερα υπάρχοντα διαθέσιμα δεδομένα και τηρώντας, βέβαια, πάντα τους κανόνες της επιστήμης».